Poetry In Motion: Μια audio visual performance  με κεντρικό γνώμονα την ποίηση

Διαγωνισμός για την παράσταση «Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας»
7 Νοεμβρίου 2023
Το «Paris-Istanbul» επιστρέφει στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express
7 Νοεμβρίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας»
7 Νοεμβρίου 2023
Το «Paris-Istanbul» επιστρέφει στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express
7 Νοεμβρίου 2023

 

Η καλλιτεχνική σύμπραξη Polkadot (s) σας προσκαλεί στις 22 Νοεμβρίου στην οπτικοακουστική εμπειρία Poetry In Motion στο Half Note Jazz Club, όπου μουσική, ποίηση και live visuals παντρεύονται με στόχο να δημιουργηθεί μια σύγχρονη εκδοχή ενός βαγκνερικού gesamtkunstwerk.

Με επικεφαλής στο μουσικό σχεδιασμό τον πολυσχιδή συνθέτη, κιθαρίστα και πολυοργανίστα Τηλέμαχο Μούσα, παρουσιάζουν για πρώτη φορά ένα κύκλο τραγουδιών, από τη νεόκοπη ποιητική συλλογή της Λαμπρινής Μίχου Αλογάκι με Τρύπα στο Στήθος (εκδόσεις Σαιξπηρικόν), όπου τα ηχοτοπία μεταφράζονται σε εικαστικά περιβάλλοντα σε πραγματικό χρόνο και σε απόλυτη διάδραση από την Video Artist, Ελένη Ξυνογαλά.

Συνθέτοντας με όχημα την ηλεκτρική κιθάρα, το theremin, προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και τους βοκαλισμούς και φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς της σοπράνο – ηθοποιού, Αναστασίας Κατσιναβάκη και τα κρουστά και ρυθμικά περιβάλλοντα του Ιάκωβου Παυλόπουλου, ο Τηλέμαχος Μούσας ακολουθεί τις απαγγελίες της ποιήτριας, που βρίσκεται επί σκηνής, πειραματίζεται με τον ήχο, τη γλώσσα, την έννοια και την άρθρωση. Το τελικό μουσικό αποτέλεσμα μετουσιώνεται σε βιντεοπροβολή που συνοδεύει και σχολιάζει, απεικονίζει και συμπληρώνει αυτή την πολυμεσική εμπειρία.

Μαζί τους σε συγκεκριμένα σημεία προσθέτει πινελιές, ως guest, ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντελάκης με το εξαιρετικό, ιδιοσυγκρασιακό jazz πιάνο του.

 

Καλλιτεχνικό σημείωμα

Μέσα από τα ποιήματα της συλλογής Αλογάκι με Τρύπα στο Στήθος που παρουσιάζονται – υλοποιούνται – εισέρχεται ο θεατής/ακροατής σε έναν διαρκή διάλογο με τη έσω και έξω φύση. Ο λόγος θηλυκός, τρυφερός αλλά και σκληρός, ευάλωτος και κοφτερός, αφουγκράζεται με όλες τις αισθήσεις, στοχάζεται, ανακαλύπτει νέα περιβάλλοντα, αποσυνδέεται και επανασυνδέεται, ενώνεται με το όλο. Η μουσική ακολουθεί την αφηρημένη ιστορία ενός αρχετυπικού προσώπου σε μία γνωσιακή διαδικασία. Περνάει από τη jazz, το μπλουζ και τις post rock μπαλάντες στη new wave, σε ελεύθερα ψυχεδελικά ηχοτοπία, δανείζεται από τροπικές και δωδεκαφθογγικές κλίμακες, ενσωματώνει industrial στοιχεία, scream βοκαλισμούς αλλά και κλασσικούς, ρυθμικές και ελεύθερες απαγγελίες, πολυρυθμίες, προσομοιώσεις, λούπες, κα. Η ελεύθερη χρησιμοποίηση των μέσων του κάθε περφόρμερ στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κόσμου που θα απεικονιστεί ψηφιακά στο live video, που και αυτό με τη σειρά του δανείζεται και αναφέρεται σε στοιχεία από τον αναλογικό κόσμο.

 

 

Πληροφορίες για το Poetry In Motion

Συντελεστές:
Τηλέμαχος Μούσας: πρωτότυπη μουσική, ηλεκτρική- midi κιθάρα, theremin, μουσικό πριόνι, live electronics
Λαμπρινή Μίχου: ποίηση, ερμηνεία
Αναστασία Κατσιναβάκη: τραγούδι, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί, πλήκτρα
Ιάκωβος Παυλόπουλος: κρουστά, midi drums
Γιώργος Κωνσταντελάκης: jazz piano
Ελένη Ξυνογαλά: live video

Παραγωγή: Polkadot Productions

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Πού: Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210 9213310

Πότε: 22 Νοεμβρίου 2023, στις 21.30

Τιμές εισιτηρίων: από 10 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/music/polkadot-poetry-in-motion

*Τα τραπέζια είναι τεσσάρων ατόμων. Οι θεατές μπορούν να κάνουν κράτηση σε κάθε τραπέζι όσες θέσεις επιθυμούν λαμβάνοντας υπόψη τους, ότι αν δεν αγοράσουν ολόκληρο το τραπέζι (4 εισιτήρια) θα κάθονται μαζί με άλλους.
*Στην τιμή του εισιτηρίου δεν περιλαμβάνεται ποτό ούτε είναι υποχρεωτική η κατανάλωση.
*Με την αγορά του εισιτηρίου δεν εξασφαλίζεται συγκεκριμένο τραπέζι αλλά μόνο τη ζώνη που έχετε επιλέξει.

 

Βιογραφικά συντελεστών

Αναστασία Κατσιναβάκη
akatsinavaki.wixsite.com/anastasiakatsinavaki
H Αναστασία Κατσιναβάκη είναι ηθοποιός και τραγουδίστρια. Υπήρξε μέλος του εργαστηρίου Φωνητικής Τέχνης και Έρευνας, του Σπύρου Σακκά, και της ODC Ensemble. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και μουσικές παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πειραματίζεται με την τεχνολογία στις παραστατικές τέχνες και το φάσμα της φωνής.

Λαμπρινή Μίχου
Η Λαμπρινή Μίχου γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει μεταπτυχιακό στις Κινηματογραφικές Σπουδές (University of East Anglia) με ειδίκευση στον ποιητικό κινηματογράφο και πτυχίο στην Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία (ΕΚΠΑ). Έχει εκδώσει ποίηση της, έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους και έχει ασχοληθεί με το θέατρο με κείμενά της και ως ηθοποιός.

Τηλέμαχος Μούσας
www.moussas.com
Ο Τηλέμαχος Μούσας είναι συνθέτης και πολυοργανίστας, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει συνθέσει μουσική για παραστάσεις θεάτρου, χορού, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής εταιρίας ODC. ‘Έχει λάβει το διεθνές βραβείο Music Theater Now 2018

Ελενη Ξυνογαλά
www.elenxyn.com
Η Ελένη Ξυνογαλά είναι εικαστικός διαδραστικών έργων, κάτοχος MΑ in Interaction Design Communication (University of Arts, London) και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε μουσεία και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι κάτοχος του βραβείου ARTWORKS του προγράμματος Venice Biennale Fellowship 2019.

Ιάκωβος Παυλόπουλος
Ο Ιάκωβος Παυλόπουλος είναι απόφοιτος μουσικής τεχνολογίας, θεωρίας και αρμονίας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, του Εθνικού Ωδείου και της μουσικής σχολής KOOREN HUIS (NL). Υπήρξε μέλος στην KoorenHuis Big Band και παρακολούθησε το Dutch Imro Academy. Εργάζεται ως κρουστός και επιμελείται της μουσικής σε θεατρικές παραστάσεις.