«Δάσκαλοι και Επίγονοι» στη Γκαλερί Σκουφά

Η «Amalia melancholia» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής
11 Νοεμβρίου 2023
Σοφία Χιλλ και Αγλαΐα Παππά στο «Ρέκβιεμ»
11 Νοεμβρίου 2023
Η «Amalia melancholia» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής
11 Νοεμβρίου 2023
Σοφία Χιλλ και Αγλαΐα Παππά στο «Ρέκβιεμ»
11 Νοεμβρίου 2023

 

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την καινούργια ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Δάσκαλοι και Επίγονοι». Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα εμβληματικών ζωγράφων της Γενιάς του 1930 και της Γενιάς του 1960. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2023.

 

Ξεκινώντας από τη Γενιά του 1930 και με έργα του Γιάννη Τσαρούχη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Μόραλη και Νίκου Νικολάου μπορεί κανείς να διακρίνει τις επιρροές από την ελληνική ζωγραφική, καθώς και την παραδοσιακή και Αρχαία Ελληνική τέχνη, σε συνδυασμό με τα μοντερνιστικά ρεύματα της εποχής. Το ζήτημα της «ελληνικότητας» είναι πρωταρχικό σε αυτήν την γενιά καλλιτεχνών. Στα έργα κυριαρχούν οι συμβολισμοί στις μορφές, οι οποίες βασίζονται στη διάπλαση του σχεδίου, καθώς και η αναπαράσταση της φύσης και του τοπίου.

 

Έργο του Γιάννη Τσαρούχη.

 

Έργο του Γιάννη Μόραλη.

 

Έργο του Διαμαντή Διαμαντόπουλου.

 

Στον αντίποδα, παρουσιάζονται έργα της Γενιάς του 1960, των καλλιτεχνών: Νίκου Στεφάνου, Αλέκου Φασιανού και Βασίλη Σπεράντζα που για περίπου μια δεκαετία συνεργάστηκαν στο ατελιέ της Καλλιθέας – όπως έμεινε γνωστό, σημαδεύοντας όχι μόνο την εξέλιξη της ζωγραφικής τους αλλά και επηρεάζοντας την εξέλιξη της τέχνης στην Ελλάδα. Εξοικειωμένοι με τα ρεύματα και τις τάσεις του 20ου αιώνα, υπήρξαν άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη γενιά του ’30 και διατηρώντας κάποια από τα διδάγματα της προηγούμενης γενιάς έμειναν πιστοί στην παραστατική αλλά όχι αναπαραστατική ζωγραφική, προχωρώντας σε σχηματική απλοποίηση και εμπλουτίζοντάς τη με εξπρεσιονιστικά και σουρεαλιστικά στοιχεία.

Στο σύνολο τους, και οι δύο γενιές καλλιτεχνών χαρακτηρίζονται για τη λιτότητα και το λυρισμό τους, χαρακτηριστικά τα οποία αφομοιώνονται διαφορετικά από τον κάθε καλλιτέχνη. Η συμβολή τους στην διαμόρφωση της Νεοελληνικής τέχνης και των τάσεων της εποχής υπήρξε καθοριστική από τους μεν και τους δε.

 

Έργο του Αλέκου Φασιανού.

 

Έργο του Νίκου Στεφάνου.

 

Πληροφορίες για την έκθεση «Δάσκαλοι και Επίγονοι»

Πού: Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ. 210 3643025

Εγκαίνια έκθεσης: 16 Νοεμβρίου 2023, 19.30-21.30

Διάρκεια έκθεσης: 16 Νοεμβρίου 2023 – 9 Δεκεμβρίου 2023