«Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» για δεύτερη σεζόν στο House of Smiths

Η «Μέδουσα» στο θέατρο Αλκμήνη
3 Νοεμβρίου 2023
«Ο Ελέφας»: ένα σκοτεινό αλλά υπαρκτό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας
3 Νοεμβρίου 2023
Η «Μέδουσα» στο θέατρο Αλκμήνη
3 Νοεμβρίου 2023
«Ο Ελέφας»: ένα σκοτεινό αλλά υπαρκτό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας
3 Νοεμβρίου 2023

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» που σκηνοθετεί ο Αλκίνοος Δωρής. (Φωτογραφίες παράστασης: Σιδέρης Νανούδης).

 

Μετά τα απόλυτα sold out κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου παραστάσεων, η  παράσταση του έργου «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ευγένιου Ιονέσκο, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά από την ομάδα Loxodox στο House of Smiths, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων από τις 27 Οκτωβρίου.

Ο χώρος που εκτυλίσσεται το έργο είναι το σαλόνι του κυρίου και της κυρίας Smith στα προάστια του Λονδίνου. Ο χρόνος, γνωστός μόνο μέσα από ένα χαλασμένο ρολόι. Το ζευγάρι μόλις έχει δειπνήσει. Η παραδοξότητα του σύμπαντος των Smiths και η κοινοτοπία της καθημερινότητας τους, αναδύεται μέσα από την καθιερωμένη βραδινή συζήτηση του ζεύγους.

Μαθαίνουμε πόσα παιδιά έχουν, τι τρώνε, ποιοι είναι οι γείτονές τους. Το συμβάν που ανατρέπει την ψυχική νιρβάνα του ζεύγους είναι ένα ακόμα (απροειδοποίητο) δείπνο με τους εγκάρδιους φίλους τους, τον κύριο και την κυρία Martin. Τι είναι αυτό που μένει τελικά να αποδειχθεί; Η απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον Ιονέσκο: «Ας μην εκβιάζουμε τις καταστάσεις, ας αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους».

 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η σημαίνουσα μορφή της «κούκλας» και της «μαριονέτας» αποτελεί κατά τη γνώμη μου τον μεγαλύτερο δημιουργικό ύφαλο για το συγκεκριμένο έργο. Το να κάμψεις αυτή την αντίσταση βάζοντας μπροστά την ευαισθησία και τη ζωογόνο ενέργεια που χαρίζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα, είναι το μεγαλύτερο κέρδος της παράστασης. Επιλέξαμε να μην σταθούμε στα θεμέλια της γραφής του Ιονέσκο, σκάψαμε βαθιά μέσα στις λέξεις αυτού του παράλογου κόσμου και ανασύραμε το χρυσάφι της Φαλακρής τραγουδίστριας. Νομίζω πως αυτό είναι το πιο σημαντικό, να δεις με την δική σου ματιά τι λένε τα λόγια χωρίς να υιοθετήσεις άδεια σχήματα και προκατασκευασμένες σκοπιές χωρίς ουσία.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια»

Κείμενο: Ευγένιος Ιονέσκο
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αλκίνοος Δωρής
Σκηνικά: Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Τσούπρα
Κατασκευή κοστουμιών: Ram Ram
Mουσική επιμέλεια: Loxodox
Σχεδιασμός φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος
Φωτογραφίες παράστασης: Σιδέρης Νανούδης
Ανθοστολισμός: KOPRIA
Καλλιτεχνική συνεργασία : Ισμήνη Ασημάκη, Αγγελική Τσούπρα
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή και εκτέλεση παραγωγής: Loxodox

Διανομή (αλφαβητικά): Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου (κα. Σμιθ), Κατερίνα Καλουμένου (κα. Μάρτιν), Σταύρος Καστρινάκης (κ. Σμιθ), Μπέτυ Σαράντη (πύραρχος), Νεκτάριος Σμυρνάκης (κ. Μάρτιν), Κωνσταντίνος Χατζηθεοδώρου (Μαίρη)

 

Πού: Ηouse of Smiths, Ζωοδόχου Πηγής 70-74, 6ος όροφος, Εξάρχεια, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας κρατήσεων: 6948 199103

Πότε: από 27 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ (γενική είσοδος)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/i-falakri-tragoudistria/

Λόγω της ειδικής διαμόρφωσης του χώρου είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων