Ο χορευτής Imre Thormann στην παράσταση «The False David»
13 Νοεμβρίου 2023
Γιούλη Ηλιουπούλου και Τάκης Παπαματθαίου στο «Χορεύοντας με τη θύελλα»
13 Νοεμβρίου 2023
Ο χορευτής Imre Thormann στην παράσταση «The False David»
13 Νοεμβρίου 2023
Γιούλη Ηλιουπούλου και Τάκης Παπαματθαίου στο «Χορεύοντας με τη θύελλα»
13 Νοεμβρίου 2023

 

Εσείς για τι αγωνίζεστε;

 

Επιστρέψτε στους Αγώνες Πείνας — 64 χρόνια προτού η Κάτνις Έβερντιν προσφερθεί εθελοντικά ως Φόρος και δεκαετίες πριν ο Κοριολανός Σνόου γίνει ο τυραννικός Πρόεδρος της Πανέμ — στην ταινία The Hunger Games: Η Μπαλάντα των Αηδονιών & των Φιδιών, η οποία προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 16 Νοεμβρίου από τη Spentzos Film.

 

 

The Hunger Games: Η Μπαλάντα των Αηδονιών & των Φιδιών

Η νέα περιπέτεια ακολουθεί τον νεαρό Σνόου (Tom Blyth), την τελευταία ελπίδα για την κάποτε περήφανη και τώρα ξεπεσμένη οικογένεια Σνόου σε μία μεταπολεμική Κάπιτολ. Με τα προς το ζην του οριακά επαρκή, ο Σνόου δέχεται απρόθυμα το ρόλο του μέντορα της Λούσι Γκρέι Μπέιρντ (Rachel Zegler) — του Φόρο της φτωχής Περιοχής 12 — στους 10ους Αγώνες Πείνας.
Με τη γοητεία της Λούσι Γκρέι να αιχμαλωτίζει το κοινό της Πάνεμ, ο Σνόου βλέπει την ευκαιρία να αλλάξει τη μοίρα και των δύο. Ενώνεται με εκείνη προκειμένου να ανατρέψει τις πιθανότητες υπέρ τους. Πολεμώντας με το ένστικτό του τόσο για το καλό όσο και για το κακό, ο Σνόου ξεκινά έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να επιβιώσει και να αποκαλύψει αν τελικά θα γίνει αηδόνι… ή φίδι.

Η Μπαλάντα των Αηδονιών & των Φιδιών προσφέρει μια νέα πρωτότυπη οπτική που μεταφέρει το franchise σε άλλα επίπεδα, ενώ παραμένει θεματικά συνδεδεμένη με τις προηγούμενες ταινίες. Το prequel εξετάζει το παρελθόν της Πάνεμ και αποκαλύπτει όλη την πλούσια ιστορία που αναφέρεται στην τετραλογία, μέσα από τα μάτια του νεαρού Κοριολανού Σνόου, του οποίου η προσωπικότητα υπήρξε καθοριστική σε όλες τις ταινίες Hunger Games.

 

 

Η Μπαλάντα ενός αγαπημένου franchise

Το έπος υπερπαραγωγή των Hunger Games έχει ενθουσιάσει και αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από 15 χρόνια. Η συναρπαστική ιστορία και η μαγευτική μυθολογία του βρίσκουν απήχηση σε όλες τις ηλικίες και έχουν μετατρέψει τη σειρά ταινιών σε παγκόσμιο φαινόμενο.
Το franchise, που γεννήθηκε από ένα εκδοτικό φαινόμενο, με πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της τριλογίας The Hunger Games της Suzanne Collins να πωλούνται, πλησιάζει το παγκόσμιο box office των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα, το κοινό θα δει επιτέλους πώς δημιουργήθηκε αυτός ο κόσμος, μέσα από την ιστορία προέλευσης του Κοριολανού Σνόου.

 

 

Μέντορες & Φόροι

Ο Tom Blyth υποδύεται τον νεαρό Coriolanus, πρωταγωνιστώντας στο πλευρό της Rachel Zegler στο ρόλο της Lucy Gray Baird, η οποία είναι Φόρος από την φτωχή Περιοχή 12. Στον 18χρονο Κοριολάνο ανατίθεται η καθοδήγηση της για τους 10ους ετήσιους Αγώνες Πείνας, και σύντομα συνειδητοποιεί ότι η αινιγματική εξυπνάδα και η ζεστασιά της έχουν την ικανότητα όχι μόνο να αιχμαλωτίζουν το πλήθος, αλλά ίσως να προσφέρουν και στους δύο την ευκαιρία να ξεπεράσουν τα εμπόδιά τους. Οι δυο τους αναπτύσσουν έναν απροσδόκητο δεσμό και, καθώς οι Αγώνες ξεκινούν, παίρνουν ρίσκα και παραβιάζουν τους κανόνες για να γοητεύσουν το κοινό της Κάπιτολ. Αν και η σχέση τους ξεκινά στην Αρένα, γρήγορα εξελίσσεται πέρα από αυτό που μπορούν να δουν οι θεατές, αφήνοντας τον Σνόου να παλεύει με τον εαυτό του καθώς κάνει επιλογές που προμηνύουν τον άντρα που θα γίνει.

Ο Blyth αναλαμβάνει τον ρόλο που ενσάρκωσε προηγουμένως (σε ένα σενάριο που διαδραματίζεται δεκαετίες αργότερα) από τον Donald Sutherland. Ο Blyth διάβασε το μυθιστόρημα της Collins προετοιμάζοντας τις οντισιόν του: «Μετά την ανάγνωση του πρώτου κεφαλαίου, κόλλησα», λέει. «Ο Κοριολανός είναι τόσο περίπλοκος χαρακτήρας. Τον βλέπουμε να γίνεται από αυτόν τον νεαρό άνδρα που είναι προβληματισμένος και παλεύει για την οικογένειά του, σε κάποιον με μεγάλη και σκοτεινή φιλοδοξία».

Η Rachel Zegler (West Side Story) πρωταγωνιστεί ως Lucy Gray Baird , και είναι ο επιλεγμένος φόρος της Περιοχής 12 που θα παλέψει για την επιβίωσή της στην αρένα, στους 10ους Αγώνες Πείνας. Όμως ο Tom Blyth ως μέντορας της, ο οποίος υποδύεται τον Coriolanus Snow, βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στα καθήκοντά του στην Κάπιτολ και τα συναισθήματα που αναπτύσσει σταδιακά για εκείνη. Καθώς ο Snow καθοδηγεί τη Lucy Gray, αρχίζει να αμφισβητεί όλα όσα γνωρίζει για τους Αγώνες και τον ρόλο του σε αυτούς. Αρχικά, εκείνη αντιπροσωπεύει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και τα ταλέντα της μαγεύουν τον Snow και τα πλήθη που παρακολουθούν τους Αγώνες. Ο Σνόου γίνεται σύμμαχός της και καθώς περιηγούνται στους θανατηφόρους Αγώνες, σύντομα συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από το να κερδίζεις με κάθε κόστος.

Η σχέση τους προσφέρει βάθος, ρίχνοντας νέο φως στη σύνδεση του Snow χρόνια αργότερα με την Katniss Everdeen (η οποία επίσης κατάγεται από την περιοχή της Lucy Gray, την 12), ενώ προμηνύει το μέλλον της Πάνεμ. Τόσο η Lucy Gray όσο και η Katniss τραβούν την προσοχή του πλήθους κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων Αγώνων τους – η μία με επίμονη γενναιότητα και αυθεντική ευθυκρισία, η άλλη με ενστικτώδη επίδειξη και πολιτική γνώση. Η Lucy Gray είναι μια δεξιοτέχνης μουσικός που παρουσιάζει ένα πρωτόγνωρο θάρρος στους Αγώνες, προσφέροντας παρηγοριά στον Snow σε έναν κατεστραμμένο από τον πόλεμο, βάναυσο κόσμο που κάνει την ιστορία του έρωτά τους όμορφη και τραγική.

