
Η «Μαύρη Σαμπούκα» ξαναχτυπά στο θέατρο Πόλη
17 Οκτωβρίου 2023
Οι ομάδες The Prodigy Theatre Company και Naif ανεβάζουν τους «Υπηρέτες»
18 Οκτωβρίου 2023
Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου
Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού παιδιού το οποίο από το σκοτάδι του φόβου καταφέρνει να βγει στην ελευθερία και στην χαρά της ζωής. Η Άννα Παπαμάρκου μιλάει στο theatermag για την παράσταση «O Τρομάρας», η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Altera Pars. Η ίδια υπογράφει τη διασκευή του έργου του Γεωργίου Βιζυηνού, που δημοσιεύτηκε στη «Διάπλαση των Παίδων» το 1884 και αφηγείται την ιστορία ενός τρομαγμένου νέου, που τελικά καταφέρνει να γίνει ο τρομερός ήρωας της πόλης του.
«Ο Τρομάρας, δεν ήταν πάντα φοβισμένος. Όταν ήταν μικρός κάποια παιδιά τον τρόμαξαν κι από τότε ο τρόμος τρύπωσε στην καρδιά του. Σιγά σιγά άρχισε να φοβάται τα πάντα, από το πέταγμα της μύγας μέχρι την ίδια του τη φωνή» εξηγεί η σκηνοθέτις Άννα Παπαμάρκου. «Κλεισμένος μέσα στο σπίτι του, δεν συναναστρέφεται με κανέναν. Δεν χαίρεται τίποτα και η ζωή περνάει από δίπλα του. Κάποια στιγμή αποφασίζει ότι δεν θέλει να ζει περιορισμένος και εγκλωβισμένος, θέλει να βγει επιτέλους έξω και να δοκιμάσει τον εαυτό του. Έρχεται και ο έρωτας που τον ενδυναμώνει, βάζει στόχους, και βήμα βήμα καταφέρνει να γίνει ο ήρωας της πόλης του.
Όταν διάβασα τον “Τρομάρα” του Βιζυηνού αισθάνθηκα ότι είναι πολύ επίκαιρο το θέμα του. Αν ανατρέξουμε στην πρόσφατη συλλογική μας εμπειρία με την πανδημία, τους περιορισμούς και την κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά και τα αποτελέσματά της στην ψυχολογία μας, θα βρούμε πολλούς συσχετισμούς με την ιστορία του Τρομάρα. Έχοντας την πεποίθηση ότι το θέατρο λειτουργεί θεραπευτικά, αποφάσισα να διασκευάσω και να σκηνοθετήσω αυτήν την ιστορία, ελπίζοντας ότι θα προσφέρει στο σύγχρονο παιδί που έχει τις δυσάρεστες εμπειρίες που προανέφερα».
Ο Τρομάρας τρομαγμένος και ο Τρομάρας τρομερός
«Μικροί και μεγάλοι παλεύουμε με φόβους και φοβίες, πολύ περισσότερο τα παιδιά» συνεχίζει η Άννα Παπαμάρκου. «Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας, που το πραγματικό του όνομά είναι Θανάσης, παίρνει από τα άλλα παιδιά το παρατσούκλι Τρομάρας, λόγω του υπερβολικού του φόβου για καθετί. Και μαζί με την απώλεια του πραγματικού του ονόματος, χάνει και την προσωπικότητά του. Ο Βιζυηνός “παίζει” με τη διττή έννοια της λέξης Τρομάρας, καθότι σημαίνει και τρομαγμένος και αυτός που τρομάζει τους άλλους! Με πολύ χιούμορ μέσα στο έργο γίνεται αυτό το μπέρδεμα, όπου οι άνθρωποι μπερδεύονται από το παρατσούκλι του και νομίζουν ότι είναι ένας τρομερός άνθρωπος, ενώ αυτός είναι στην πραγματικότητα ένας φοβισμένος! Όταν καταλαβαίνει ότι οι άλλοι τον νομίζουν όχι τρομαγμένο, αλλά τρομερό, τότε αρχίζει η μεγάλη αλλαγή και η κατάκτηση της ελευθερίας έξω από φόβους.
Η δοκιμασία στην οποία τον υποβάλλει ο πατέρας της κόρης που έχει ερωτευτεί, γίνεται η αφορμή για να ξεπεράσει όλους τους φόβους του και να γίνει ο τρομερός ήρωας της πόλης, με την αναζήτηση της ελευθερίας και της αγάπης. Το έργο επικεντρώνεται σε πολλά μηνύματα, όπως ότι όλα κατορθώνονται σιγά σιγά “μ’ ένα βήμα τη φορά”, και ότι, όπως λέει η αγαπημένη του: “Θαρραλέος δεν είναι αυτός που δεν φοβάται, αλλά αυτός που αντιμετωπίζει τους φόβους του και προχωρά!”».
Ζωντανή μουσική, παιχνίδι ρόλων, μάσκες και θέατρο σκιών
«Έχω κάνει μια διασκευή, όπου τρεις παραμυθάδες πειρατές και ένας μουσικός, ψάχνουν να διηγηθούν μια πρωτότυπη ιστορία στα παιδιά. Περιπλανούνται στη θάλασσα, πάνω σε μια σχεδία και μέσα από αυτή την περιπέτεια προκύπτει “Ο Τρομάρας” του Βιζυηνού. Όλη η παρουσίαση γίνεται πάνω στον χώρο της σχεδίας και στην πραγματικότητα έχουμε σκηνή μέσα στη σκηνή και θέατρο μέσα στο θέατρο.
Είναι ένα διαρκές παιχνίδι ρόλων με συνοδεία ζωντανής μουσικής, που μοιάζει να είναι αυθόρμητο και αυτοσχέδιο. Με έναν τρόπο δημιουργικό κι ευφάνταστο αναμιγνύουμε διάφορες θεατρικές τεχνικές, όπως για παράδειγμα την τεχνική της πλατφόρμας με την καλοδουλεμένη κινησιολογία των ηθοποιών και το θέατρο σκιών με την ποιητικότητα και το μυστήριο. Το αποτέλεσμα είναι μια σύγχρονη, σφριγηλή και φρέσκια παράσταση» λέει η σκηνοθέτις.
«Το έργο έχει πολύ χιούμορ, πολλές ανατροπές αλλά και πολλές στιγμές συγκίνησης. Πρόκειται για μια παράσταση με πολλά καρδιοχτύπια: φόβου, χαράς, αγωνίας, ενθουσιασμού, έρωτα, ελευθερίας και τολμώ να πω ότι συνεπαίρνει όλες τις ηλικίες, παρόλο που απευθυνόμαστε κυρίως στα παιδιά. Με απασχολεί ως άνθρωπο, τόσο για τα παιδιά, όσο και για εμάς τους μεγάλους, το γεγονός πως οι φοβίες που μπορεί να έχουμε, τις οποίες βιώνουμε ως σημαντικές, μας κρατάνε πίσω από το να είμαστε το καλύτερο που μπορούμε σε σχέση με τις δυνατότητές μας, κι έτσι χάνουμε τις ελευθερίες μας.
Αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας, θα απολαύσουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας, όπως κατάφερε να κάνει ο Τρομάρας. Και αυτό είναι πραγματικά σπουδαίο. Ο ήρωας, υπερνικώντας τα εμπόδια του ίδιου του εαυτού του, κερδίζει την αυτοεκτίμηση, την ελευθερία και την πολυπόθητη αγάπη».
Πληροφορίες για την παράσταση «O Τρομάρας»
Κείμενο: Γιώργος Βιζυηνός
Διασκευή-Σκηνοθεσία- Σκηνογραφία: Άννα Παπαμάρκου
Ηθοποιοί: Νεφέλη Μαριάμ Πιτσή, Μαρία Πιπιλιού, Ειρήνη Μιχαηλίδη
Επιμέλεια Κίνησης: Εριφύλη Στεφανίδου
Ζωντανή μουσική σαντούρι – βιολί: Αθανάσιος Ψέλτουρας
Κοστούμια: Ντομινίκ Ντελκόζ
Μάσκες: Κατερίνα Θεοφανοπούλου
Φωτογραφίες: Θεόδωρος Λιανόπουλος
Φωτισμοί: Λεωνίδας Ψέλτουρας
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: «Λώτινος Ήλιος»
Πού: Altera Pars, Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός, Αθήνα, τηλ. 210 3410011
Πότε: από 14 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Σάββατο στις 17.00
Παραστάσεις για σχολεία: Καθημερινά στις 10:00 π.μ κατόπιν συννενόησης
Υπεύθυνη κρατήσεων σχολείων: Λογοθέτη Μαρία, 211 411 0899, 6948 226497
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 6 ευρώ (ομαδικά εισιτήρια)
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
Προπώληση εισιτηρίων:
– online: https://www.ticketservices.gr/event/theatro-altera-pars-o-tromaras/?lang=el
– τηλεφωνικά: 210 7234567
– Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα