«Η Σκιά του Μαρτ» στο Θέατρο Αργώ
23 Οκτωβρίου 2023
«Το γάλα» στο θέατρο Σταθμός
24 Οκτωβρίου 2023
«Η Σκιά του Μαρτ» στο Θέατρο Αργώ
23 Οκτωβρίου 2023
«Το γάλα» στο θέατρο Σταθμός
24 Οκτωβρίου 2023

 

Μετά την μεγάλη επιτυχία της στο Διεθνές Φεστιβάλ X-Fest του Teatrul Excelsior στο Βουκουρέστι, η παράσταση «Hum@nitarium» επιστρέφει από τις 3 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη χρονιά στην ανανεωμένη εκδοχή της, αυτή τη φορά στο Θέατρο Τ. Με ποια κριτήρια επιλέγουμε αντιπροσώπους το 2023; Πώς επηρεάζει την ψήφο μας το δημόσιο προφίλ ενός προσώπου στα social media; Ποια η αξία της συνεχούς αξιολόγησης σε μια κοινωνία που επικρατεί ο κανιβαλισμός και η κουλτούρας της ακύρωσης (cancel culture);

Το «Hum@nitarium» ξεκίνησε ως ιδέα του σκηνοθέτη Θάνου Νίκα και πάνω σε αυτή η Στέλλα Παπαδημητρίου έγραψε ένα σύγχρονο νεοελληνικό έργο. Είναι μια νέα δραματουργία που πειραματίζεται με την εμπλοκή του θεατή στην παράσταση, αφού ο ίδιος καλείται να πάρει θέση, να ψηφίσει κατά τη διάρκεια της και να επηρεάσει την έκβασή της, μέσω της εφαρμογής που θα κατεβάσει στο κινητό του.

 

 

Στην παράσταση, ο αλγόριθμος επιλέγει τρεις ανθρώπους μέσα από την λειτουργία τους στα social media. Ο ίδιοι παρουσιάζονται στην ετήσια διοργάνωση της κοινότητας έτσι ώστε, η κοινότητα, να τους γνωρίσει καλύτερα. Συστήνονται με ένα ψευδώνυμο επιλογής τους για να ενισχύσουν, σύντομα και περιεκτικά, την υπάρχουσα ταυτότητά τους. Το Hum@nitarium είναι το αξιακό σύστημα που θα τους δώσει την απόλυτη αναγνώριση ή την οριστική τους διαγραφή.

Tο «Humanitarium», ως ιδέα, έχει την ίδια ρίζα με το Social Credit System «Sesame Credit» που εφαρμοζεται στην Κίνα από τον Ιανουάριο του 2015. Οι πολίτες φακελώνονται σε πραγματικό χρόνο για κάθε τους μικροκίνηση. Το σύστημα βαθμολογεί, επιβραβεύει ή τιμωρεί δημόσια. Ο ιδεολογικός αλγόριθμος είναι «οι άνθρωποι με χαμηλό σκορ να χρεοκοπούν», όπως δήλωσε ο Hou Yunchun, ο τότε αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αναπτυξιακής Έρευνας του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας.

 

 

⦁ Περισσότερα για το Κοινωνικό Πλαίσιο του Hum@nitarium θα βρείτε εδώ.
⦁ Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2023 στο Θέατρο Άνετον στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια ξεκίνησε την περιοδεία της τον Οκτώβριο του 2023, στο Διεθνές Φεστιβάλ X-Fest 2023 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.
⦁ Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της δραματουργίας της παράστασης, οι ηθοποιοί κλήθηκαν να δημιουργήσουν το ψηφιακό προφίλ του ρόλου τους στο Instagram.

Μπορείτε να τους γνωρίσετε πριν την παράσταση:
Κουνάβι: https://www.instagram.com/k_o_u_n_a_v_i/
Βιζόν: https://www.instagram.com/v_i_z_o_n/
Νυφίτσα: https://www.instagram.com/n_i_f_i_t_s_a/
⦁ Πριν την παράσταση θα χρειαστεί να κατεβάσετε την εφαρμογή Humanitarium στο κινητό σας.

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Με όρους οθόνης, το Humanitarium πραγματεύεται την έννοια της ηθικής και της τιμωρίας στον πυρήνα του νεοαστικού πολιτισμού. Πώς εισβάλει η πληροφορία στον ανθρώπινο νου; Τι αποτύπωμα αφήνει σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο; Ποιο είναι το όριο ανάμεσα στον συγκινημένο και τον οργισμένο άνθρωπο;

Η παράσταση αποτελεί ένα ζωντανό πείραμα που αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα για το τέλος του και λαμβάνει χώρα στο απόλυτο παρόν της κοινωνίας. Το κοινό είναι ένα μικρό δείγμα της. Στο εδώ και τώρα ο θεατής μπορεί να αλλάξει την πορεία ενός ανθρώπου, μπορεί να αναλάβει ρόλο δικαστή, δήμιου ή εξομολόγου που δίνει άφεση. Όπως δηλαδή κάνει ή μάλλον, πιο σωστά, όπως κάνουμε κάθε μέρα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Hum@nitarium»

Συγγραφέας: Στέλλα Παπαδημητρίου
Σύλληψη, Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας
Σκηνικό – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Μουσική επιμέλεια: Μάριος Ιωαννίδης
Βίντεο: Θάνος Νίκας, Κατερίνα Συναπίδου
Γραφιστική επιμέλεια: Λίζα Γεωργοπούλου, Γεωργία Ζαφειρίου
Επικοινωνία – Social media: Δημήτρης Δάγκαλης, Κατερίνα Συναπίδου
Mobile application: Θωμάς Δερμάρης, Ιωάννης Γότσος
Παραγωγή: Ars Moriendi Theatre Group

Ηθοποιοί επί σκηνής: Δημήτρης Δάγκαλης, Νικόλας Δρίγκας, Μάιρα Σιδερίδου, Κατερίνα Συναπίδου
Χειριστής κάμερας επί σκηνής: Θοδωρής Κουστολίδης
Ηθοποιοί Βίντεο: Γιώργος Βεργούλης, Άννα Μαρία Γάτου, Αλέξανδρος Δημάρατος, Άννα Μαρία Ιακώβου, Μερόπη Κακουδάκη, Κατερίνα Κλαυδιανού, Λευτέρης Παναγιωτίδης, Κική Στρατάκη
Σε φωτογραφία εμφανίζεται η ηθοποιός Μαριάννα Πουρέγκα

Credit φωτογραφιών: Sabina Costinel, Albert Dobrin, Iustin Șurpănelu

 

 

Πού: Θέατρο Τ, Φλέμινγκ Αλεξάνδρου 16, 54642, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 854 333

Πότε: από 3 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Παρασκευή στις 21.30, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00. Έως τις 19 Νοεμβρίου 2023

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 15 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητών, άνω των 65), 10 ευρώ (ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων, ατέλειες κάθε Παρασκευή, με σειρά προτεραιότητας)

Αγορά εισιτηρίων Early Bird μέχρι και 31 Οκτωβρίου: 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr και Θέατρο Αυλαία Τσιμισκή 136, Τ.Κ. 546 21

 

Ars Moriendi Theatre Group

Website παράστασης: www.humanitarium.gr
Facebook Page: https://www.facebook.com/arsmorienditheatregroup
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/3276409022664861/3276409029331527/
Instagram Profile: https://www.instagram.com/arsmoriendi.theatre/

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Σε συνέχεια της αγοράς του εισιτηρίου σας από την ticketservices, κατεβάστε την εφαρμογή Hum@nitarium στο κινητό σας για android και ios από το google play store ή το app store.