Κατερίνα, Αγγελική και Ίρις, ποιες είναι οι «Θέλμα & Ίρις»;

«Berlin The Musical» στο Θέατρο 2510
4 Νοεμβρίου 2023
Τρία αυτόνομα έργα στην παράσταση «Metaforms»
6 Νοεμβρίου 2023
«Berlin The Musical» στο Θέατρο 2510
4 Νοεμβρίου 2023
Τρία αυτόνομα έργα στην παράσταση «Metaforms»
6 Νοεμβρίου 2023

Η Αγγελική Γρηγοροπούλου, η Κατερίνα Αγγελίτσα και η Ίρις Κατσούλα ερμηνεύουν στην παράσταση «Θέλμα & Ίρις». (Φωτογραφίες: Δημήτρης Παρθύμος).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Η Κατερίνα Αγγελίτσα, η Αγγελική Γρηγοροπούλου και η Ίρις Κατσούλα μιλούν στο theatermag για την Αγγελικούλα, τη Θέλμα και την Ίρις, τους τρεις ρόλους που ερμηνεύουν στην παράσταση «Θέλμα & Ίρις», η οποία ανεβαίνει από τις 13 Νοεμβρίου στο θέατρο Φούρνος. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Γαντερί.

 

 

Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν διαβάσατε το κείμενο «Θέλμα & Ίρις» της Μαρίας Παπουτσή και της Ειρήνης Γαντερί;

Κατερίνα Αγγελίτσα: Η πρώτη πρώτη σκέψη ήταν «oυάου», ήδη από τον τίτλο, πόσο έξυπνα έπαιξε με το «Θέλμα και Λουίζ». Πολύ ευρηματικά σε προετοιμάζει ήδη από τον τίτλο πως κάτι πολύ σημαντικό θα συμβεί μεταξύ δύο γυναικών, δυνατά συνδεδεμένων μεταξύ τους, όπως και στην ταινία, αλλά ταυτόχρονα πολύ διαφορετικό, εντελώς «άλλο» από την ταινία. Όταν άρχισα να το διαβάζω κιόλας και να συνειδητοποιώ προς τα πού πάει η πλοκή (μην κάνω και spoiler), σκέφτηκα πως εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ φρέσκο κι ευφυές, γεμάτο ανατροπές!

Αγγελική Γρηγοροπούλου: Αρχικά, ένιωσα μεγάλη τιμή γιατί το έργο γράφτηκε πάνω στους χαρακτήρες της καθεμιάς μας και με σκοπό να ζωντανέψει από εμάς. Δεν γράφονται κάθε μέρα έργα «πάνω σου». Όταν κάναμε την πρώτη «ανάγνωση» του έργου, αυτό που κράτησα ήταν το πόσο όμορφα, έξυπνα και ισορροπημένα έχει στηθεί το «debate» μεταξύ του ζευγαριού, αυτή η διαπραγμάτευση για το αν αξίζει να φέρεις ένα παιδί σήμερα στον κόσμο. Και πώς ανατρέπονται οι ισορροπίες, όταν μπαίνει στο παιχνίδι η Αγγελικούλα, το «υποψήφιο» παιδί.

Ίρις Κατσούλα: Δεν θα πω σκέψη. Θα πω συναίσθημα. Ένιωσα συγκίνηση που για πρώτη φορά γράφτηκε κάτι πάνω σε εμάς τις τρεις.

