«Θεατρικές και Μουσικές Εφαρμογές»: εργαστήριο θεατρικού τραγουδιού με τον Ανδρέα Κατερινόπουλο

Διαγωνισμός για την παράσταση «1975»
9 Νοεμβρίου 2023
«Scrooge & Ghosts and Rock ‘n’ Roll» στο Christmas Theater
9 Νοεμβρίου 2023

 

 

Το νέο τρίμηνο εργαστήριο θεατρικού τραγουδιού με τίτλο «Θεατρικές και Μουσικές Εφαρμογές» με τον Ανδρέα Κατερινόπουλο, ξεκινά από τις 18 Νοεμβρίου στο χώρο τέχνης και πολιτισμού Omikron3 Artspace στο Μεταξουργείο και είναι βασισμένο σε δύο άξονες.

Τι είναι φωνή; Έχουν όλοι οι άνθρωποι τη δυνατότητα να τραγουδήσουν ή είναι προνόμιο κάποιων προικισμένων που γεννήθηκαν με κάποιου είδους «χάρισμα»; Ποια η σημασία της συνύπαρξης του ατόμου σε μία ομάδα;

Για δύο ώρες την εβδομάδα συναντιόμαστε στον φιλόξενο χώρο του τεχνοχώρου Omikron3 ArtSpace και προσπαθούμε να γνωρίσουμε τη φωνή ως παράγωγο του σώματος μέσα από τη μαγεία του θεάτρου. Συντονιζόμαστε με τους γύρω μας και με τον ίδιο μας τον εαυτό προσπαθώντας να βρούμε το ζυμάρι, το πρωταρχικό μας υλικό, την ελεύθερη φωνή και την έκφρασή της με οδηγό το θεατρικό τραγούδι.

 

 

 

Περιεχόμενο μαθήματος

Α. Προετοιμασία
– Ασκήσεις αναπνοής, τοποθέτηση, εξάσκηση της φωνής προκειμένου οι συμμετέχοντες να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της από σκηνής εκτέλεσης τραγουδιών.
– Εξοικείωση με την παρτιτούρα, στοιχειώδες ρυθμικό και μελωδικό σολφέζ, ρυθμολογία. Βελτίωση της μουσικής αντίληψης και του ελέγχου της φωνής.
– Εκμάθηση τραγουδιών από το θέατρο και διαμόρφωση ενός κύκλου τραγουδιών που θα βασίζεται στις ανάγκες των μαθητών.
– Αναφορά στο ρόλο και τη λειτουργία των τραγουδιών στις παραστάσεις, ιστορική αναδρομή, ενημέρωση για τις σύγχρονες τάσεις.
– Πρακτική διερεύνηση της ερμηνείας κάθε τραγουδιού, τόσο σε σχέση με τις τεχνικές απαιτήσεις του όσο και με τη σκηνική του λειτουργία.

Β. Απόψε αυτοσχεδιάζουμε
Ο αυτοσχεδιασμός είναι η αρχή για όλες τις τέχνες. Ο ηθοποιός αυτοσχεδιάζει, ο μουσικός αυτοσχεδιάζει… Εμείς αυτοσχεδιάζουμε; Το θέατρο είναι σύνθεση τεχνών, μια πολύπλευρη και πολυσύνθετη τέχνη, που περιέχει κίνηση, μέτρο, λόγο, μουσική και κείμενο. Μέσα από ομαδικούς μουσικούς & θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, ο μαθητής, θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει την φαντασία του, να γνωρίσει και να γυμνάσει το φωνητικό του όργανο σε ένα σύνολο που τα μέλη του δρουν μέσα σε μια συνθήκη σε συνάρτηση με τον θεατρικό χώρο και χρόνο.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών και Ωδείων όλων των ηλικιών και γενικότερα σε όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν την μουσική τους έκφραση στο θέατρο. Προηγούμενη μουσική η θεατρική εμπειρία δεν είναι απαραίτητη.
Απαραίτητα: Άνετα ρούχα, τετράδιο, στρώμα γυμναστικής, μπουκαλάκι παγούρι για νερό, μηχάνημα ηχογράφησης ή κινητό, συνέπεια, διάθεση συνεργασίας και ομαδικότητας. Στο χώρο του μαθήματος δεν θα φοράμε παπούτσια, οπότε οι συμμετέχοντες ας έχουν μαζί τους ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες.

 

 

Πληροφορίες για το εργαστήριο «Θεατρικές και Μουσικές Εφαρμογές»

Πού: Οmikron3 Artspace, Μυλλέρου 17, Μεταξουργείο, Πλατεία Αυδή, Αθήνα

Πληροφορίες: τηλ. 213 0882955

Πότε: από 18 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Σάββατο από τις 16.00 έως τις 18.00

Τιμή: 60 ευρώ /μήνας ή 150 ευρώ /τρίμηνο

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Bιογραφικό σημείωμα του Ανδρέα Κατερινόπουλου

Σπούδασε πιάνο, Ανώτερα Θεωρητικά, ενορχήστρωση, σύγχρονο τραγούδι (είναι Πτυχιούχος Πιάνου & Ανώτερων Θεωρητικών), και θέατρο στην σχολή θεάτρου “Το Θέατρο των Αλλαγών” στην Αθήνα. Από το 2009 διδάσκει πιάνο σε Ωδεία και μουσικές σχολές και θεατρικό τραγούδι σε εργαστήρια και studio υποκριτικής.
Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορους συναυλιακούς χώρους (Ίδρυμα ΜΙχάλης Κακογιάννης, Θέατρο Απόλλων Πάτρας, Six Dogs κλπ) ενώ εργάζεται ενεργά στην μουσική σκηνή και στο θέατρο ως συνθέτης, πιανίστας και ηθοποιός.

Έχει συνεργαστεί με μια πλειάδα καλλιτεχνών και οργανισμών από τον χώρο του θεάτρου και της μουσικής όπως τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ,τον σκηνοθέτη Β. Νικολαΐδη, την στιχουργό Λίνα Δημοπούλου, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, το Faust Theater  κ.α. Διατηρώντας μια άσβεστη αγάπη για την φωνή και το τραγούδι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στην μέθοδο Alexander, καθώς επίσης σεμινάρια για το παραδοσιακό και λαϊκό τραγούδι (Ενδεικτικά: Η προφορικότητα του Ρεμπέτικου με τον Στάθη Gauntlett TMΣ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

Τα τελευταία δέκα χρόνια ως ηθοποιός ήρθε σε επαφή με τις μεθόδους Stanislavski, Meisner και Meyerhold μέσα από Σεμινάρια και Workshops που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα θέατρα και Οργανισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό (ενδεικτικά:King’s College UK, ΕΚΠΑ Aθηνών ΤΘΣ, Shakespeare Institute, University of Leeds, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κλπ).