Γιώργος Αντωνόπουλος: «Στην παράσταση “Πες το Ψέματα…” προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα video game που να έχει νοήματα και ουσία»

«Το γάλα» στο θέατρο Σταθμός
24 Οκτωβρίου 2023
«Κάζιμιρ και Καρολίνα» για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Βαφείο
24 Οκτωβρίου 2023

Η ομάδα ContraTiempo παρουσιάζει την παράσταση «Πες το Ψέματα.. », στο Θέατρο Μπέλλος.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Πες το Ψέματα…». Ο Γιώργος Αντωνόπουλος μιλάει στο theatermag για το θέμα του έργου, τη συνεργασία του με τους ηθοποιούς, και για… τις αλήθειες και τα ψέματα του βασιλιά Ψεύτατωρ που θα δούμε από τις 4 Νοεμβρίου στη σκηνή του θεάτρου Μπέλλος.

 

«Μετράμε τρία χρόνια με την ομάδα Contratiempo και μαζί με τον Θωμά Θάνο κάνουμε και την παραγωγή των παραστάσεων που ανεβάζουμε» λέει ο Γιώργος Αντωνόπουλος. «Με τον Θωμά γνωριστήκαμε κατά τη διάρκεια των σπουδών μας στη Σχολή Βεάκη, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομάδα, να κάνουμε παραγωγές και να συνεργαζόμαστε. Ταυτοχρόνως, φτιάξαμε και μια μπάντα που μετράει πέντε χρόνια ζωής, που λέγεται Αλγίμωτρα με την οποία έχουμε βγάλει έναν δίσκο, έχουμε γράψει μουσικές για μεγάλες παραγωγές στο θέατρο και έχουμε συνεργαστεί με μουσικούς όπως τον Βασίλη Λέκκα, τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Γεράσιμο Ανδρεάδη, τη Ναταλία Δραγούμη, τον Μέμο Μπεγνή και πολλούς ακόμα. Φέτος, είπαμε να κάνουμε κάτι τελείως δικό μας, με δική μας παραγωγή, με δική μας σκηνοθεσία και με ένα δικό μας έργο».

 

 

 

Ένα παιχνίδι με τον βασιλιά Ψεύτατωρ

«Ξεκίνησα να γράφω το έργο “Πες το Ψέματα…”, πάνω σε μια ιδέα που είχα. Ότι μπορεί κάποτε να υπήρξε ένας κόσμος που ζούσε σε απόλυτη αρμονία, που δεν υπήρχε ψέμα. Εκεί λοιπόν γεννάται το ερώτημα “Πώς ξεκινάει το ψέμα τελικά;» συνεχίζει ο σκηνοθέτης. « Ίσως από κάποιον ο οποίος το σκαρφίστηκε για πρώτη φορά, το ανακάλυψε, το σκέφτηκε. Στην ουσία μιλάμε για τον βασιλιά του ψέματος, τον Ψεύτατωρ, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που είπε το πρώτο ψέμα επί της γης, εις τους αιώνας των αιώνων και από τότε άρχισε εκείνο να υπάρχει.

Έχουμε δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που ερμηνεύουν ο Θωμάς Θάνος και η Γαβριέλα Αντωνοπούλου αντίστοιχα, τα οποία ανακαλύπτουν στο πατάρι του παππού τους ένα παλιό κουτί, που πάνω του έχει ένα περίεργο σύμβολο. Το κορίτσι γκουγκλάρει να δει τι σημαίνει αυτό το σύμβολο και η google λέει ότι είναι το βασίλειο της τρίαινας χωρίς λόγχες. Ανοίγουν το κουτί και ξαφνικά μεταφέρονται σε έναν καινούργιο κόσμο, στο κάστρο του Ψεύδους. Εκεί συναντούν ένα Λιοντάρι και ένα Φυτό, σύμβολα των ζώων και της φύσης. Οι δυο τους, είναι στη δούλεψη του Ψεύτατωρ κάνοντας μικροδουλειές και επιδιορθώσεις στο Ψευτοκάστρο. Με την πάροδο του χρόνου, τα δύο παιδιά ανακαλύπτουν ότι η τρίαινα χωρίς λόγχες δεν είναι, τελικά, τρίαινα αλλά είναι απλά το γράμμα Ψ, το οποίο είναι το σύμβολο του βασιλιά Ψεύτατωρ.

Ο βασιλιάς αυτός, αφού εκδιώχθηκε από την αγέλη που ζούσαν άνθρωποι, φυτά και ζώα αρμονικά, αποφάσισε να διασπείρει το ψέμα παντού και για πάντα. Έτσι έφτιαξε 194 κουτιά, όπου μιλάμε για τις αντίστοιχες 194 χώρες της γης και τα μοίρασε παντού. Όποιος άνοιγε το κουτί, μεταφερόταν στον κόσμο του Ψεύτατωρ, όπως μεταφέρθηκαν και οι ήρωες της ιστορίας μας. Εκεί λοιπόν γίνεται ένα παιχνίδι στα τρία σετ, ο Ψεύτατωρ είναι άτρωτος, έχει κερδίσει όλους όσους έχουν παίξει μαζί του και τα δύο παιδιά έχουν στα χέρια τους το τελευταίο κουτί. Πάνε να παίξουν τον τελευταίο αγώνα όπου ή θα σώσουν τον κόσμο ή αν χάσουν, το ψέμα θα επικρατήσει στον κόσμο και η αλήθεια θα εξαφανιστεί μία για πάντα».

 

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Αντωνόπουλος.

 

 

Ένα video game με ζωντανή μουσική

«Οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, όταν πέφτουν στον κόσμο του βασιλιά Ψεύτατωρ, συνειδητοποιούν ότι έχουν μπλέξει, πώς πρέπει να επιστρέψουν το κουτί στον ιδιοκτήτη του με αντάλλαγμα να τους γυρίσει στο σπίτι τους» εξηγεί ο Γιώργος Αντωνόπουλος. «Σιγά σιγά όμως, καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν πάει εκεί τυχαία και ότι ο βασιλιάς τους περιμένει. Τα δύο παιδιά μεταμφιέζονται σε πλανόδιους μουσικούς ταξιδευτές του χρόνου, ωστόσο ο Ψεύτατωρ τα ανακύπτει. Στο τέλος, βλέπουμε την τελική μάχη, μια σκηνή που την έχουμε φτιάξει σαν ένα video game με ζωντανή μουσική και ιδιαίτερη κινησιολογία.

Με τον Θωμά Θάνο γράψαμε μαζί τη πρωτότυπη μουσική της παράστασης. Έτσι, εκτός από τον μόνιμο μουσικό επί σκηνής, ο οποίος παίζει κοντραμπάσο και είναι ο Μάνος Βλάχος, όλοι οι ηθοποιοί παίζουν μουσική σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχουν πολύ καλή κίνηση, κάποιοι είναι και χορευτές της Κρατικής Σχολής Χορού (ΚΣΟΤ). Την κίνηση της παράστασης επιμελήθηκε ένα ακόμα μέλος της κρατικής η Άννα Ανουσάκη, δούλεψε με πολύ λεπτομέρεια τα πάντα. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Πηνελόπη Σαραφίδη. Τα κοστούμια έκανε ο Πάνος Θάνος και η ομάδα του. Τα μουσικά όργανα που θα δούνε τα παιδιά επί σκηνής είναι πιάνο, βιολί, ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, κρουστά όλων των ειδών, μικρά οργανάκια για διάφορα ηχητικά εφέ. Έχουμε μια μπάντα που παίζει πίσω από το πολυμορφικό μας σκηνικό, που αλλάζει συνεχώς. Κατά τη διάρκεια της παράστασης κάποιοι χαρακτήρες κουβαλάνε πράγματα, κάτι φτιάχνουν, κάτι χτίζουν όποτε το σκηνικό αλλάζει οκτώ με δέκα φορές, μέχρι το τέλος.