 

 

Η Θέλμα και η Ίρις είναι ένα ζευγάρι βρικολάκων. Τι συμβαίνει ανάμεσα στις δύο ηρωίδες;

Ίρις Κατσούλα: Η Θέλμα και η Ίρις ζουν αιώνες μαζί. Και ναι, είναι ακόμα ερωτευμένες. Είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και αυτό ίσως τις κάνει να μην βαριούνται η μία την άλλη. Η Θέλμα είναι ένα βαμπίρ που ίσως έχει τις ρίζες της στην ανατολή. Διαλογίζεται συχνά, αγαπά την φιλοσοφία του Τζελαλεντίν Ρουμί και του Ομάρ Καγιάμ και παίζει όλα τα όργανα μιας συμφωνικής ορχήστρας. Η Ίρις από την άλλη γαλουχήθηκε από τη μητέρα της με άλλες αξίες. Αξίες που έχουν τις ρίζες τους στο σκοτάδι και τη βία. Αν η Ίρις δεν γνώριζε τη Θέλμα ίσως να αδιαφορούσε για το ανθρώπινο είδος και να το αντιμετώπιζε σαν απλό γεύμα. Η σχέση τους τελικά βοήθησε την επανάσταση και τον αγώνα των ανθρώπων για ελευθερία και ισότητα. Είναι βαμπίρ που θρέφονται αποκλειστικά από παιδόφιλους, βιαστές και φασίστες.

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Κατερίνα Αγγελίτσα: Στο έργο είμαι η Αγγελικούλα, μια αρκετά μοναχική κι εσωστρεφής κοπέλα, γεμάτη φοβίες και συστολή. Γνώρισα πρόσφατα την Θέλμα και την Ίριδα και το’ χω βάλει σκοπό ζωής να γίνουμε φίλες. Αγνοώ βέβαια πως είναι βαμπίρ… Δε θα ήθελα να αποκαλύψω όμως περισσότερα για να αποφύγω άλλη μια φορά να κάνω spoiler!

Αγγελική Γρηγοροπούλου: Ο ρόλος μου είναι η Θέλμα. Αγαπά πολύ την ανατολίτικη φιλοσοφία, το διαλογισμό, το διάβασμα, τη μουσική. Προσπαθεί να διατηρεί την ψυχραιμία της σε κάθε συνθήκη και ζυγιάζει πολύ τα πράγματα, τα εξετάζει από κάθε σκοπιά, πριν πάρει μια απόφαση.

Ίρις Κατσούλα: Ερμηνεύω τον ομώνυμο ρόλο, την Ίριδα. Δεν θα πω πολλά, ίσως είναι μια εκδοχή του εαυτού μου εάν ήμουν βρικόλακας. Και ναι, θα ήθελα πολύ να ήμουν βρικόλακας! Αγαπώ πολύ τις ταινίες αυτού του είδους και η Ειρήνη μου έδωσε, τυχαία, την ευκαιρία να εκπληρώσω μία από τις μεγαλύτερες μου επιθυμίες. Να γίνω βαμπίρ!

 

 

Πώς συνεργαστήκατε με τη σκηνοθέτιδα Ειρήνη Γαντερί;

Κατερίνα Αγγελίτσα: Η συνεργασία μας με την Ειρήνη ήταν άψογη. Είναι ένα πολύ χαρισματικό και μεθοδικό άτομο. Η αγάπη, η φροντίδα κι ο σεβασμός που δείχνει απέναντι στους/στις ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάζεται αποτελεί για μένα κάτι βαθιά συγκινητικό.

Αγγελική Γρηγοροπούλου: Η Ειρήνη είναι αξιοθαύμαστη. Είναι η σκηνοθέτις που αγαπά και φροντίζει τους ηθοποιούς της. Παρότι κάνει και την παραγωγή μόνη της, στήνει- ξεστήνει κάθε φορά το σκηνικό, δεν μας αφήνει να κάνουμε τίποτε που θα μπορούσε να μας κουράσει ή να μας αποδιοργανώσει πριν από την παράσταση. Πάντα ήρεμη, ευγενική, συγκεκριμένη. Έχει τη μέθοδό της, ξέρει τι θέλει, βάζει το έργο και τους χαρακτήρες πάνω απ’ όλα. Δίνει μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες και στη συνέπεια. Η συνεργασία μας μαζί της κύλησε σα νεράκι, ήρεμα και ξεκούραστα.

Ίρις Κατσούλα: Η Ειρήνη είναι μία σκηνοθέτις που έχει μέθοδο. Αγαπά τους ηθοποιούς και χτίζει το ρόλο σιγά σιγά με βάση τους στόχους του ήρωα, την συμπεριφορά και σίγουρα το κοστούμι. Φτιάχνει έναν κόσμο και σε κάθε πρόβα οφείλουμε να είμαστε εκεί.

 

 

Ποια είναι τα θέματα που φωτίζονται στο έργο;

Κατερίνα Αγγελίτσα: Στο έργο, το υπέροχο είναι πως θεωρείται δεδομένο κι αυτονόητο πως η Θέλμα κι η Ίρις είναι ζευγάρι. Δεν είναι κάτι προς διαπραγμάτευση. Οπότε θέματα που φωτίζονται κατά τη γνώμη μου, είναι η βαθιά αγάπη, η αμοιβαία προσπάθεια να αντέξει στο χρόνο, η συντροφικότητα, η γονεϊκότητα και τελικά η επανάσταση. Ως πολιτική πράξη, αλλά κι ως προσωπική επανάσταση, κάτι που οφείλουμε στους εαυτούς μας να κάνουμε όλοι, όλες, όλα κάποια στιγμή, σε αυτή τη ζωή.

 

Θα θέλατε να μας δώσετε μια εικόνα από το σκηνικό, τα κοστούμια, τη μουσική και τους φωτισμούς της παράστασης;

Αγγελική Γρηγοροπούλου: Όλο το έργο διαδραματίζεται στο «σαλόνι» του ζευγαριού. Ο πέτρινος τοίχος του «Φούρνου» καθώς και τα φυσικά παράθυρα από τα οποία μπαίνει το -τεχνητό- φως του φεγγαριού φτιάχνουν το τέλειο σκηνικό για αυτά τα νυχτόβια πλάσματα, που κινούνται αιώνες στις σκιές. Ο ενδυματολογικός κώδικας των τριών κυριών, είναι διαφορετικός για την καθεμιά. Η Θέλμα είναι πιο μπόχο-έθνικ, λόγω της αγάπης της για την ανατολίτικη φιλοσοφία. Η Ίρις, ως λάτρης του κλασικού, είναι και πιο κοντά στην κλασική εικόνα που έχουμε για τα βρικολακάκια. Η Αγγελικούλα, από την άλλη, φέρνει το σύγχρονο, καθημερινό, ουδέτερο στοιχείο. Η πρώτη εικόνα που θα δουν οι θεατές, είναι αυτή της Θέλμα, καθισμένη στο ανατολίτικο χαλί της, να διαβάζει ταυτόχρονα 5-6 αρχαία βιβλία, σιγοτραγουδώντας ένα ισπανικό τραγούδι, ενώ παράλληλα εξετάζει την επόμενη κίνησή της σε μια ανοιχτή παρτίδα σκάκι…

Ίρις Κατσούλα: Με μία λέξη θα έλεγα ότι η παράσταση είναι μποέμ. Όλο το σκηνικό και οι φωτισμοί σε παραπέμπουν σε μία εικόνα από την ταινία «Only lovers left alive». Ταινία, που όπως λέει και η Ίρις στην παράσταση, την «φύτεψε» η ίδια με τις μεταφυσικές τις ιδιότητες, στο μυαλό του Τζιμ Τζάρμους για να τη γράψει…

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Θέλμα & Ίρις»

Κείμενο: Μαρία Παπουτσή, Ειρήνη Γαντερί
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γαντερί
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ίρις Κατσούλα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αποστόλης Τσατσάκος
Σκηνικά-Κοστούμια: Ειρήνη Γαντερί
Βοηθός ενδυματολόγος: Ιωάννα Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες παράστασης: Δημήτρης Παρθύμος
Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Μπράιλα
Παραγωγή:  Dune Productions

 

Πού: Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168,  Αθήνα, τηλ. 210 6460748

Πότε: από 13 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 5 Δεκεμβρίου 2023

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/lgbtqi/thelma-iris-2os-xronos/

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος)

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά