Ειρήνη Μαυρικάκη «Οι καλλιτέχνες της γενιάς μου, είμαστε άνθρωποι που θέλουμε να κοπιάσουμε για την τέχνη μας και θέλουμε να το κάνουμε με αγάπη»

«Η Μπάμπουσκα» της Ξένιας Καλογεροπούλου στο ΔΘΠ
18 Νοεμβρίου 2023
Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης σκηνοθετεί την «Τάξη»
19 Νοεμβρίου 2023
«Η Μπάμπουσκα» της Ξένιας Καλογεροπούλου στο ΔΘΠ
18 Νοεμβρίου 2023
Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης σκηνοθετεί την «Τάξη»
19 Νοεμβρίου 2023

Η Ειρήνη Μαυρικάκη ερμηνεύει στην παράσταση «Πάμε Στοίχημα;» που ανεβαίνει στο Πλύφα σε σκηνοθεσία Γιώργου Παύλου.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ως μέλος της ομάδας Who Am I To συνεργάστηκε πάνω στο πρωτότυπο κείμενο, την έρευνα και τη δραματουργία της παράστασης «Πάμε Στοίχημα;». Η ηθοποιός Ειρήνη Μαυρικάκη μιλάει στο theatermag για το ρόλο της στην εν λόγω παράσταση, η οποία ανεβαίνει από τις 27 Νοεμβρίου στο ΠΛΥΦΑ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παύλου.

 

«Υπάρχει ο τίτλος της παράστασης “Πάμε Στοίχημα;”, με ερωτηματικό και ο υπότιτλος “μια παράσταση για τη Ελλάδα του τζόγου” και νομίζω ότι αν κάποιος συνδυάσει και τα δύο, μπορεί να καταλάβει γιατί επιλέχθηκε αυτός ο τίτλος» εξηγεί η ηθοποιός Ειρήνη Μαυρικάκη. «Αυτό με το οποίο προσπαθούμε να καταπιαστούμε είναι με την έννοια του τζόγου και το πώς θεωρεί κανείς ότι μπορεί να ποντάρει και να κερδίσει τα πάντα με τον ελάχιστο δυνατό κόπο. Και πιο συγκεκριμένα πώς μπορεί αυτό να το κάνει κάποιος στην Ελλάδα και πώς το έκανε μάλιστα, μια ολόκληρη χώρα σε στιγμές εθνικής υπερηφάνειας και εθνικού πανικού, όλες τις περασμένες δεκαετίες».

 

 

Η συνεργασία στην ομάδα Who Am I To

«Είμαστε πέντε ηθοποιοί που έχουμε κοντινές ηλικίες, γεννηθήκαμε στα τέλη των 90’s και στις αρχές των 00’s και αφηγούμαστε επί σκηνής δικές μας ιστορίες και ιστορίες που περίγυρού μας. Αυτό είναι ένα κομμάτι μιας κοινής αφήγησης, ακριβώς επειδή ανήκουμε στην ίδια γενιά» συνεχίζει η Ειρήνη Μαυρικάκη. «Ο Γιώργος Παύλου έχει κάνει τη δραματουργία και τη σκηνοθεσία της παράστασης, ωστόσο και όλοι οι ηθοποιοί που ερμηνεύουμε στην παράσταση, η Νοεμή Βασιλειάδου, ο Ιωάννης Μπάστας, ο Σπύρος Μπόσγας, ο Γιώργος Φασουλάς και εγώ, έχουμε συνεργαστεί πάνω στην έρευνα και τη δραματουργία του κειμένου.

Άλλωστε είναι και το είδος θεάτρου που κάνουμε, το devised, που ορίζει να είναι οι ηθοποιοί και δραματουργοί. Αυτό είναι μια βασική επιθυμία του Γιώργου Παύλου. Η υποκριτική και η αφήγησή μας, όπως και η καταγραφή των αφηγήσεών μας να είναι κομμάτι της δραματουργίας της παράστασης. Το επιδιώκουμε αυτό, το προσπαθούμε και το θέλουμε κάθε φορά που βγαίνουμε στη σκηνή.

Θα έλεγα πως επειδή είναι ο δεύτερος χρόνος για αυτή την παράσταση και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα την παρουσιάσουμε στο ΠΛΥΦΑ, αλλά και επειδή είναι ένα υλικό το οποίο επεξεργαζόμαστε από τη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου που έχουμε τελειώσει όλοι μας, πιστεύω ότι πλέον υπάρχει το περιθώριο της αλληλεπίδρασης με τους υπόλοιπους ηθοποιούς και με τους θεατές, με έναν τρόπο που έχει τον αυτοσχεδιασμό μέσα, αλλά είμαστε σίγουροι για το υλικό μας.

Με τον Γιώργο Παύλου και με όλους όσους είμαστε σε αυτή την παράσταση, σπουδάζαμε στη ίδια σχολή. Ο Γιώργος τελείωσε το τμήμα της σκηνοθεσίας, ενώ εμείς το τμήμα της υποκριτικής. Συνεργαστήκαμε για την διπλωματική του και για άλλες δουλειές μέσα στη σχολή, μάθαμε ο ένας τον άλλον και αφού βγήκαμε από τη σχολή φτιάξαμε μια ομάδα, τους Who Am I To, όχι μόνο με τους πέντε ηθοποιούς που είμαστε πάνω στη σκηνή στην παράσταση “Πάμε Στοίχημα;”, αλλά και κάποιο άλλοι και ελπίζουμε σαν ομάδα στο προσεχές μέλλον.

Να πω ακόμα ότι ο Γιώργος έχει δουλέψει και ως ηθοποιός, έχει τελειώσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και νομίζω ότι αντιλαμβάνεται και την πλευρά του σκηνοθέτη αλλά αντιλαμβάνεται και όσα χρειάζεται ο ίδιος ο ηθοποιός σε μια παράσταση».

 

 

Ο κόπος των καλλιτεχνών για την τέχνη τους

«Το γεγονός ότι προσπαθούμε να πετύχουμε τα πάντα με τον ελάχιστο δυνατό κόπο, που είναι κομμάτι της δραματουργίας της παράστασης, αν πάρει κανείς αυτή τη φράση και την αντιστρέψει τελείως, θα δει το πώς εγώ τουλάχιστον, παρατηρώ και τον εαυτό μου αλλά και τους υπόλοιπους ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, εικαστικούς της γενιάς μου, να ζουν στην καθημερινότητά τους» λέει η Ειρήνη Μαυρικάκη. «Νομίζω πως οι καλλιτέχνες εν γένει της γενιάς μου, είμαστε άνθρωποι που θέλουμε να κοπιάσουμε για την τέχνη μας και θέλουμε να το κάνουμε με αγάπη. Θέλουμε να κοπιάσουμε ώστε και ο επαγγελματικός μας χώρος να είναι όσο πιο καθαρός και δίκαιος γίνεται.

Δεν θα αποκαλύψω αν η παράσταση έχει σκηνές ή αν δεν έχει, γιατί μπορεί να έχει μπορεί όμως και όχι, αλλά θα πω δύο φράσεις που είναι ενδεικτικές. Η πρώτη είναι “Ξέρεις πόση προπόνηση θέλει αυτό;” που τη λέει ο Σπύρος Μπόσγας και η δεύτερη που είναι πολύ πυρηνική και σημαντική για την παράσταση που λέει η Νοεμή Βασιλειάδου “Ποια είναι η μεγαλύτερή σου επιθυμία;”. Είναι και οι δύο ερωτηματικές, όπως και ο τίτλος της παράστασης».

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Πάμε Στοίχημα;»

Σύλληψη/ Σκηνοθεσία/ Δραματουργία: Γιώργος Παύλου
Πρωτότυπο κείμενο/Έρευνα/Δραματουργία: Who Am I To
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Σουρβίνος
Ενδυματολόγος/Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Ουρανία Φραγγέα
Συνεργασία στην Κίνηση: Μαίρη Γιαννούλα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαριάννα Ράντου
Ηθοποιοί: Νοεμή Βασιλειάδου, Ειρήνη Μαυρικάκη, Ιωάννης Μπάστας, Σπύρος Μπόσγας, Γιώργος Φασουλάς

 

Πού: Πλύφα, Κορυτσάς 39, Βοτανικός

Πληροφορίες και κρατήσεις: 6986 614274

Πότε: από 27 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Εισιτήρια: από 5 ευρώ

Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/pame-stoixima-mia-parastasi-gia-tin-ellada-tou-tzogou-1/