Τη δύσκολη αυτή η διαδικασία τροποποίησης του σκηνικού έχουν αναλάβει το Φυτό και το Λιοντάρι, που τα υποδύονται ο Βαγγέλης Ραφαήλ Καλλίτσογλου και Ντίνος Ψυχογιός, αντίστοιχα. Η ιστορία του έργου μας περιγράφει το πώς ένας άνθρωπος προσπαθεί να εξαφανίσει την αλήθεια, φτιάχνοντας 194 κουτιά τα οποία και μοίρασε σε όλες τις χώρες της γης. Όσοι έχουν παίξει μαζί του, έχουν χάσει. 193 κουτιά έχουν ανοίξει τα παιδιά έχουν στα χέρια τους το τελευταίο. Τώρα τι θα γίνει με τα παιδιά, τον Ψεύτατωρ και το τελευταίο κουτί…αξίζει να το δούμε ζωντανά».

 

 

Ο τελικός αγώνας ανάμεσα στους δύο ήρωες και τον βασιλιά

«Οι θεατές, συμμετέχουν ενεργά σε κάποια σημεία της παράστασης θέλοντας και μη, ειδικά στις μάχες, όπου υπάρχει μπόλικη αδικία, νομίζω και τα ίδια τα παιδιά και οι μεγάλοι, θα ικανοποιηθούν πολύ από το αποτέλεσμα και τις δράσεις. Με τους ηθοποιούς δουλέψαμε εντελώς αυτοσχεδιαστικά και με μεγάλη λεπτομέρεια, δεν είχαμε προκαθορίσει κάτι, αλλά είχαμε φροντίσει να έρθουν τα πρώτα πράγματα από την αρχή. Για παράδειγμα, το σκηνικό το είχαμε με το που ξεκινήσαμε τις πρόβες, τα κουτιά που έχουν τα παιδιά, ακόμα και την τρίαινα-σκήπτρο που έχει ο Ψεύτατωρ, είχαμε φροντίσει να υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του υλικού.
Θέλαμε να μπορέσουν οι ηθοποιοί να δουλέψουν με αυτό, αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα με απόλυτη ακρίβεια, έχοντας το πλήθος των αντικείμενων. Έχουμε φτιάξει κάποια ορθογώνια κουτιά που τα έχουμε κάνει σαν τουβλάκια , γιατί έχουμε αυτό το παιχνίδι-δοκιμασία στην παράσταση που είναι και λίγο σύγχρονο και πολύ θεατρικό ταυτοχρόνως. Έχουμε λοιπόν αυτά τα κομμάτια τα οποία συναρμολογούν κάτι καινούργιο σε κάθε σκηνή. Στην παράσταση “Πες το Ψέματα…” προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα video game που να έχει νοήματα και ουσία».

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Πες το Ψέματα…»

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Θωμά Θάνος, Γιώργος Αντωνόπουλος (ομάδα Contratiempo)
Κίνηση: Άννα Ανουσάκη
Κοστούμια: Πάνος Θάνος
Βοηθός σκηνοθέτη: Πηνελόπη Σαραφίδη
Σκηνικά: Ομάδα Contratiempo
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτόπουλου | Art Ensemble

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Θωμάς Θάνος (Αγόρι / Μουσικός ταξιδευτής του χρόνου)
Γαβριέλα Αντωνοπούλου ( Κορίτσι / Μουσικός ταξιδευτής του χρόνου)
Βαγγέλης Ραφαήλ Καλλίτσογλου (Φυτό)
Ντίνος Ψυχογιός (Λιοντάρι)
Νατάσα Παντερμαλή (Ψεύτατωρ)

Μουσικός επί σκηνής: Μάνος Βλάχος

 

Πού: Θέατρο Μπέλλος, Κέκροπος 1, Αθήνα – Πλάκα, Τ.Κ. 105 58, τηλ. 210 3229889

Πότε: από 4 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 14.30. Έως 28 Απριλίου 2024

Τιμές εισιτηρίων: 9 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ (ταμείο του θεάτρου
Ειδικά οικογενειακά πακέτο (ενημερωθείτε τηλεφωνικά )
Ειδικές τιμές για σχολεία

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/pes-to-psemata/

Ομάδα Contratiempo:
Facebook: https://www.facebook.com/contratiempo.theatre
Instagram: https://instagram.com/contratiempo_theatre