Τρία αυτόνομα έργα στην παράσταση «Metaforms»

Κατερίνα, Αγγελική και Ίρις, ποιες είναι οι «Θέλμα & Ίρις»;
4 Νοεμβρίου 2023
«Υμπύ Τύραννος»: Μια αθυρόστομη κωμωδία από την ομάδα Γραν Γκινιόλ
6 Νοεμβρίου 2023
Κατερίνα, Αγγελική και Ίρις, ποιες είναι οι «Θέλμα & Ίρις»;
4 Νοεμβρίου 2023
«Υμπύ Τύραννος»: Μια αθυρόστομη κωμωδία από την ομάδα Γραν Γκινιόλ
6 Νοεμβρίου 2023

 

Η παράσταση «Metaforms» αποτελείται από τρία αυτόνομα έργα υπό τους τίτλους «Unconscious dive» της Ιωάννας Χρυσομάλλη, «Μοιρολόγια» του Niko Rupllem και «Cain & Abel» του Ιωάννη Μαμωλή και παρουσιάζεται στις 26 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου, στο Από Μηχανής Θέατρο.

 

Οι τρεις χορογράφοι μιλάνε από κοινού για τα έργα τους:

Οι ιεροτελεστίες του μετασχηματισμού, η στιγμή που διαμορφώνουμε το περιβάλλον ώστε να πλάσουμε και να ορίσουμε τις δικές μας συνιστώσες σε ζητήματα που αφορούν τη ζωή και το θάνατο.

 

Τα τρία έργα θα παρουσιαστούν ως εξής:
«Unconscious dive» και «Cain & Abel»: 26 Νοεμβρίου 2023
«Unconscious dive» και «Μοιρολόγια»: 3 Δεκεμβρίου 2023

 

 

 

«Unconscious dive»

Το έργο με τίτλο ”Unconscious dive” είναι μία σύνθεση χορού και μουσικής γεννημένα ταυτόχρονα, βασισμένα στην ίδια κεντρική ιδέα, την οποία εμπνεύστηκα από τις θεωρίες του Καρλ Γιουνγκ για το ασυνείδητο. Ουσιαστικά πρόκειται για μία πορεία σταδιακής κατάδυσης στον εσώτερο εαυτό μας, στο σκοτάδι που έχει ο καθένας μέσα του, μακρυά από τις επιδράσεις της κοινωνίας, μια πορεία μυστικηστική κατά την οποία επιχειρούμε να αναδείξουμε μέσα από την ομιλία των σωμάτων και του ήχου, την επανένωση με την φύση και αναμεταξύ μας.

Περιγραφή
Μια στροφή στον εσώτερο εαυτό μας, σ’αυτό που βαθιά μέσα μας είμαστε, θέλουμε, σκεφτόμαστε, νιώθουμε. Μια πορεία με γνώμονα το “γνώθι σ’αυτόν”, εκεί που το ον μπορεί να ξαναγεννηθεί απαλλαγμένο από τις κοινωνικές συμβάσεις, από τα πρέπει και τα μη, εκεί που μπορεί να δει πραγματικά το χάος της ύπαρξης.
Σύμφωνα με τις θεωρίες του Carl Yung για το ασυνείδητο, όπου χωρίς κανένα κοινωνικό ερέθισμα, με μοναδικό οδηγό το αρχέτυπο της μητέρας, του κατεργάρη, του πνεύματος και της αναγέννησης που εμφανίζονται στα όνειρα, διαβαίνουμε ένα ανοδικό εξελικτικό σπειροειδές, που οδηγεί στην ανακάλυψη και εναρμόνιση με τον εσώτερο εαυτό, σε μια συνείδηση όπου οι ρίζες της προέρχονται από τα βάθη της φυσικής πηγής του όλου.
“Όποιος μπαίνει σ’αυτό το σπήλαιο, δηλαδή στο σπήλαιο που έχει ο καθένας μέσα του ή μέσα στο σκοτάδι που βρίσκεται πίσω από τη συνειδητότητα, θα εμπλακεί σε μια ασυνείδητη διαδικασία μετασχηματισμού” C. Yung’’.

 

Συντελεστές
Σύλληψη / Χορογραφία: Ιωάννα Χρυσομάλλη
Μουσική σύνθεση: Κωσταντίνος Μηνάς, Γιώργος Αμαραντίδης
Ερμηνεία: Ιωάννα Χρυσομάλλη, Γιώργος Παππαδόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμού: Στέβη Κουτσοθανάση
Σχεδιασμός κοστουμιών: Ιωάννα Χρυσομάλλη

 

 

 

«Μοιρολόγια»

Το project είναι μια έρευνα, που αφορά τη σχέση του φύλου με τη τέχνη του χορού και του σώματος. Μέσα από τη διαδικασία του σωματικού και κοινωνικού transition εξερευνούμε με αγάπη και λεπτότητα προς το ζήτημα τον επαναπροσδιορισμό της σωματικής και χορευτικής ταυτότητας.

