Η Χριστίνα Κάλμπαρη με το «Δελτίο Απόντων»

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί τον «Iμπρεσάριο από τη Σμύρνη»
26 Οκτωβρίου 2023
Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος: «Τα έργα μάλλον μας διαλέγουν αυτά, αντί να τα διαλέγουμε εμείς»
27 Οκτωβρίου 2023
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί τον «Iμπρεσάριο από τη Σμύρνη»
26 Οκτωβρίου 2023
Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος: «Τα έργα μάλλον μας διαλέγουν αυτά, αντί να τα διαλέγουμε εμείς»
27 Οκτωβρίου 2023

 

 

Η Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» ή αλλιώς η «Βιβλιοθήκη των πέντε αιώνων», το πνευματικό κόσμημα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Βουκουρεστίου, με τους 60.000 τίτλους ιστορικών χειρόγραφων, τόμων και βιβλίων από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα, παρουσιάζει για πρώτη φορά στους χώρους της εικαστική έκθεση. Πρόκειται για την ατομική έκθεση της εικαστικού Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο «Δελτίο Απόντων», η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με έργα που έγιναν ειδικά για τον χώρο της Βιβλιοθήκης.

 

Την πρώτη εικαστική έκθεση παρουσιάζει στο χώρο της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στους χώρους του Αναγνωστηρίου και του Μουσείου Τύπου φιλοξενείται από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου η ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο «Δελτίο Απόντων».

Η έκθεση αποτελείται από έργα ζωγραφικής και σχέδια σε χαρτί, που δημιουργήθηκαν ειδικά για τον χώρο της Βιβλιοθήκης, με αφετηρία φωτογραφίες και κινηματογραφικά ντοκουμέντα από την Κατοχή και το Ολοκαύτωμα. Οι ζωγραφικές συνθέσεις, που προέκυψαν από την ελεύθερη εικαστική απόδοση του αρχειακού υλικού, έχουν ως σκοπό να προσεγγίσουν το συγκλονιστικό αυτό θέμα, καθώς και την τραγική αίσθηση της απώλειας, κυρίως μέσα από μια συμβολική και υπαρξιακή ματιά. Η νέα αυτή ζωγραφική σειρά συνομιλεί με τα έργα της ενότητας H εκδρομή, τα οποία σκιαγραφούν τη γαλήνη μιας μονοήμερης εκδρομής στη φύση, καθώς αυτή επισκιάζεται από την αδιόρατη απειλή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα έργα – εμπνευσμένα από τη νουβέλα της Anna Seghers Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν – είχαν πρωτοπαρουσιαστεί στην ομώνυμη ατομική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, την άνοιξη του 2023 σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τις ευγενικές χορηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

 

 

Λίγα λόγια για την Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ

Η Βιβλιοθήκη ΕΣΗΕΑ “Δημήτρης Ι. Πουρνάρας”, η Βιβλιοθήκη των πέντε αιώνων, όπως χαρακτηριστικά την ονόμαζε ο ουσιαστικός δημιουργός της Παναγιώτης Πατρίκιος, είναι μια ειδική Ιστορική βιβλιοθήκη, που καλύπτει ευρύ φάσμα αρχειακού υλικού τόσο στη μορφή όσο και στο είδος του. Αποτελεί πνευματικό «κόσμημα» στο κέντρο της Αθήνας. Στον 2ο όροφο της ΕΣΗΕΑ, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Βουκουρεστίου, φυλάσσονται 60.000 τόμοι, ιστορικά βιβλία δερματόδετα με χρυσά γράμματα, χειρόγραφα κείμενα και αρχεία δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών δασκάλων, σπάνιες εκδόσεις Ιστορίας και λογοτεχνίας. Όλα δωρεές.

Τα τεκμήριά της αναφέρονται σε δημοσιογραφικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές θεματικές κατηγορίες, ο κύριος όγκος των οποίων κατατάσσεται χρονικά στην περίοδο 1821 – μέχρι σήμερα. Διαθέτει, επίσης, σπάνιες εκδόσεις που τοποθετούνται χρονικά στις απαρχές του 16ού και 17ού αιώνος, χειρόγραφα, ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες διαφόρων περιόδων, έγγραφα του Αγώνος, αρχεία γελοιογραφιών και σκίτσων και φυσικά πληθώρα φύλλων εφημερίδων λυτών και βιβλιοδετημένων. Τα σπουδαιότερα στοιχεία του υλικού της προβάλλονται στο ειδικό χώρο του Μουσείου Τύπου. Το υλικό της βιβλιοθήκης προέρχεται από Δωρεές Δημοσιογράφων αλλά και ποικίλες προσκτήσεις αγοράς σε επίπεδο εγγράφων.

Μπορεί ο καθένας ελεύθερα και απρόσκοπτα να επισκεφτεί το «μουσείο», να ξεναγηθεί στην ελληνική γραμματεία από τον 15ο έως και τον 20ό αιώνα, να αναζητήσει ψηφιακά τις πηγές και να στήσει το laptop του στο αναγνωστήριο, σε έναν ιδανικό χώρο για όσους αγαπούν τις βιβλιοθήκες.

 

 

Λίγα λόγια για τη Χριστίνα Κάλμπαρη

Η Χριστίνα Κάλμπαρη είναι ζωγράφος και εργάζεται επίσης στο θέατρο ως σκηνογράφος-ενδυματολόγος. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου (Udk) και παρακολούθησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της ΑΣΚΤ. Έχει διακριθεί με το 1ο Βραβείο Φωτογραφίας στην 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Φλωρεντία (2001). Έχει λάβει ερευνητική επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού (2020) και από το Ίδρυμα Biehler von Dorrer στο Μονάχο (2018). Έχει παρουσιάσει 12 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου ΑΘηναίνων, στη Francoise Heitsch Gallery στο Μόναχο, στη Batagianni Gallery στην Αθήνα, στη Joey Ramone Gallery στο Ρότερνταμ, στην ARTcore Gallery στο Μπάρι. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στην 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου (2017), στη 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2009), στην 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Φλωρεντίας (2001), στο Sotheby’s International Young Art σε Τελ Αβίβ, Άμστερνταμ και Μόσχα (2003), στην Contemporary Greek Photography, ΝBK, Βερολίνο (2005), στη Luciano Benetton Collection, Βενετία (2015) και στο Festival of Independents, Άμστερνταμ (2012).

 

 

Πληροφορίες για την έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη «Δελτίο Απόντων»

Πού: Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας», 2ος όροφος, Ακαδημίας 20, 10671 Αθήνα, τηλ. 210 3675560

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Διάρκεια έκθεσης: από 25 Οκτωβρίου έως 14 Νοεμβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Τρίτη- Πέμπτη: 9.00-16.00, Τετάρτη- Παρασκευή: 9.00-19.00, Σάββατο-Κυριακή κλειστά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Γραμματεία Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ |morfotiko@esiea.gr | 210 3675400