H Zegler εκτίμησε τις απεικονίσεις της Katniss και της Lucy Gray από την Collins ως «ενάντια στο κατεστημένο και αντικυβερνητικές φιγούρες, που πάντα υπερασπίζονται το σωστό χωρίς γλυκύτητα ή ακόμη και εγκαρδιότητα», εξηγεί αναλυτικά. «Είναι πολύ σκληρές στην συμπεριφορά τους. Το να διαβάζω για την Katniss ήταν απίστευτο και είμαι τόσο ευγνώμων στη Σούζαν Κόλινς για αυτό και πολλά άλλα».

 

 

Οι αρχιτέκτονες των Σκοτεινών Αγώνων

Η βραβευμένη με Όσκαρ®, Viola Davis παίρνει το ρόλο της Dr. Volumnia Gaul, εκπαιδεύτρια της Ακαδημίας και Επικεφαλής των Αγώνων. Στη δέκατη χρονιά των Αγώνων, πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες για την αύξηση της επένδυσης του κοινού της Κάπιτολ στους Αγώνες. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της, παρουσιάζονται πρώιμες εκδόσεις στοιχημάτων, χορηγιών και μεντόρων για να κάνουν του Αγώνες πιο διασκεδαστικούς, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τον σκοπό τους. Οι Αγώνες χρειάζονται κάθε χρόνο, υποστηρίζει, για να μας δείξουν ποιοι πραγματικά είμαστε.

Μια άλλη σημαντική προσωπικότητα στη ζωή του Snow είναι ο ηθικά αντικρουόμενος κοσμήτορας της Ακαδημίας, ο Highbottom. Ο τέσσερις φορές νικητής Βραβείου Emmy® Peter Dinklage, ο οποίος αναλαμβάνει τον ρόλο, λέει ότι ανταποκρίθηκε στα σύγχρονα θέματα της ιστορίας. «Με ό,τι ασχολείται είναι επίκαιρο, όπως ο πόθος για εξουσία και η σκληρότητα που εκφράζεται σε αυτή την επιδίωξη.

Λατρεύω την τραγωδία στο πρόσωπο του Highbottom γιατί αντιμετωπίζει την ενοχή των συνεπειών της συν-δημιουργίας των Αγώνων, γιατί είναι πλέον εκτός ελέγχου. Το τζίνι έχει απελευθερωθεί και έχει τρελαθεί και δεν μπορεί κανείς να το κρύψει πια», λέει ο ίδιος.
Ήταν ο πατέρας του Snow, Crassus, ο οποίος πήρε την ιδέα του Highbottom για τους Hunger Games. «Για τον Highbottom, ο Coriolanus αντιπροσωπεύει τον πατέρα του: μοιάζει, ακούγεται και συμπεριφέρεται σαν αυτόν, τουλάχιστον στο μυαλό του», σημειώνει. «Έχει την αίσθηση ότι η ιστορία θα επαναληφθεί και δεν εμπιστεύεται αυτόν τον νεαρό άνδρα και τον παρακολουθεί συνεχώς».

Ο Josh Andrés Rivera, συμπρωταγωνιστής της Rachel Zegler στο West Side Story, υποδύεται τον Sejanus Plinth, τον συμφοιτητή του Snow στην Ακαδημία και έναν άλλο μέντορα. Παρόλο που προέρχεται από μια πλούσια και ισχυρή πλέον οικογένεια, ο Sejanus βρίσκεται σε μια κατάσταση που τον αναγκάζει να επιβεβαιώσει την πίστη και την αφοσίωσή του στην Κάπιτολ. Ο ίδιος λέει, «Με την εισαγωγή της καθοδήγησης, έχει ήδη αηδιάσει με την διαδικασία των Αγώνων, ακόμη και πριν γνωρίσει τον δικό του Φόρο».

Ο Snow και ο Sejanus δημιουργούν έναν δεσμό, παρά τις διαφορετικές ανατροφές τους. «Ο Coriolanus είναι ο πιο κοντινός άνθρωπος του Sejanus, κάποιος που μπορεί να αποκαλέσει φίλο», επισημαίνει ο Rivera. «Ο Sejanus κατανοεί και είναι συμπονετικός για την σκληρή ανατροφή του Coriolanus. Ο Sejanus μπορεί να το αναγνωρίσει εκεί που οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν. Αυτό δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ τους».

 

 

Το Αηδόνι

Η μουσική και το τραγούδι είναι ένα σημαντικό μέρος των The Hunger Games. «Όλες οι ταινίες είχαν απίστευτες παρτιτούρες και μερικά αξιομνημόνευτα στοιχεία», λέει ο Jacobson. «Αλλά εδώ βλέπουμε και ακούμε μια πλευρά του κόσμου που είναι νέα για εμάς. Ο Dave Cobb το έκανε πραγματικότητα με μουσική που χαίρεται να ακούει ο κόσμος».

Ο Cobb, ένας μουσικός παραγωγός που έχει κερδίσει εννέα φορές GRAMMY®, δημιούργησε τη μουσική που συνοδεύει τους στίχους στο μυθιστόρημα της Collins. «Η Suzanne είναι λαμπρή», θαυμάζει ο Cobb. «Με έβαλε πραγματικά στον κόσμο των Αγώνων Πείνας. Είχαμε βαθιές συζητήσεις για τις εμπνεύσεις των τραγουδιών και συγκεκριμένες μουσικές εποχές». Η Lucy και η μουσική της είναι συναρπαστικές νέες προσθήκες στο franchise Hunger Games. «Η Lucy είναι ισχυρή και εύθραυστη», επισημαίνει ο Cobb, «έτσι, το θέμα ήταν να βρει τη μουσική που την εμπνέει να είναι και τα δύο».

 

Trivia

● Τα εικονικά και συμβολικά πουλιά, τα Mockingjays είναι ένα υβρίδιο των Jabberjays και Mockingbirds.
Ο Snow μισεί τα Mockingjays και δεκαετίες αργότερα τα αυτά έγιναν σύμβολο της επανάστασης που καταστρέφει τον Snow.
● Κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής σκηνής δράσης, ο νεαρός Snow βλέπει ένα τόξο και βέλη –το όπλο της επιλογής της Katniss – που τον νευριάζει και δίνει μια ματιά στη μελλοντική δυναμική τους.
● Χαρακτήρες στο BALLAD OF SONGBIRDS & SNAKES (BOSS) που είδαμε στις προηγούμενες ταινίες της εποχής Katniss: Snow, Tigris.
● Στοιχεία των Αγώνων που προέρχονται από το BOSS και εμφανίζονται σε ταινίες της εποχής Katniss:
● Μέντορες σε συνδυασμό με Φόρους.
● Αγώνες που σχολιάζονται ζωντανά (από τους Flickermans) για την παροχή σχολίων και ψυχαγωγίας.
● Ο Lucky Flickerman, πρόγονος του Caesar Flickerman, κάνει αναφορά στο διάσημο ρητό της Effie Trinket «μακάρι οι πιθανότητες να είναι πάντα υπέρ σου» στην ταινία.
● The Hanging Tree – ένα τραγούδι που συνθέτει η Lucy Gray για να διαμαρτυρηθεί για τηνΚάπιτολ – τραγουδιέται, δεκαετίες αργότερα, από την Katniss σε μια κομβική στιγμή.
● Το Κάτνις, ένα φυτό με λευκά άνθη και μικρούς κόνδυλους στις ρίζες του, γίνεται το όνομα της ηρωίδας των πρωτότυπων ταινιών.
● Στη μυθολογία, ο Snow εκπαιδεύεται υπό την Dr. Gaul ως Gamemaker και τελικά γίνεται πρόεδρος της Πάνεμ λίγο πριν από τους 50ους Αγώνες Πείνας. (Οι πρωτότυπες ταινίες διαδραματίζονται πάνω από μια δεκαετία αργότερα.

 

 

 

Πληροφορίες για την ταινία The Hunger Games: Η Μπαλάντα των Αηδονιών & των Φιδιών (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes)

Σκηνοθεσία: Francis Lawrence
Σενάριο: Michael Lesslie, Michael Arndt, Suzanne Collins (βασισμένο στη σειρά βιβλιών της Suzanne Collins)
Πρωταγωνιστούν: Rachel Zegler, Tom Blyth, Hunter Schafer, Viola Davis, Peter Dinklage, Jason Schwartzman

Από 16 Νοεμβρίου 2023 στους κινηματογράφους
Από τη Spentzos Films https://spentzosfilm.gr