«Μυστήριο 151 A Rave Down Below» στο Παλαιό Ελαιουργείο

Ο «Ροβινσώνας Κρούσος» για δεύτερη χρονιά στo Mέγαρο Μουσικής Αθηνών 
3 Νοεμβρίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Ένας βλάκας και μισός»
3 Νοεμβρίου 2023
Ο «Ροβινσώνας Κρούσος» για δεύτερη χρονιά στo Mέγαρο Μουσικής Αθηνών 
3 Νοεμβρίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Ένας βλάκας και μισός»
3 Νοεμβρίου 2023

 

 

Από τις 18 Νοεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Μυστήριο 151 A Rave Down Below», με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μία σειρά από νέες παραγωγές έργων, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.

Το «Μυστήριο 151 A Rave Down Below» εξερευνά την πολιτική δυναμική του σώματος εν κινήσει από το ταυτόχρονα γεωλογικό και πολιτισμικό υπέδαφος. Αλχημικές περιπλανήσεις στο ιστορικό παρελθόν, στο μεταβιομηχανικό παρόν και στη μυθολογία καταλήγουν σε έναν εξαγριωμένο χορό. Μέθη, δηλητηρίαση, αποστροφή, ευφορία, αποδέσμευση, εκτόνωση και άνοδος: μια κυκλική πορεία από το σώμα προς το έδαφος και αντίστροφα.

 

DIana Policarpo, Liquid Transfers, 2022, φωτογραφία εγκατάστασης, ευγενική παραχώρηση του Fondazione Sandretto Re Rebaudengo και της Galeria Lehmann + Silva.

Η αφήγηση της έκθεσης ξετυλίγεται μέσα από τους μύθους και την ιστορία της πόλης της Ελευσίνας και των Μυστηρίων με το χορό ως μέσο κορύφωσης, ιεροτελεστία και μέθοδο προσέγγισης των εννοιών του θανάτου και της απώλειας. Στο «Μυστήριο 151 A Rave Down Below» βλέπουμε τον χορό και τη σχέση του με το πάσχον σώμα ή ακόμα και τον ίδιο ως ασθένεια και ως θεραπεία, τον χορό σε κατάσταση κρίσης, ως παρεκτόπιση της κοινωνικής εξάντλησης μπροστά σε μια εξάντληση που φέρνει απόλαυση, ως απόδραση και αντίδραση. Στοιχεία του μύθου της κατάβασης, όπως η ζωή ανάμεσα σε δύο κόσμους, το σκοτάδι και το φως, οι ιεροτελεστίες και η χρήση του ψυχεδελικού κυκεώνα, συνδέονται άλλωστε με τη νεότερη πολιτισμική ιστορία της πόλης, καθώς – ειδικά κατά τη δεκαετία του 1990 – rave parties ενεργοποιούσαν το απόθεμα των υποφωτισμένων βιομηχανικών χώρων της περιοχής και του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας.

 

Λητώ Κάττου, Whisperers, 2023, φωτογραφία εγκατάστασης, Fondazione Arnaldo Pomodoro, Μιλάνο.

Το «Μυστήριο 151 A Rave Down Below» επικεντρώνεται στη δυνατότητα δημιουργίας σωματικών αρχείων μη γραμμικής μετάδοσης γνώσης και αφήγησης της ιστορίας με απρόσμενες διαπολιτισμικές συγγένειες. Το στοιχείο του εφήμερου, η αβεβαιότητα και η επιτελεστικότητα λειτουργούν ως κριτική αφετηρία και συνοδεύουν το κοινό στη διαδικασία θέασης και συμμετοχής του.

 

Θεόδωρος Γιαννάκης, Gorgoneion Complex Winged – no face no morph aka Hysteria Recline, 2023, ευγενική παραχώρηση της Eleni Koroneou Gallery.

 

Η έκθεση μέσω της ζωγραφικής, της γλυπτικής, ήχων, εγκαταστάσεων και performances επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί τα όρια του χορού, να σκεφτεί το (συλλογικό) σώμα και την απουσία του, την ανάμνησή του και την αναγκαιότητα της κίνησης. Στοχάζεται πάνω στις ουτοπικές διακηρύξεις χορευτικών υποκουλτούρων, την αποθέωση, τη ματαίωση και την εμπορική εκμετάλλευσή τους που αιωρείται μεταξύ επιθυμίας, απογοήτευσης και προσδοκίας. Παρατηρώντας τη σχέση μεταξύ των χορευτικών κινημάτων, της δημιουργίας κοινοτήτων και των αιτημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης, ο χορός προσεγγίζεται ως μια μεταγλωσσική δραστηριότητα δημιουργίας ενός νέου  κόσμου: μια παραληρηματική γραμματική που είναι αδύνατο να αναλυθεί – ολισθηρή στο μυαλό και δυσκίνητη στο στόμα, που περνάει μέσα από σπασμούς σε μύες, χημικές ενώσεις, μηχανές και pixels.

Το «Μυστήριο 151 A Rave Down Below» συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό της Μεσοσπορίτισσας που σηματοδοτεί το πέρασμα στο χειμώνα, συνδέοντας διαφορετικές χρονικά περιόδους της Ελευσίνας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης συνοδεύονται από μία σειρά performances κι ένα ολονύκτιο party με DJs της τοπικής και διεθνούς rave σκηνής.

 

Odete, ATLÂNTIDA, 2022, performance.

 

Πέτρος Μώρης, Spirit Structures, 2022, φωτογραφία εγκατάστασης.

 

Πληροφορίες για την έκθεση «Μυστήριο 151 A Rave Down Below»

Καλλιτέχνες: Θεόδωρος Γιαννάκης / Βίκτωρ Γκόγκας / Σταύρος Καπετάνιος / Λητώ Κάττου / Πέτρος Μώρης / Κατερίνα Παπαζήση / Γεωργία Σαγρή / Γιώργος Σαπουντζής / Baratto & Mouravas / Nkisi / Flux Office / Greek Visions / Klaus Jurgen Schmidt / Odete / Diana Policarpo

Επιμέλεια: Πάνος Γιαννικόπουλος
Διεύθυνση επιμέλειας: Ζωή Μουτσώκου
Δημόσιο Πρόγραμμα / κατάλογος: Αγγελική Τζωρτζακάκη
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Trail Practice
Έρευνα: Γεωργία Λιάπη
Εκτέλεση παραγωγής: WILD REEDS
Κείμενα: Λέανδρος Κυριακόπουλος, McKenzie Wark

Μία διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

 

Πού: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλόπουλου 1, Ελευσίνα

Εγκαίνια: Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, στις 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 18 Νοεμβρίου 2023 έως 28 Ιανουαρίου 2024

Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη έως Παρασκευή, 17.00 – 20.00
Σάββατο & Κυριακή, 13.00 – 20.00