Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης σκηνοθετεί την «Τάξη»

Ειρήνη Μαυρικάκη «Οι καλλιτέχνες της γενιάς μου, είμαστε άνθρωποι που θέλουμε να κοπιάσουμε για την τέχνη μας και θέλουμε να το κάνουμε με αγάπη»
18 Νοεμβρίου 2023
Η «Κακούργα πεθερά» στο Θέατρο Πόρτα
19 Νοεμβρίου 2023
Ειρήνη Μαυρικάκη «Οι καλλιτέχνες της γενιάς μου, είμαστε άνθρωποι που θέλουμε να κοπιάσουμε για την τέχνη μας και θέλουμε να το κάνουμε με αγάπη»
18 Νοεμβρίου 2023
Η «Κακούργα πεθερά» στο Θέατρο Πόρτα
19 Νοεμβρίου 2023

Οι ηθοποιοί Ρίτα Μαρτσάκη, Αιμίλιος Καλογερής και Παναγιώτης Νικολιδάκης ερμηνεύουν στην παράσταση «Τάξη».

 

H Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη παρουσιάζει στα Χανιά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την παράσταση του βραβευμένου θεατρικού έργου των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν «Τάξη» (Class), σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, η οποία θα κάνει επίσημη πρεμιέρα την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, σε έναν πρώτο κύκλο 15 παραστάσεων.

Ένα τολμηρό, άκρως διδακτικό και συγκινητικό κείμενο που αφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα σε μια τάξη δημοτικού σχολείου και απευθύνεται πρωτίστως σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Μια αριστουργηματική σελίδα θεάτρου που μας αφορά όλους. Το έργο έχει επιλεγεί με κριτήριο τον κοινωνικό προβληματισμό σε σχέση με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και τις μεθόδους διδασκαλίας μέσα στις σχολικές αίθουσες – ανέκαθεν μια διακεκαυμένη ζώνη εντάσεων, αντιπαραθέσεων και αμφισβητήσεων τόσο από την πλευρά των γονιών των μαθητών όσο και από την πλευρά των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών ως χωριστή κατηγορία.

 

 

Το έργο

Ο Μπράιαν και η Ντόνα έχουν χωρίσει πρόσφατα και έρχονται στο σχολείο να συζητήσουν με τον δάσκαλο τις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γιος τους Τζέιντεν. Ο δάσκαλος, ο κύριος ΜακΚάφερτι, ένας ευγενικός άνδρας, τους έχει προσκαλέσει να συζητήσουν το θέμα. Όμως η συνάντηση που αρχίζει σαν μια συνηθισμένη επίσκεψη, εξελίσσεται σε μια χαώδη συνδιαλλαγή μεταξύ των τριών προσώπων και η αίθουσα διδασκαλίας μετατρέπεται σε έναν μικρόκοσμο ταξικών διαφορών και πολιτιστικής διαμάχης.

Η πρόταση του δασκάλου να στείλουν τον Τζέιντεν σε ειδικό ψυχολόγο προκαλεί θυμό στον Μπράιαν και φόβο στη Ντόνα πως αυτό θα στιγματίσει το γιο τους ως άτομο με ειδικές ανάγκες. Η Ντόνα υποστηρίζει από προσωπική εμπειρία πως το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί σε μια ατμόσφαιρα προκαταλήψεων και διακρίσεων και πως ένα παιδί που περνάει δύσκολες οικογενειακές στιγμές μπορεί να περιθωριοποιηθεί εφ’ όρου ζωής και να στερηθεί μια ομαλή και φυσιολογική ζωή.

Μία ενδιαφέρουσα πτυχή του κειμένου είναι πως οι συγγραφείς ζητούν στη διανομή του έργου οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους ρόλους των γονιών να ερμηνεύσουν και τα δύο παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, παρά την διαφορά της ηλικίας. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να προβάλουν στη συμπεριφορά των παιδιών χαρακτηριστικά των γονιών τους και να δείξουν την καθοριστική επίδραση της οικογένειας στην πρόοδό τους.

Η Τάξη (Class) παίχτηκε στο Φεστιβάλ Θεάτρου του Δουβλίνου το 2017 με μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο θέατρο Abbey του Δουβλίνου τον Ιανουάριο του 2018 και κατόπιν στο Traverse Theatre στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φριντζ του Εδιμβούργου, όπου απέσπασε το βραβείο Scotsman’s Fringe First, καθώς και το βραβείο ZeBBie καλύτερης συγγραφής από την Ένωση Συγγραφέων της Ιρλανδίας.

 

Οι συγγραφείς

Ο David Horan είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Bewley’s Café Theatre, και εργάζεται ως ελεύθερος θεατρικός σκηνοθέτης. Διδάσκει στην Lir National Academy του Trinity College στο Δουβλίνο. Σπούδασε στο Samuel Beckett Centre του Trinity College, καθώς και στο Ecole Jacques Lecoq στο Παρίσι. Έχει εργαστεί στο Θέατρο Abbey και έχει κερδίσει βραβεία καινούριας δουλειάς στο Φριντζ του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Έχει σκηνοθετήσει επίσης συγγραφείς όπως ο Σαίξπηρ και ο Φρίελ.

Η Iseult Golden είναι καλλιτεχνική συνδιευθύντρια του θεάτρου Iris και έχει παίξει σε όλες τις παραγωγές του, και συγκεκριμένα στα έργα The World’s Wife, Lady Susan, To Kill a Dead Man και Tick My Box! Έχει σπουδάσει στη δραματική σχολή Gaiety του Δουβλίνου στην Ιρλανδία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές περιοδείες με διάφορες θεατρικές ομάδες όπως οι Barabbas, Macnas, Blue Raincoat Theatre Company και Storytellers Theatre Company.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Τάξη»

Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
Σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης: Μιχάλης Βιρβιδάκης Κοστούμια: Αιμίλιος Καλογερής
Συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Χειρισμός φωτισμού και ήχων: Ευγενία Αναστασοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φώτης Κοτρώτσος

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Αιμίλιος Καλογερής (Ρέι ΜακΚάφερτι), Παναγιώτης Νικολιδάκης (Μπράιαν Κοστέλο αλλά και Τζέιντεν) και Ρίτα Μαρτσάκη (Ντόνα Κοστέλο αλλά και Κάιλι).

 

Πού: Θέατρο Κυδωνία, Υψηλαντών 12, Χανιά, τηλ. 28210 92395 και 6973 005570 www.theatro-kydonia.gr

Παραστάσεις:
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, στις 20.00 αβάν-πρεμιέρ
Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, στις 21.00 αβάν-πρεμιέρ
Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, στις 21.00 επίσημη πρεμιέρα
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στις 20.00
Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, στις 19.00 απογευματινή
Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, στις 20.00
Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, στις 21.00
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, στις 20.00
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, στις 19.00 απογευματινή
Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, στις 20.00
Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, στις 21.00
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, στις 20.00
Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, στις 19.00 απογευματινή
Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, στις 20.00
Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, στις 20.00

Τιμή εισιτηρίου: 16 ευρώ και 12 ευρώ φοιτητικό (μειωμένο).

Στις δύο αβάν-πρεμιέρ παραστάσεις που απευθύνονται ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς του Νομού Χανίων, 29 και 30/11, η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 12 ευρώ γενική είσοδος.

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/taksi-theatro-kydonia/

Η παράσταση συνοδεύεται από πρόγραμμα – βιβλίο με τη μετάφραση του έργου, την διανομή, εισαγωγικά και πληροφοριακά κείμενα σχετικά με το έργο και φωτογραφίες από την παράσταση.