Η Νάντια Κοντογεώργη δίνει «Τα κλειδιά – για μια δυνατή ζωή»

Ακροβατικά και στοιχεία βωβού κινηματογράφου στην παράσταση «ΟΠ!»
14 Οκτωβρίου 2023
«Ο Καρυοθραύστης» στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη
14 Οκτωβρίου 2023

 

Η Νάντια Κοντογεώργη ερμηνεύει στην παράσταση του έργου «Τα κλειδιά – για μια δυνατή ζωή» της Νάνσυ Ντέιβις σε μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία της Βάλιας Καράγιωργα, η οποία ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή, από τις 14 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12.00.

Ο καλύτερος τρόπος για να σε ακούσει ένα παιδί είναι να του πεις ένα παραμύθι. Πόσω μάλλον όταν αυτό έχει γραφτεί και μελετηθεί επιστημονικά, για να προσφέρει ψυχοθεραπευτικά οφέλη, συνοδεύεται από ζωντανή κλασική μουσική και αποκτά θεατρική υπόσταση.   Η τέχνη και τα εργαλεία του θεάτρου έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρκετές μεθόδους ψυχοθεραπείας, αντιθέτως όμως τα κλινικά εργαλεία παιδοψυχολογίας δεν έχουν αξιοποιηθεί στο θέατρο. Στην  πρωτότυπη αυτή παράσταση, που ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, η Νάντια Κοντογεώργη συνδυάζει για πρώτη φορά το μουσικό θέατρο με την ψυχοθεραπευτική αφήγηση, σε μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά, γονείς αλλά και στο «εσωτερικό παιδί» του καθενός από εμάς.

 

 

Η Κοντογεώργη εμπνέεται από τις ιστορίες για παιδιά και ενήλικες από το γνωστό και πολυμεταφρασμένο βιβλίο θεραπευτικών ιστοριών της Αμερικανίδας καταξιωμένης ψυχολόγου Νάνσυ Ντέιβις, Ph.D., Therapeutic Stories that Teach and Heal. Σύμφωνα με τις οδηγίες της συγγραφέως, οι ιστορίες αυτές απευθύνονται στο συναισθηματικό και διαισθητικό κομμάτι του εγκεφάλου, ή αλλιώς στο δεξί του μέρος, και λειτουργούν στο υποσυνείδητο, χωρίς επεξηγήσεις και κατευθύνσεις για την ερμηνεία τους.

Οι ιστορίες δραματουργικά και επιστημονικά επεξεργασμένες από την παιδοψυχίατρο Βάλια Καράγιωργα στοχεύουν, μέσα από σύμβολα και μεταφορές, όπως ο γίγαντας που νικήθηκε, το λουλούδι που δεν άνθιζε, η μαριονέτα που θύμωνε και άλλα, να βοηθήσουν τους ακροατές να αντιληφθούν με διαφορετικό τρόπο τα ερεθίσματα της ζωής, χωρίς να δεσμεύονται από βιώματα του παρελθόντος τους. Έτσι η κάθε ιστορία λειτουργεί εντελώς διαφορετικά για τον κάθε θεατή και βαθιά προσωπικά. Επιπλέον, μέσω του θεάτρου, γονείς και παιδιά αποκτούν μια βεντάλια από διαφορετικές οπτικές για τις μικρές ή τις μεγάλες προκλήσεις της ζωής, που κάποιες φορές φαντάζουν αδιέξοδες.

 

 

Ενώ η αγαπημένη ηθοποιός υποδύεται όλους τους ρόλους των ιστοριών, παράλληλα, ο διακεκριμένος τσελίστας Αλέξανδρος Μποτίνης ερμηνεύει κομμάτια κλασικής μουσικής, ζωντανά επί σκηνής, καθώς η θεραπευτική δύναμη της κλασικής μουσικής και η επίδρασή της στην νευροπλαστικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου έχει ερευνηθεί εκτεταμένα, ενώ εδώ στοχεύει και στη μουσική εκπαίδευση και στην αισθητική συγκίνηση των θεατών.  Το θέατρο, η μουσική και η ψυχοθεραπεία συνδέονται αρμονικά στην παράσταση «Τα Κλειδιά» και γίνονται η εμπειρία για μια συνειδητή ζωή, όπου όλα είναι δυνατά!

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Τα κλειδιά – για μια δυνατή ζωή»

Ιδέα – Eρμηνεία: Νάντια Κοντογεώργη
Μουσική επιμέλεια και ερμηνεία: Αλέξανδρος Μποτίνης, τσέλο
Σκηνοθεσία: Στέφανος Δρουσιώτης – Νάντια Κοντογεώργη
Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία- Επιστημονική επιμέλεια: Βάλια Καράγιωργα, MD
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέφανος Δρουσιώτης
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Συγγραφέας πρωτότυπου κειμένου “Therapeutic Stories that Teach and Heal” : Nancy Davis, Ph.D.

 

Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9212900

Πότε: από 14 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12.00

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ γενική είσοδος

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/ta-kleidia-gia-mia-dynati-zoi/