Αντώνης Κακοσούρης: «Η θεματική του έργου είναι και η πρόκληση που όλοι μαζί καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αν θέλουμε έναν αυριανό κόσμο λίγο καλύτερο από τον σημερινό»

Ο Σύλλας Τζουμέρκας σκηνοθετεί τη «Λυσσασμένη γάτα»
20 Νοεμβρίου 2023
«Within the World» λέει το Eleni Antoniou Trio στο θέατρο «όροφως»
21 Νοεμβρίου 2023
Ο Σύλλας Τζουμέρκας σκηνοθετεί τη «Λυσσασμένη γάτα»
20 Νοεμβρίου 2023
«Within the World» λέει το Eleni Antoniou Trio στο θέατρο «όροφως»
21 Νοεμβρίου 2023

Ο κρουστός Αντώνης Κακοσούρης στην παράσταση «Project Μέδουσα».

 

Είναι ο ένας εκ των δύο μουσικών επί σκηνής. Ο κρουστός Αντώνης Κακοσούρης μιλάει στο theatermag για το «Project Μέδουσα» που θα δούμε για μια και μόνο παράσταση στο θέατρο Ροές το Σάββατο 25 Νοεμβρίου.

Να σημειώσουμε ότι η 25η Νοεμβρίου έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά Της Βίας Ενάντια Στις Γυναίκες (International Day for the Elimination of Violence against Women). Φυσικά η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, ούτε και η ιστορία που πραγματεύεται. Πρόκειται για αληθινή μαρτυρία για τη βία που υπέστη μια γυναίκα και η κόρη της από τον σύζυγό της. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Καπελώνη και ερμηνεύει ο Γιάννης Ντάσιος.

 

Υπογράφετε τη μουσική με τον Σταύρο Παργινό στο «Project Μέδουσα». Θα θέλετε να μας μιλήσετε για αυτή τη συνεργασία σας;

Ο Σταύρος Παργινός είναι ένας σπουδαίος και ικανός βιολοντζελίστας και νιώθω τυχερός που έχω έναν μουσικό σαν εκείνον δίπλα μου, ως κρουστός που κάνει τα πρώτα του βήματα στη σκηνή. Το παίξιμό του ήταν έμπνευση για εμένα και οι ιδέες μας, σα να δέσαν φυσικά από τη πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε μαζί στη πρόβα. Μακάρι και οι μελλοντικές μου συνεργασίες να ακολουθούν αυτό το μοτίβο.

 

Η ομάδα της παράστασης «Project Μέδουσα» που σκηνοθετεί η Ειρήνη Καπελώνη,

 

Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα του έργου;

Το έργο πραγματεύεται ένα θέμα επικαίρο, πλήγμα για τη σημερινή κοινωνία μας, και ζήτημα το οποίο αν δε τυχαίνει να το βιώσαμε εμείς οι ίδιοι (που δεν το εύχομαι προφανώς) δεν πρέπει να ξεχνάμε πως συβαίνει δίπλα μας και πρέπει να το κοιτάξουμε κατάματα. Το πλήθος και μόνο των ονομάτων που ακούγονται κατά τη διάρκεια της παράστασης, σε κάνουν να αντικρίζεις με σοκ ένα βουνό αίματος και πόνου που υπάρχει, από τα βιώματα των άτυχων γυναικών που ήρθαν αντιμέτωπες με τη κακοποίηση. Είμαστε όλοι και όλες υπεύθυνοι στην αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος, και καμία δεν θα έπρεπε να νιώθει μόνη της.

 

Πώς θα σας ακούσουμε επί σκηνής; Πώς δουλέψατε πάνω στη σύνθεση της μουσικής;

Η μουσική μας προέκυπτε ζωντανά κάθε φορά στις πρόβες ως μικροί απλοί αυτοσχεδιασμοί, σε συνδυασμό με το τσέλο ως επήρεια της φυσιολογικής και ψυχολογικής κατάστασης του ήρωά μας. Θα έλεγα ότι ο ρόλος μας στο έργο, κατά κάποιον τρόπο, είναι εκείνος ενός επισκέπτη στο χώρο του, με τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί του μέσω των οργάνων μας, καθώς και να εκφράσουμε αυτό που μας προκαλούν οι σκέψεις και οι δράσεις του. Σημαντικό θέμα που προκύπτει μέσα στο έργο μουσικά πρόκειται για το ζεϊμπέκικο «Τα Νέα της Αλεξάνδρας», ένα τραγούδι δεν το ακούμε να ερμηνεύεται εξ ολοκλήρου, πάρα βλέπουμε τον ήρωα να χορεύει στο ρυθμό αυτό, ενώ υπάρχει αφήγηση της ιστορίας πίσω από τους στίχους του Κώστα Γιαννίδη για το θύμα γυναικοκτονίας για το οποίο γράφτηκε. Ένα ακόμη, ανάμεσα στα πολλά, που για άλλα η ιστορία τους είναι ίσως για πάντα θαμμένη.

 

 

Πώς συνεργαστήκατε με τη σκηνοθέτιδα Ειρήνη Καπελώνη, καθώς και με τον ηθοποιό Γιάννη Ντάσιο;

Όπως και με τον κύριο Παργινό, αισθάνομαι πολύ ευτυχής που έχω τόσο υποστηρικτικούς συναδέλφους δουλεύοντας δίπλα στην Ειρήνη Καπελώνη και τον Γιάννη Ντάσιο, που δουλεύουμε επί ίσοις όροις και συνδιαμορφώνουμε καλλιτεχνικά ως μια μικρή και όμορφη παρέα. Προφανώς και η θεματική του έργου είναι ένα ζήτημα που μας δοκίμασε λίγο πολύ προσωπικά όλους μας, αυτό όμως είναι και η πρόκληση που όλοι μαζί καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αν θέλουμε έναν αυριανό κόσμο λίγο καλύτερο από τον σημερινό. Εμείς μέσω της τέχνης μας και ο κάθε άνθρωπος από τη θέση που βρίσκεται και με τα μέσα που διαθέτει.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Project Μέδουσα»

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Καπελώνη
Βοηθός: Μάριος Τσουμάρης
Φωτογραφίες: Απόστολος Δελάλης
Φωνή: Κωνσταντίνος Βάρελης
Μουσικοί επί σκηνής: Αντώνης Κακοσούρης & Σταύρος Παργινός
Επικοινωνία: Αντζυ Νομικού
Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΗΧΟΔΡΑΣΗ

Ερμηνεύει: Γιάννης Ντάσιος

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 16 ετών

 

Πού: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Αθήνα 118 54, τηλ. 211 4189950

Πότε: Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος) και 10 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketmaster.gr/showEventInformation.html?idEvent=2006462

 

Μέρος των εσόδων από την παράσταση θα δοθούν στο ίδρυμα Ξενώνας για την Κακοποιημένη Γυναίκα και το Παιδί  https://kakopoiisi.gr/