Αντλώντας έμπνευση από τη παράδοση της Ηπείρου, διαμορφώνουμε το ιδανικό πλαίσιο που δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται, περιπλέκονται εννοιολογικά, με όχημα τη σωματικότητα και την υψηλή ραπτική να καθοδηγούν το πνεύμα, σε ένα παιχνίδι απόκρυψης αποκάλυψης έμφυλων και μη ταυτοτήτων, διαδοχικά μέσω της διαδικασίας της μετάβασης. Καθοδηγώντας παράλληλα το θεατή να ανακαλύψει τη δική του προσωπική ταύτιση, μέσα σε αυτό το χρονικά αυστηρό, διάστημα 30 λεπτών που καλείται να παραμείνει στην κάθε αίθουσα.

Δημιουργούμε ένα πείραμα με συμβολικά εργαλεία, που αντλούμε από την ελληνική παραδοσιακή τέχνη,και θρησκεία ταυτόχρονα με τις προσωπικές καταβολές και εμπειρίες μας. Επιχειρώντας τη σύνθεση ενός ονειρικού ασφαλούς περιβάλλοντος, που μέσα του αγκαλιάζονται, σε εκστατική αρμονία, πολλαπλές μοναδικότητες.
Ακριβώς όπως στον ομαδικό χορό που κορυφώνεται στο Ηπειρώτικο λαϊκό γλέντι. Ταυτόχρονα όπως και στο θαύμα της ζωής έτσι και στο δράμα του θανάτου, εξυμνείται η ελευθερία, ο έρωτας και ο θρήνος.

Συντελεστές
Σύλληψη / Χορογραφία: Niko Rupllem
Ερμηνεία: Niko Rupllem, Εύη Οικονόμου, Reject Aka Lex
Σχεδιασμός κοστουμιών: Melissanthi Spei
Video Art: Αλεξάνδρα Μασμανίδη

 

 

«Cain & Abel»

Τα παιδιά της Εύας o Κάιν και ο Άβελ, αποτελούν τα πρώτα προερχόμενα από την ίδια μήτρα αδέλφια. Ως αρχέτυπα αδελφών φέρουν την αδελφική αγάπη, όμως και την πρώτη κακοποίηση σε ένα άλλο σώμα, καθώς σύμφωνα με τη βιβλική αφήγηση, ο Kάιν διαπράττει τη δολοφονία του Άβελ. Από την ίδια μήτρα, μια ολότητα διχοτομείται και το ένα μισό στρέφεται απέναντι στο άλλο μετατρέποντας μια από τις αγνότερες μορφές αγάπης σε απόλυτη ρήξη και ανταγωνισμό.

Πέραν λοιπόν από αρχέτυπα αδελφών γίνονται και τα αρχέτυπα της ρήξης ανάμεσα σε δύο εναρμόνια και θεμελιακά αλληλένδετα στοιχεία. Το ντουέτο ερευνά και επιχειρεί να ενσωματώσει τέτοια θεμελιακά δίπολα: την ολότητα και την διχοτόμηση, την εγγύτητα και την απόσταση, τη σχέση και τη ρήξη, τον εαυτό και τον Άλλο. Δύο σώματα αδελφά (που ανήκουν φαινομενικά στο ίδιο μέρος του κόσμου της δυαδικότητας του φύλου) συνυπάρχουν και συμπράττουν μορφοποιώντας τη ρήξη των δύο αρμονικών αλλά και αντίρροπων δυνάμεων: το άρρεν και το θήλυ, ενυπάρχοντα στοιχεία του οικοδομήματος του εαυτού εξερευνώνται ως αντίθετα μέρη ενός αρμονικού ενός. Σχέση και αντίθεση.

Συντελεστές
Σύλληψη / Χορογραφία: Ιωάννης Μαμωλής
Ερμηνεία: Niko Rupllem, Ιωάννης Μαμωλής
Μονωδοί: Ελένη Καλογράνη, Βίλλυ Κυριακοπούλου

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Metaforms»

Πού: Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο, Αθήνα, τηλ. 210 5232097

Πότε: 26 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου 2023, στις 21.00

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: METAFORMS | Εισιτήρια online! | More.com