Ειρήνη Γαντερί: «Oι άνθρωποι ερωτεύονται μεταξύ τους ανεξαρτήτως φύλου. Το ίδιο και οι βρικόλακες!»

Ο Παντελής Θαλασσινός στο Caja de musica 
25 Οκτωβρίου 2023
Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου σκηνοθετεί την παράσταση «ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»
25 Οκτωβρίου 2023
Ο Παντελής Θαλασσινός στο Caja de musica 
25 Οκτωβρίου 2023
Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου σκηνοθετεί την παράσταση «ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»
25 Οκτωβρίου 2023

Η Ειρήνη Γαντερί σκηνοθετεί την παράσταση «Θέλμα & Ίρις» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Φούρνος.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η παράσταση «Θέλμα & Ίρις» ανεβαίνει από τις 13 Νοεμβρίου στο θέατρο Φούρνος. Η Ειρήνη Γαντερί εξηγεί στο theatermag ποιες είναι η Θέλμα και η Ίρις, μιλάει για τη σκηνοθεσία της παράστασης, τη συνεργασία της με τους ηθοποιούς, καθώς και για τη συγγραφή του κειμένου που έκανε με τη Μαρία Παπουτσή.

 

«Με τη Μαρία Παπουτσή συνεργαζόμαστε συγγραφικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως στο project “Once Upon a Dog, το οποίο είναι μία σειρά site-specific παραστάσεων που ξεκίνησε από το φεστιβάλ Λυκαβηττού και συνεχίστηκε σε πάρκα και λόφους της πόλης» λέει η Ειρήνη Γαντερί. «Συνεργαζόμαστε πολύ ωραία καλλιτεχνικά και αλληλοσυμπληρωνόμαστε σε σκέψεις και ιδέες. Ήταν ιδέα της Μαρίας να γράψουμε μία ιστορία, με ήρωες δύο βρικόλακες και έτσι το ξεκινήσαμε. Το πρώτο draft του έργου, ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2022, όταν ήμασταν διακοπές στη Νίσυρο και είχε ενδιαφέρον να γράφουμε για δύο σκοτεινά όντα, ενώ βρισκόμασταν σε μία παραλία και κάτω από τον ήλιο.

Ο πρώτος κύκλος παραστάσεων πήγε καλά και είχαμε πολύ καλή ανταπόκριση και ενθουσιασμό από το κοινό, αλλά και καλές εντυπώσεις από τους κριτικούς, γι’ αυτό και είπαμε ότι αξίζει να το συνεχίσουμε. Θα είμαστε και πάλι στο θέατρο Φούρνος όπου είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία, με την ίδια ομάδα ηθοποιών και συντελεστών».

 

 

Ένα gay ζευγάρι βρικολάκων

«Η Θέλμα και η Ίρις είναι ένα gay ζευγάρι βρικολάκων, που έρχεται αντιμέτωπο με το δίλημμα της μητρότητας-γονεϊκότητας» εξηγεί η σκηνοθέτις. «Η απάντηση στο “γιατί gay;” είναι “γιατί όχι;”. Η σχέση τους μπαίνει στο έργο μας, σαν κάτι δεδομένο και δεν αποτελεί από μόνο του το θέμα του έργου. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν gay σχέσεις, όπως υπάρχουν και straight σχέσεις στην τέχνη και στη ζωή. Οι άνθρωποι ερωτεύονται μεταξύ τους ανεξαρτήτως φύλου. Το ίδιο και οι βρικόλακες! Το έργο μας, πραγματεύεται με κωμικό και καυστικό τρόπο, το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων και των κοινωνικών συμβάσεων. Και κινείται διαρκώς στο μεταίχμιο, μεταξύ συμβατικού και αντισυμβατικού τρόπου ζωής. Tο έργο πραγματεύεται επίσης υπαρξιακά ζητήματα που αφορούν τη ζωή και το θάνατο. Η Θέλμα και η Ίρις είναι δύο σκοτεινές φιγούρες που επιλέγουν να παλέψουν με το σκοτάδι μέσα τους και να ακολουθήσουν μια φωτεινή πορεία στο χρόνο».

 

 

Η συνεργασία με τις τρεις ηθοποιούς

«Η Κατερίνα Αγγελίτσα, η Αγγελική Γρηγορόπουλου και η Ίρις Κατσούλα, είναι τρεις ηθοποιοί εξαιρετικά ταλαντούχες και έχουν συνεργαστεί μεταξύ τους πολύ επιτυχημένα στο παρελθόν, σαν ομάδα Fem Tettix» συνεχίζει η Ειρήνη Γαντερί. «Είδα την παράστασή τους και με ενθουσίασε η δυναμική που είχαν οι τρεις τους, πάνω στη σκηνή. Ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί τους και να τις σκηνοθετήσω και έτσι σε μεγάλο βαθμό, με τη Μαρία γράψαμε και το έργο πάνω τους. Η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική.

Η Αγγελική Γρηγορόπουλου ερμηνεύει τη Θέλμα. Έναν βρικόλακα που αγαπάει τον διαλογισμό και την ανατολική φιλοσοφία. Η Ίρις Κατσούλα ερμηνεύει φυσικά την Ίριδα και είναι ένας βρικόλακας πιο κοντά στη δυτική σκέψη και τον γρήγορο και χαοτικό ρυθμό της δυτικής κουλτούρας. Η Κατερίνα Αγγελίτσα είναι η έκπληξη του έργου… αν πω κάτι παραπάνω θα είναι spoil!».

 

 

Ο λόγος που οι ηρωίδες είναι βρικόλακες

«Με απασχολεί οτιδήποτε αφορά την ανθρώπινη συμπεριφορά. Άλλωστε αυτό είναι και η σκηνοθεσία κατά κάποιον τρόπο… η μελέτη και η διερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μέσα από τον μεγεθυντικό φακό του θεάτρου. Και γι΄αυτό είναι πάντα ένα στοίχημα για μένα, το να είναι τα πράγματα όσο πιο ανθρώπινα γίνεται πάνω στη σκηνή, ακόμη κι αν οι ήρωες είναι δύο βρικόλακες! Επίσης, ένας λόγος που οι ηρωίδες είναι βρικόλακες, είναι και το εξής ερώτημα “Μία αιωνιότητα ψυχοθεραπείας και περισυλλογής είναι αρκετή απέναντι στις εσωτερικές μας συγκρούσεις, ανασφάλειες και αδυναμίες;”».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Θέλμα & Ίρις»

Κείμενο: Μαρία Παπουτσή, Ειρήνη Γαντερί
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γαντερί
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ίρις Κατσούλα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αποστόλης Τσατσάκος
Σκηνικά-Κοστούμια: Ειρήνη Γαντερί
Βοηθός ενδυματολόγος: Ιωάννα Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες παράστασης: Δημήτρης Παρθύμος
Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Μπράιλα
Παραγωγή: Dune Productions

 

Πού: Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168,  Αθήνα, τηλ. 210 6460748

Πότε: από 13 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 5 Δεκεμβρίου 2023

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: more.com

Τιμές εισιτηρίων:  12 ευρώ (γενική είσοδος)

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά