«Υπήρξα τόσοι άλλοι»: το νέο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη

«Ο Σκεπαστής του Φεγγαριού» στο Θέατρο Φούρνος
10 Νοεμβρίου 2023
«Δύο σταγόνες κονιάκ» με την Κατερίνα Γκατζόγια
10 Νοεμβρίου 2023
«Ο Σκεπαστής του Φεγγαριού» στο Θέατρο Φούρνος
10 Νοεμβρίου 2023
«Δύο σταγόνες κονιάκ» με την Κατερίνα Γκατζόγια
10 Νοεμβρίου 2023

Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης.

 

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη με τίτλο «Υπήρξα τόσοι άλλοι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Γράφεις για τον εαυτό σου, μιλάς για τον άλλον

«Πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2021, ξεκίνησα να γράφω κάποιες σημειώσεις αλλά και ημερολόγιο όλων όσα συνέβαιναν γύρω μου. Κατά τη διάρκεια αυτής της συγγραφικής περιπέτειας, άρχισαν να ξυπνούν αναμνήσεις. Σκέφτηκα την προτροπή του Ναμπόκοφ: “Μνήμη, μίλησε”. Μνημονικά θραύσματα αλλά και πλήρεις σκηνές ξεχύθηκαν στη σελίδα. Ταυτόχρονα, η ζωή συνεχιζόταν, τα γεγονότα γύρω ήταν κατακλυσμιαία. Ξεσπά ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ένιωθα την ανάγκη να κρατήσω ένα “πληκτρολόγιο-στυλό”, όπως ο Ντζίγκα Βερτόφ.

Το αφηγηματικό μείγμα που ανέκυψε από αυτό το λογοτεχνικό “πείραμα” ήταν απροσδόκητο. Ανακάλυψα το βιβλίο που θα έγραφα, γράφοντας το βιβλίο. Κάποια στιγμή, έπρεπε να το “εγκαταλείψω” για να γεννηθεί. Εάν το άφηνα να με ακολουθήσει, μπορεί να με συντρόφευε σε όλη μου τη ζωή.

Η στιγμή της έκδοσης είναι εκείνη όπου ο συγγραφέας εξομοιώνεται με τον αναγνώστη, μοιράζεται την αλήθεια και την αίσθησή του για τον κόσμο. Όταν μιλάμε για ένα προσωπικό κατά βάση κείμενο, όπως είναι το “Υπήρξα τόσοι άλλοι”, η συνθήκη γίνεται τόσο εξομολογητική, σαν να περιμένεις να συστηθείς για άλλη μια φορά στους άλλους. Σαν να έχεις σβήσει τα πάντα και να τα ανασυνθέτεις. Αποκάλυψη, τώρα. Κι όμως, μιλώντας για τον εαυτό σου, μιλάς για τον άλλον».

 

 

 

Φωτογραφία από το εξώφυλλο του βιβλίου «Υπήρξα τόσοι άλλοι». Με τη μητέρα μου, οκτώ ετών, στους Δελφούς.

 

Πληροφορίες για το βιβλίο «Υπήρξα τόσοι άλλοι»

Συγγραφέας: Αλέξης Σταμάτης

Σκληρόδετη έκδοση
Σελ.: 512
Τιμή (με ΦΠΑ): 20 ευρώ
ISBN 978-960-03-7166-6

Εικαστικό: Νατάσσα Πουλαντζά

 

Βιογραφικό

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει τριάντα βιβλία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο έβδομος ελέφαντας εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το Μπαρ Φλωμπέρ εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Σερβία και στη Βουλγαρία.

Η Αμερικάνικη φούγκα κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ (Etruscan Press). Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα Ο Άλκης και ο λαβύρινθος τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Θεατρικά του έργα του έχουν ανέβει σε πολλά θέατρα της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Το Βήμα.