«Εικόνες από το μέλλον» από την Εβίτα Κανέλλου

«Absorbed»: Μια φωτογραφική έκθεση εμπνευσμένη από την εποχή των social media
31 Οκτωβρίου 2023
«Επιστροφή στον φόνο» στο θέατρο Eliart
31 Οκτωβρίου 2023
«Absorbed»: Μια φωτογραφική έκθεση εμπνευσμένη από την εποχή των social media
31 Οκτωβρίου 2023
«Επιστροφή στον φόνο» στο θέατρο Eliart
31 Οκτωβρίου 2023

 

Εικόνες φουτουριστικές από σύγχρονες πόλεις ενός, ίσως, όχι τόσο μακρινού μέλλοντος, μας μεταφέρει η Εβίτα Κανέλλου στη νέα της ατομική έκθεση, που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Αργώ, στις 7 Νοεμβρίου, με τίτλο «Εικόνες από το μέλλον».

Η καταξιωμένη ζωγράφος, προσπαθεί με μέθοδο, αλλά και ευαισθησία να μιλήσει για θέματα πού θα έπρεπε να απασχολούν κάθε κάτοικο αυτού του πλανήτη. Μέσα από το ζωγραφικό της έργο αναρωτιέται και θέτει καίρια ερωτήματα για το πώς θα είναι οι πόλεις μας αύριο, μια σύγχρονη ζούγκλα γεμάτη περίεργους ουρανοξύστες και αρχιτεκτονικά κτίσματα που σε τίποτα δεν θυμίζουν τα σημερινά, για το αν η γη θα αντέξει την πληθυσμιακή έκρηξη, αλλά και για το πώς θα είναι το φυσικό μας περιβάλλον, ποια χλωρίδα και ποιες θάλασσες θα μας περιβάλλουν, στο εγγύς αλλά και το απώτερο μέλλον;

 

«Η ζωγραφική της συνδυάζει σχεδιαστική πειθαρχία και χρωματική ελευθεριότητα, συνθετική μέθοδο που παραπέμπει στην αρχιτεκτονική αλλά και ελεύθερη γραφή που οφείλει πολλά στην αισθητική παράδοση του εξπρεσιονισμού», σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης για τη δουλειά της και συνεχίζει: «Η Εβίτα Κανέλλου είναι σαφώς επηρεασμένη στην εικονογραφία της από τους μοντερνιστές του 20ού αιώνα και τις πολεοδομικές προτάσεις του Le Corbusier. Όπως επίσης και από την φουτουριστική αρχιτεκτονική του Antonio Sant’ Elia ή την ταινία Metropolis του Fritz Lang. Μαζεύοντας σχετικές φωτογραφίες, παλιότερες και νεότερες, από όλο τον πλανήτη συγκροτεί το προσωπικό της εικονιστικό οπλοστάσιο έτσι ώστε να έχει θέματα για τη ζωγραφική της».

 

 

Με έντονα χρώματα και σχεδιαστική αντίθεση, η Εβίτα Κανέλλου δημιουργεί σύγχρονα αρχιτεκτονικά κτίσματα, παράξενους ουρανοξύστες που υψώνονται προς τον ουρανό, ενώ παράλληλα αναρωτιέται για το φυσικό περιβάλλον. Επιλέγει σταθερά γεωμετρικές, κάθετες φόρμες τις οποίες “χτίζει” κομμάτι – κομμάτι, πέτρα την πέτρα σαν ψηφιδωτό, όπως έπραττε ο ονειροπόλος αρχιτέκτονας και ζωγράφος Fr. Hunterwasser, επισημαίνει ο Μάνος Στεφανίδης, κάνοντας αναφορά στην ονειρική γειτονιά που έχει φτιάξει, από τη δεκαετία του ’80, ο συγκεκριμένος, αυτός καλλιτέχνης στη Βιέννη.

Η απουσία του ανθρώπινου είδους είναι εμφανής και ανησυχητική. Η ζωγράφος εκφράζει με σθένος τον υπαρξιακό προβληματισμό της. Η ίδια πιστεύει πως πρέπει να μελετήσουμε συστηματικά το παρελθόν για να κατανοήσουμε επαρκώς το μέλλον. Τέχνη, σημαίνει «τον τρόπο μας να ψιθυρίσουμε την απόλυτα προσωπική μας ιστορία στο αυτί της αιωνιότητας. Κι αν ακούσει! Τα τελευταία έργα της Εβίτας Κανέλλου είναι, νομίζω, προϊόν αυτής συνθήκης. Γι’ αυτό είναι ίσως και τόσο ψαγμένα. Τόσο ιδιαίτερα», καταλήγει ο Μάνος Στεφανίδης.

 

 

Τι λέει η ίδια η Εβίτα Κανέλλου

«Η θεματολογία του περιβάλλοντος, αστικού και φυσικού, με ενδιέφερε, κυριαρχεί και πρωτεύει μέσα μου! Ξεκίνησα τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα το 2004 μέσα από εκθέσεις ομαδικές και ατομικές. Οι μεγάλες πόλεις δίπλα στο νερό με εμπνέουν ιδιαίτερα, τις λατρεύω και με προβληματίζουν. Καθώς ο πληθυσμός της γης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και συχνά συνωστίζεται σε αυτές τις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές λόγω ποικίλλων παραγόντων, το φυσικό περιβάλλον διαρκώς περιορίζεται. Θεωρώ ότι οι κατοικίες θα εξελιχτούν καθ’ ύψος, και, εμείς άμεσα θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα διαβίωσης.

Έχοντας προτίμηση στα χρώματα με ένταση και δυναμική εφαρμόζω απόλυτα την προοπτική της φαντασίας μου. Χρησιμοποιώ γραμμές, ευθείες και καμπύλες, σε αλληλουχία παράταξης και επαναλήψεων, που καταλήγουν σε προοπτική ανάπτυξης ανοδικής πορείας. Γραμμές που τέμνονται, αγκαλιάζονται και οριοθετούν υπαινικτικά περιορισμένους χώρους. Η φύση παρούσα με χρώματα έντονα και συμβολικά σε παραλλαγές και μεταμορφώσεις, σε ελπίδα ζωής και ανάσας.

Διατηρώντας πάντα μία εξωστρέφεια και αισιόδοξη στάση ζωής επιδιώκω η τέχνη μου να είναι σαφής, ευανάγνωστη, κατανοητή και κυρίως να μεταδίδει ελπίδα. Τα παθήματα ας γίνονται μαθήματα και ας επιτύχουμε σύντομα μια ισορροπία της φύσης της έκρηξης του πληθυσμού της κατοικίας του και της κατανάλωσης των φυσικών πόρων. Ας κινηθούμε άμεσα ανθρωπιστικά και αποτελεσματικά για να προλάβουμε τις εξελίξεις και τη φύση που αποδεικνύει ότι έχει μνήμη…».

 

 

Λίγα λόγια για τη ζωγράφο

Η Εβίτα Κανέλλου γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας. Ασχολείται με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Διατηρεί εργαστήριο στην Αθήνα και στη Μύκονο, όπου οργανώνει καλοκαιρινές εικαστικές συναντήσεις.
Σπουδές: Bachelor of Arts (Major στις Καλές Τέχνες & Minor στην Ιστορία). Έχει σπουδάσει στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας Deree College, συνέχισε τις σπουδές και αποφοίτησε από το University of La Verne, California, USA.

Εκθέσεις
Πραγματοποίησε την πρώτη της Αναδρομική Έκθεση, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, στον Πύργο Ηλείας το 2013. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε έξι ατομικές και σαράντα τρεις ομαδικές στη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βιρτζίνια, Βερμόντ και Καλιφόρνια, των ΗΠΑ.

 

 

Πληροφορίες για την έκθεση «Εικόνες από το μέλλον»

Πού: Γκαλερί Αργώ, Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι Αθήνα, τηλ. 2107249333, www.argo-gallery.gr www.evitakanellou.com

Εγκαίνια έκθεσης: 7 Νοεμβρίου 2023, 19:30.

Διάρκεια έκθεσης: από 7 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2023.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 10.00-14.00 και 17.00-20.00, Σάββατο: 11.00-15.00)