«Η Νύχτα των Δολοφόνων» επιστρέφει στο Θέατρο 104

Η Γλυκερία Καλαϊτζή σκηνοθετεί την «Έντα Γκάμπλερ»
9 Νοεμβρίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Το δωμάτιο του παιδιού»
9 Νοεμβρίου 2023
Η Γλυκερία Καλαϊτζή σκηνοθετεί την «Έντα Γκάμπλερ»
9 Νοεμβρίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Το δωμάτιο του παιδιού»
9 Νοεμβρίου 2023

 

 

Μετά τη θερμή υποδοχή του κοινού, η «Νύχτα των Δολοφόνων» του Χοσέ Τριάνα ξανάρχεται για δεύτερη χρονιά από τις 11 Νοεμβρίου στο Θέατρο 104, από την ομάδα α-silen[θ]io σε μετάφραση Γιάννη Θηβαίου και σκηνοθεσία Δανάης Κατσαμένη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιώργος Δρίβας, Βίκυ Λέκκα και Αριάδνη Μιχαηλάρη.

 

Κούβα. Δεκαετία του 1950. Λίγο προτού ξεσπάσει η Κουβανική επανάσταση. Μια οικογένεια. Μικρογραφία της κοινωνίας, η οποία βρίσκεται σε σήψη. Οι τρεις ήρωες του Χοσέ Τριάνα μέσα από ένα άγριο παιχνίδι εναλλαγής ρόλων, ρισκάρουν, οργανώνουν, δοκιμάζουν τις αντοχές και τα όρια τους με σκοπό τη σύγκρουση και το γκρέμισμα του αναχρονιστικού κατεστημένου. Είναι σωστή η επιλογή τους; Έχουν το δικαίωμα να προβούν σε μια τέτοια πράξη; Τη στιγμή που το «παλιό» -μάταια- προσπαθεί να επιβάλλει με κάθε τρόπο «όλα να παραμείνουν ακίνητα» έχουν ήδη αρχίσει να κυοφορούνται οι νέες ιδέες. Οι ιδέες της ανατροπής.

 

 

Η «Νύχτα των Δολοφόνων» γράφτηκε το 1964, από τον Κουβανό συγγραφέα Χοσέ Τριάνα, πέντε χρόνια μετά τη νίκη της κουβανικής επανάστασης. Ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αβάνα το 1965 , μεταφράστηκε και παίχτηκε σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο Χοσέ Τριάνα γεννήθηκε στην Καμαγουέη της Κούβας το 1931. Από το 1950 ταξιδεύει στην Ευρώπη. Τον Ιανουάριο του 1959 ο Τριάνα επιστρέφει στην εξεγερμένη Κούβα για να υποστηρίξει την επανάσταση και το 1965 βραβεύεται με το «Premio Casa de las Américas de Teatro» για το έργο «Η Νύχτα των δολοφόνων», έργο που του χαρίζει διεθνή αναγνώριση.

 

 

Το έργο του Χοσέ Τριάνα είναι μια αλληγορία της πολιτικής κατάστασης στην Κούβα λίγο πριν την εκπνοή της δεκαετίας του 1950. Με το κάλεσμα για επανάσταση να αντηχεί στην ανάγκη των ηρώων- του Λάλο, της Κούκα και της Μπέμπα – να ξεπεράσουν τον φόβο τους και να ανατρέψουν το καθεστώς. Η ατμόσφαιρα καταπίεσης τους παγιδεύει σε έναν κόσμο ασφυκτικό, αδιέξοδο, ξένο και κλειστό. Τρία αδέρφια που επαναλαμβάνουν συνέχεια ένα αιματηρό συμβολικό παιχνίδι. Κανείς δεν ξέρει πότε θα ξαναρχίσει, από ποιον κι από ποια μεριά. Ποιος θα έχει το θάρρος να το φτάσει μέχρι το τέλος;

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η Νύχτα των Δολοφόνων»

Κείμενο: Χοσέ Τριάνα
Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη
Μετάφραση: Γιάννης Θηβαίος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Ανδρονιάδης
Επιμέλεια Κίνησης: Άννα Λιανοπούλου
Φωτογραφίες promo: Λοΐζος Καμπούρης, Άκης Βαλεργάκης
Φωτογραφίες παράστασης: Κατερίνα Αρβανίτη, Άρης Μεσσήνης
Graphic design: Αριάδνη Μιχαηλάρη

Ερμηνεία: Γιώργος Δρίβας, Βίκυ Λέκκα, Αριάδνη Μιχαηλάρη

 

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (Σταθμός μετρό: Κεραμεικός)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3455020 & 695126982 | Facebook | www.104.gr

Πότε: από 11 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο: φοιτητών- ανέργων), 10 ευρώ (early booking)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα