«The Kitchen Dance: A House Trance Vocabulary» από την Κατερίνα Φώτη

Η «Υπόθεση Παραντάιν» στο Αγγέλων Βήμα
29 Οκτωβρίου 2023
Η Μαριλένα Κατρανίδου λέει «Yes, We Can’t»
30 Οκτωβρίου 2023
Η «Υπόθεση Παραντάιν» στο Αγγέλων Βήμα
29 Οκτωβρίου 2023
Η Μαριλένα Κατρανίδου λέει «Yes, We Can’t»
30 Οκτωβρίου 2023

 

 

Μια τελετουργία για τη γυναικεία αυτοδιάθεση με φόντο πυρωμένα σίδερα, τσιγάρα και καροτσάκια λαϊκής.

 

Μια τελετουργία για τη γυναικεία αυτοδιάθεση με τίτλο «The Kitchen Dance: A House Trance Vocabulary», παρουσιάζεται από την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου και για τέσσερις μόνο παραστάσεις στο Θησείον. Με φόντο πυρωμένα σίδερα, τσιγάρα και καροτσάκια λαϊκής, το «The Kitchen Dance: A House Trance Vocabulary, σε σύλληψη, χορογραφία και ερμηνεία Κατερίνας Φώτη, αντλεί έμπνευση από τους πυρήνες αντίστασης του καταπιεσμένου γυναικείου σώματος και τη διαδρομή του προς την πολυπόθητη απελευθέρωση.

 

 

Η Καίτη είναι μια γυναίκα που ζει σχεδόν αποκλειστικά στην κουζίνα της. Εκεί, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της περνούν μπροστά από τα μάτια της με τρόπο συνειρμικό, μετατρέποντας το προσωπικό της βίωμα σε μια οικουμενική και συλλογική γυναικεία αφήγηση. Μέσα από τη ρουτίνα της οικιακής εργασίας, το σώμα της ξεδιπλώνει την ουσία της γυναικείας ύπαρξης, που παλεύει να ορθωθεί, να κερδίσει τη ζωή.

Εξερευνώντας τις διαστάσεις του ελεύθερου χρόνου μέσα σε ένα ασφυκτικό εργασιακό περιβάλλον, η παράσταση «The Kitchen Dance:
A House Trance Vocabulary» εμπνέεται από το φορτωμένο με ενοχή και βάρη γυναικείο σώμα, για να μιλήσει για την -πιο επείγουσα από ποτέ- ανάγκη του για αυτοδιάθεση. Μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι γυναίκες, που μοιάζει να φέρει προαιώνια βαρίδια, αρκεί. Οι γιαγιάδες, οι μανάδες, όλες οι γυναίκες που μεγάλωσαν γυναίκες, έχουν αφήσει πάνω στα κορμιά των θηλυκών απογόνων τους αποτυπώματα αγάπης, θέλησης για ζωή, αλλά και κούρασης, καψιμάτων από σίδερα, κρέμες χεριών και χλωρίνες, που τα λυτρώνει μόνο ο χορός υπό λαϊκές μελωδίες του συρμού.

 

 

Αντλώντας υλικό από μαρτυρίες και αφηγήσεις γυναικών – μελών πολιτιστικών συλλόγων της Ελευσίνας, εργαζόμενες, συζύγους και μανάδες, και μέσα από μια έμφυλη ανάγνωση, το έργο αποτελεί μια μεταφορά σε έναν τόπο πυρηνικό και ταυτόχρονα οικουμενικό. Εκεί όπου ο ελεύθερος χρόνος και η εργασία συνυπάρχουν σε λεπτή ισορροπία για όλες, τελικά, τις γυναίκες: την κουζίνα. Έναν τόπο γυναικείας εξομολόγησης μακριά από την κοινωνική κριτική. Μια φυλακή ατελείωτων χειρωνακτικών εργασιών -συχνά επιπρόσθετο καθήκον της ήδη εργαζόμενης γυναίκας-  και  ταυτόχρονα ένα σύμβολο οικογενειακής εστίας. Έναν χώρο λατρευτικό, συνάντησης και γιορτής, απολογισμού -ακόμα- μιας ολόκληρης ζωής, αλλά κι ένα άντρο μικρών και μεγάλων προσωπικών επαναστάσεων.

*Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, σε σύντομη εκδοχή, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ως καρπός του residency προγράμματος Μυστήριο 59 U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ομάδας σύγχρονου χορού Αερίτες / Πατρίσιας Απέργη.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «The Kitchen Dance: A House Trance Vocabulary»

Σύλληψη – Χορογραφία – Ερμηνεία: Κατερίνα Φώτη
Πρωτότυπη Μουσική: Jan Van Angelopoulos
Σκηνογραφία: Τζίνα Ηλιοπούλου
Ενδυματολογία: Λίνα Σταυροπούλου
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Trailer: Τάσος Γκολέτσος
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη
Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου

Ευχαριστίες: Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαίρη Μηνά, Ιώ Βουλγαράκη, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Εριφύλη Γιαννακοπούλου, Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Θανάσης Ζερίτης, Χάρης Κρεμμύδας, Πάνος Τοψίδης, Διονύσης Πιφέας, ομάδα 4Frontal και Γεωργία Μπούρδα, Σεραφείμ Ράδης, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη – Κάμιρος, Μαρίλια Χαρέμη, Δημήτρης Καλαντζής και Νίκος Σεβαστόπουλος

 

Πού: Θησείον – ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Θησείο, Αθήνα, τηλ. 210 3255444

Πότε: Τετάρτη 8, 15, 22 και 29 Νοεμβρίου 2023, στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: εδώ