«Andy»: ένα ζωντανό έργο τέχνης στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Πες το Ψέματα..» από την Ομάδα Contratiempo
16 Οκτωβρίου 2023
«Ψηφίζουμε Μαρία Αντουανέτα» στο θέατρο 2510
17 Οκτωβρίου 2023
«Πες το Ψέματα..» από την Ομάδα Contratiempo
16 Οκτωβρίου 2023
«Ψηφίζουμε Μαρία Αντουανέτα» στο θέατρο 2510
17 Οκτωβρίου 2023

 

 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Μπορεί ένας μονόλογος να είναι μια εύκολη συνταγή με απλά υλικά; Μπορεί, ίσως, ναι, όχι. Κατά τη δική μου γνώμη, η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που διαχειρίζεται κανείς τα υλικά που διαθέτει, είτε είναι λίγα είτε πολλά, ώστε να έχει το ανάλογο αποτέλεσμα τόσο στη γεύση όσο και στην εικόνα.

Πόσω μάλλον στην περίπτωση της παράστασης «Andy». Ας δούμε τα υλικά μας: μονόλογος και Άντυ Γουόρχολ. Θα σκεφτεί κανείς πώς μπορείς να συνθέσεις μια παράσταση βασισμένη στη ζωή του Αμερικανού καλλιτέχνη και δη έναν μονόλογο;

 

 

Ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης Μπογδάνος εστίασε σε αυτά τα δύο βασικά υλικά και έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο για έναν ηθοποιό. Ένα κείμενο που είναι κατανοητό για τον θεατή και αποδεικνύει τη δουλειά και το πολυετές ψάξιμο που έχει κάνει ο σκηνοθέτης πάνω στον καλλιτέχνη και τον άνθρωπο Άντυ Γουόρχολ.

Αυτό το υλικό, το μεταλαμπάδευσε στον Μιλτιάδη Φιορέντζη, ο οποίος ενσαρκώνει τον πρωτοπόρο καλλιτέχνη του κινήματος της ποπ αρτ, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να βάλει μια περούκα, ένα ζευγάρι κοκκάλινα γυαλιά και να ντυθεί Άντυ Γουόρχολ. Θα μπορούσε να μάθει και μερικές από τις γνωστές του ατάκες που έχουν μείνει στην Ιστορία και να είναι πανέτοιμος για ένα αποκριάτικο πάρτι!

Θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος, σίγουρα όχι ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, ο οποίος έψαξε σε βάθος τον άνθρωπο και καλλιτέχνη Άντυ Γούρχολ και πιστεύω ότι ακόμα και χωρίς περούκα, θα στεκόταν μια χαρά απέναντί μας ως Άντυ. Το αποτέλεσμα της εσωτερικής μεταμόρφωσης του Φιορέντζη είναι τουλάχιστον φαινόμενο.

 

 

Υπήρχαν πολλές στιγμές όπου ο ηθοποιός έβγαινε από το σώμα του και με έναν τρόπο έμπαινε μέσα του ο Γουόρχολ. Ακόμα και ο τρόπος που επικοινωνούσε με τους θεατές ήταν σαν να μιλούσε η περσόνα του Γούορχολ.

«Συνένοχοι» στο εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα είναι το ευφυές και λειτουργικό σκηνικό, που επίσης έχει κάνει ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος, όπου πάνω σε λευκούς καμβάδες προβάλλονται εικόνες με γνωστά έργα του Γουόρχολ, καθώς και οι φωτισμοί της Σοφίας Αλεξιάδου.

Μερικά τηλεφωνήματα γίνονται κατά τη διάρκεια της παράστασης, ακούμε λίγο από τη θρυλική μπάντα του Γούορχολ τους Velvet Underground και για 100 περίπου λεπτά, μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον καλλιτέχνη, τον άνθρωπο και την περσόνα που δημιούργησε ο Άντυ Γουόρχολ.

Η παράσταση «Andy», όπως και ο ίδιος ο Άντυ Γούρχολ, είναι ένα ζωντανό έκθεμα, ένα ζωντανό έργο τέχνης στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Andy»

Κείμενο, σκηνοθεσία, σκηνογραφία: Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος
Εικαστική συνεργάτις – ενδυματολογία: Λίνα Πηγαδιώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Βοηθός σκηνοθέτη – Σχεδιασμός πολυμέσων: Νάλια Ζήκου
Με τον Μιλτιάδη Φιορέντζη

Στην παράσταση ακούγονται οι ηθοποιοί: Νάλια Ζήκου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θάνος Λέκκας, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Ιωάννα Νασιοπούλου, Λυδία Τζανουδάκη

 

Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9212900

Πότε: από 2 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Έως 28 Νοεμβρίου 2023

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (γενική είσοδος), 14 ευρώ (μειωμένο: άνεργοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/andy