«Ο Ελέφας»: ένα σκοτεινό αλλά υπαρκτό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας

«Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» για δεύτερη σεζόν στο House of Smiths
3 Νοεμβρίου 2023
Δωρεάν δράσεις στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων
4 Νοεμβρίου 2023

Η Στεφανία Ζώρα, η Μπέσυ Μάλφα, ο Γιώργος Γιαννόπουλος και ο Βαγγέλης Δαούσης ερμηνεύουν στην παράσταση «Ο Ελέφας».

 

 

Ο Λευτέρης Γιοβανίδης σκηνοθετεί την παράσταση του έργου «Ο Ελέφας» του Κώστα Μποσταντζόγλου, η οποία παρουσιάζεται από τις 8 Νοεμβρίου στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με τους ηθοποιούς Γιώργο Γιαννόπουλο, Μπέσυ Μάλφα, Βαγγέλη Δαούση και Στεφανία Ζώρα.

 

Ένας ελέφαντας δεν ξεχνά ποτέ και εκδικείται πάντα για το κακό που του ‘κανες.

 

Μια πικρή κωμωδία, ένα ανελέητα σαρκαστικό δράμα, ένα έργο αντιθέσεων είναι «Ο Ελέφας» που παρουσιάζεται στην Σκηνή Ωμέγα. Βλέπουμε ήρωες αστοιχείωτους αλλά κομπορρήμονες, ανήθικους αλλά ηθικολόγους, βίαιους αλλά και ευαίσθητους. Όλοι θλιβερές φιγούρες που αποτυπώνουν μια, όχι και τόσο μακρινή, ελληνική πραγματικότητα. Η κακοποίηση του άλλου έχει γίνει συνήθεια μέσα στην καθημερινότητάς τους αλλά και τρόπος επιβίωσης. Μια γυναίκα απεγνωσμένα προσπαθεί να διασωθεί ηθικά αλλά μέσα από μια απονενοημένη πράξη τελικά, που κανείς δεν θα περίμενε. Μέσα από μια λοξή ματιά το τελευταίο έργο του Μποσταντζόγλου ακτινογραφεί ένα σκοτεινό αλλά υπαρκτό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Ο ελέφαντας δεν ξεχνά έχει μνήμη και εκδικείται το κακό που θα του ‘κανες». Αυτή η σκέψη κινεί τη βασική ηρωίδα του Μποσταντζόγλου να αναζητήσει τη λύτρωσή της. Είναι μια γυναίκα εγκλωβισμένη μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον και η εκδίκηση είναι η μόνη λύση που βρίσκει για να απαλλαγεί, για να καταφέρει να σταματήσει να βλέπει στον ύπνο της εφιάλτες, όπως λέει μας και η ίδια. Νιώθει σαν ένας ελέφαντας που έχει μνήμη και εκδικείται.

Ο συγγραφέας με σκληρό χιούμορ μας περιγράφει μια κοινωνία που διακατέχεται από αντιλήψεις ρατσιστικές και προγονοπληξία. Η ημιμάθεια των ηρώων, τους οδηγεί λανθασμένα να πιστεύουν πως τα ξέρουν όλα. Η ενδοοικογενειακή βία, η έλλειψη ηθικών αξιών και η απειθαρχία έναντι στους βασικούς νόμους στη λειτουργία μιας πολιτείας, αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της καθημερινότητας τους.

Είναι άνθρωποι που δεν έχουν αισθητική, που χωρίς καμιά αιδώ κακοποιούν την ελληνική γλώσσα, που δεν αγαπούν το ωραίο κι αυτό δεν μπορεί να μην έχει αντίκτυπο και στην ομορφιά που έχουν μέσα στην ψυχή τους. Άνθρωποι που έχουν μάθει να κρίνουν και να κατηγορούν, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής, σε μια κοινωνία όπου η αξιοπρέπεια και ο αλληλοσεβασμός νοσούν.

Ένα ταπεινό πιάτο φακές και ένας διακοσμητικός τσιμεντένιος κύκνος αποτελούν για τον συγγραφέα, όχι τυχαία, τα σύμβολα του έργου. Όλοι μας, κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας, θεωρούμε ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορεί να υπάρχουν πια στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Κι όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Είναι υπαρκτές και αβυσσαλέα ισοπεδωτικές για τις συνειδήσεις των ανθρώπων. – Λευτέρης Γιοβανίδης

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Ελέφας»

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Ροϊδης
Επιμέλεια κίνησης: Αλέξης Φουσέκης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρύσω Χαραλάμπους
Οπτική Ταυτότητα: Λουκάς Ζιάρας & Χρήστος Καλαϊτζόγλου
Διεύθυνση Παραγωγής: LOOX.Media
Πρωταγωνιστούν: Μπέσυ Μάλφα, Γιώργος Γιαννόπουλος, Βαγγέλης Δαούσης, Στεφανία Ζώρα

 

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Σκηνή Ωμέγα, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς 185 35, τηλ. 210 4143310

Πότε: από 8 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Τετάρτη με Κυριακή στις 20.30

Τιμές εισιτηρίων: 17 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (φοιτητικό- μειωμένο)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/o-elefas/