«Μαρίκα Παπαγκίκα -Το ηλεκτρικό κορίτσι» στο Θέατρο Ροές

Η Ειρήνη Φαναριώτη με το «Nina Where are you my de@r?»
16 Νοεμβρίου 2023
Η Θάλεια Ματίκα σκηνοθετεί το «Φακντ-απ»
16 Νοεμβρίου 2023
Η Ειρήνη Φαναριώτη με το «Nina Where are you my de@r?»
16 Νοεμβρίου 2023
Η Θάλεια Ματίκα σκηνοθετεί το «Φακντ-απ»
16 Νοεμβρίου 2023

 

Η πολυτάραχη ζωή της θρυλικής τραγουδίστριας του καφέ-αμάν Μαρίκας Παπαγκίκα ζωντανεύει από τις 20 Νοεμβρίου στο Θέατρο Ροές, στην παράσταση «Μαρίκα Παπαγκίκα -Το ηλεκτρικό κορίτσι». Η Κερασία Σαμαρά και το Takis Barberis Jazz Group, σε μια απροσδόκητη επί σκηνής συνάντηση, μέσα από το εξαίσιο κείμενο του Νίκου Σταματιάδη, φωτίζουν ανεξερεύνητες στιγμές από τη ζωή της μυθικής Μαρίκας Παπαγκίκα και αποδίδουν ζωντανά τα πασίγνωστα τραγούδια της. Η παράσταση «Μαρίκα Παπαγκίκα -Το ηλεκτρικό κορίτσι»παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2022 στο Μουσείο Τσιτσάνη, στα Τρίκαλα και στις 4 Ιουλίου 2023, στο Μουσείο Λαϊκών οργάνων Φοίβος Ανωγειανάκης, στην Πλάκα.

 

 

Η μυστηριώδης Μαρίκα Παπαγκίκα (1890- 1943), η εμβληματική τραγουδίστρια του καφέ αμάν, ξεδιπλώνει, σε πρώτο πρόσωπο, άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της, στην Κω, στη Σμύρνη, στην Αλεξάνδρεια, στην Αθήνα και τέλος στην Νέα Υόρκη, όπου μεγαλουργεί, οργώνοντας όλη την Αμερική και διαδίδοντας τα ακούσματα της ελληνικής καταγωγής της.

Υπηρετεί όλα τα είδη της μουσικής: δημοτικό, μικρασιάτικο, ρεμπέτικο, οπερέτα. Μαζί με τον άντρα της, τον μοναδίκό τσιμπαλίστα* Κώστα Παπαγκίκα, ανοίγουν το 1923 στη Νέα Υόρκη το δικό τους μουσικό κέντρο, το Marika’s, όπου και μεσουρανούν, δισκογραφώντας παράλληλα στις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες της εποχής. Το κραχ του ’29 καθώς και άλλες, άγνωστες παράμετροι τους αναγκάζουν να κλείσουν το καφωδείο Marika’s και η Μαρίκα αποσύρεται σταδιακά. Ακολουθούν παρακμή, μαρασμός και σιωπή, που την οδηγούν στο τέλος της, στο Staten Island, το 1943.

 

Η Κερασία Σαμαρά.

 

Η παράσταση

Το κείμενο, που προέκυψε μετά από ενδελεχή έρευνα αλλά και από στοιχεία μυθοπλασίας, ανήκει στον Νίκο Σταματιάδη. Έκπληξη αποτελεί η επιλογή του Takis Barberis Group για τη μουσική απόδοση της τεράστιας γκάμας των τραγουδιών, που ακούγονται ζωντανά στην παράσταση από την Κερασία Σαμαρά. Η jazz μπάντα θα αποδώσει, με τον δικό της τρόπο, μικρασιατικά, δημοτικά, ελαφρά και κλασικά τραγούδια, σφραγίζοντας το ύφος της παράστασης, η οποία χαρακτηρίζεται από διαρκή διάλογο ανάμεσα στην ηθοποιό-ηρωίδα κσι στους μουσικούς, μέσα από την αφήγηση και τα τραγούδια.

Η μουσική επεξεργασία είναι του Τάκη Μπαρμπέρη και η σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά. Η Τόνια Αβδελοπούλου σχεδιάζει το σκηνικό περιβάλλον, καθώς και τα κοστούμια, ενώ ο Γιώργος Μπούχρας είναι υπεύθυνος του φωτιστικού σχεδιασμού. Η παραγωγή είναι της εταιρείας ΘΕΣΙΣ, www.thesisproduction.gr

*Τσίμπαλο, όργανο παρεμφερές με το σαντούρι.

 

Ο Τάκης Μπαρμπέρης.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μαρίκα Παπαγκίκα -Το ηλεκτρικό κορίτσι»

Ερμηνεύουν: Κερασία Σαμαρά – Takis Barberis Group: Μένιος Γούναρης (keyb), Τάκης Μπαρμπέρης (guitar), Χρήστος Κεχρής (bass), Γιώργος Μπαρμπέρης (drums)

Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά
Μουσική επεξεργασία: Τάκης Μπαρμπέρης
Σκηνικά – Κοστούμια: Τόνια Αβδελοπούλου, i34
Βοηθός σκηνοθέτη -χειρισμός video: Τώνια Αποστόλου
Φωτογραφίες: Νίκος Βουτενιώτης
Ψηφιακή επεξεργασία: Χρήστος Μωραΐτης
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: Θέσις, wwwHYPERLINK “http://www.thesisproduction.gr/”.HYPERLINK “http://www.thesisproduction.gr/”thesisproductionHYPERLINK “http://www.thesisproduction.gr/”.HYPERLINK “http://www.thesisproduction.gr/”gr

Η παράσταση υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Πού: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Αθήνα, τηλ. 211 4189950

Πότε: 20, 21 Νοεμβρίου, 11, 12 Δεκεμβρίου 2023 και 1, 2, 3 και 4 Ιανουαρίου 2024

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (για ανέργους, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (με 5λεπτο διάλειμμα)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/maria-papagkika-to-ilektriko-koritsi/