Το Θεσσαλικό Θέατρο με τη «Μήδειας Μπούρκα» στη Νέα Υόρκη

«Όνειρο» στο Θέατρο Ροές 
16 Οκτωβρίου 2023
«Πες το Ψέματα..» από την Ομάδα Contratiempo
16 Οκτωβρίου 2023
«Όνειρο» στο Θέατρο Ροές 
16 Οκτωβρίου 2023
«Πες το Ψέματα..» από την Ομάδα Contratiempo
16 Οκτωβρίου 2023

 

 

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει την παράσταση του έργου «Μήδειας Μπούρκα» του πολυμεταφρασμένου Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού στο Solo Theatre Festival (Φεστιβάλ Μονολόγων) στη Νέα Υόρκη, με τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο. Η παράσταση παρουσιάστηκε στη Λάρισα στο Β΄Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, στις 28 Ιουνίου 2023, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

 

 

Γιατί επανερχόμαστε στους Ελληνικούς μύθους, γιατί επανερχόμαστε στο δραματικό πρόσωπο της Μήδειας και «προσθέτουμε» μια μπούρκα? Τί σημαίνει για μια γυναίκα με διαφορετική καταγωγή, πολιτισμό, και θρησκεία, να απαιτούν από αυτήν να εγκαταλείψει την ταυτότητά της για να μην ξεχωρίζει από τις άλλες γυναίκες του Δυτικού κόσμου? Τί είναι αυτή η «αναπόδραστη» πίεση για ομογενοποίηση των πάντων? Όπως λέει το κείμενο «…το δέρμα είναι η μπούρκα», και μας μεταφέρει στο υπαρξιακό ερώτημα, αν μπορεί κανείς ν΄αλλάξει τη μοίρα του και να προχωρήσει σε αυτό που επιλέγει!

Η παράσταση χτίζεται γύρω από την ιδέα των συνεχών μεταμορφώσεων που μετέρχεται το γυναικείο πρόσωπο για να επιβιώσει σε ένα πατριαρχικό και ξένο κόσμο. Παρακολουθεί το πρόσωπο της Μήδειας από την «αντρική της ανατροφή» από τον πατέρα της έως την εγκατάλειψή της από τον άντρα της σε μια ξένη χώρα και εστιάζει στην ευαλωτότητά της σε έναν κόσμο που αν και την περιφρονεί, θέλει και να την αλλάξει.

Για να επιβιώσει με τον τρόπο που θέλει, χρησιμοποιεί τη βία και το φόνο που διδάχθηκε αλλά, σε μια μεγάλη χειρονομία αυτογνωσίας αρνείται να «επιβεβαιώσει» το όνομά της και να σκοτώσει τα παιδιά της. Φιλοδοξεί να είναι η πρώτη Μήδεια που αφήνει τα παιδιά της μόνα τους στους κινδύνου της ζωής. Μπορεί να είναι μια δολοφόνος, δημιούργημα μιας πατριαρχικής κοινωνίας, αλλά είναι αποφασισμένη να «σώσει» το μέλλον που η ίδια γέννησε.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μήδειας Μπούρκα»

Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία: Κυριακή Δ. Σπανού
Σκηνικό/Φως: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Κοστούμι: Μάρθα Φωκά
Μουσική: Αλέξανδρος Τσιωνάς
Φωτογραφία: Παύλος Μαυρίδης
Στην ηχογράφηση έπαιξαν οι μουσικοί Βαγγέλης Τσιαπλές (ούτι και σάζι), Αρτέμης Σαμαράς (βιόλα)

Στο ρόλο της Μήδειας η Μαρσέλα Λένα

Αφίσα: Μουτζούρα
Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Καράκης – Στράτος Φράγκου
Κατασκευή κοστουμιού: Νικολέτα Καίση
Υπεύθυνος Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Φωτιστές: Γιώργος Γκόλαντας – Μάκης Παπατριανταφύλλου

 

Πού:Theatre Row, 410 West 42nd Street, New York, NY 10036

Πότε: 28 Οκτωβρίου 2023, στις 14.00

Εισιτήρια: https://unitedsolo.org/the-annual-united-solo-theatre-festival-fall-2023/medeas-burqa/

Info: www.unitedsolo.org