Τα «Αξύριστα Πηγούνια» ανεβαίνουν για τρίτη χρονιά στο θέατρο Μικρό Χορν

Παραβάσεις: Ο Νίκος Κουρής διαβάζει την «Ιογενή Πνευμονία»
12 Οκτωβρίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Desperados r’ back»
13 Οκτωβρίου 2023
Παραβάσεις: Ο Νίκος Κουρής διαβάζει την «Ιογενή Πνευμονία»
12 Οκτωβρίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Desperados r’ back»
13 Οκτωβρίου 2023
Για τρίτη συνεχή χρονιά,  η παράσταση του βραβευμένου θεατρικού έργου του Γιάννη Τσίρου, «Αξύριστα Πηγούνια», παρουσιάζεται από τις 14 Οκτωβρίου στο θέατρο Μικρό Χορν, σε  σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη. Το έργο τιμήθηκε με το A΄ βραβείο νέου συγγραφέα το 2004 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στο ρόλο του Σάββα ο Στάθης Σταμουλακάτος και στο ρόλο του Κυριάκου ο Ηλίας Βαλάσης. Στους ρόλους του Μαρινάκη και της Ιρίνας, ο Σπύρος Ασημένιος και η Αντωνία Πιτουλίδου αντίστοιχα.

 

Για το έργο

Το σημαντικό αυτό θεατρικό κείμενο, 17 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα και πάνω από 27 μετά την πρώτη του γραφή, αποδεικνύεται πιο σύγχρονο και πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η κατάσταση των μεταναστών, η σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας, η οικονομική ανισότητα και οι σχέσεις εξουσίας – τα ζητήματα που θίγει το έργο – έχουν μάλλον διογκωθεί στις μέρες μας, παρά αμβλυνθεί. Τα «Αξύριστα Πηγούνια» έρχονται μετά από περισσότερα από 10 χρόνια, που η χώρα μας ζει καθοριστικές εξελίξεις, για να προβληματίσουν και να συγκινήσουν, σαν να μιλούν για το εδώ και το τώρα.

 

Τα «Αξύριστα Πηγούνια» είναι ένα ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα με υπαρξιακές και ποιητικές προεκτάσεις. Μέσα από το χιούμορ και το έντονο σασπένς παρακολουθούμε χαρακτήρες «αληθινούς» και οικείους μας, με τις αδυναμίες, τις ενοχές, τη γοητεία, τη γελοιότητα, την τρυφερότητα καθώς και τη σκληρότητα τους.
Τα μυστικά τους προοδευτικά αποκαλύπτονται και μαζί τους ξετυλίγεται κομμάτι-κομμάτι το κουβάρι της ιστορίας μέχρι το καθηλωτικό φινάλε. Τρεις άντρες ξεγυμνώνονται ψυχικά απέναντι στο αντικείμενο του πόθου τους, γίνονται θύτες μιας γυναίκας αλλά και θύματα της ίδιας τους της αντρικής φύσης. Ανίκανοι να διαχειριστούν το πάθος τους έρχονται σε επαφή με το κρυμμένο, τρομακτικό τους πρόσωπο. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης δημιουργεί μια δυνατή παράσταση της συγκεκριμένης ιστορίας.

 

 

Υπόθεση του έργου

Τρεις άντρες, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως «έρχεται» μια γυναίκα να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα. Τα μυστικά, οι αποκαλύψεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν στο φως τις αδυναμίες και τα ταπεινά τους ένστικτα. Ακολουθεί το έγκλημα, η εκδίκηση, η ενοχή και όταν φτάσει το πρωί δε θα είναι τίποτα ίδιο.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Αξύριστα Πηγούνια»

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνικά/Κουστούμια: Νατάσσα Παπαστεργίου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σχεδιασμός Ήχου: Αντρέας Μιχόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Εβίτα Σκουρλέτη
Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα
Διεύθυνση Επικοινωνίας:  Ελίνα Λαζαρίδου
Τμήμα Επικοινωνίας: Ειρήνη Τσίκα
Διανομή: Στάθης Σταμουλακάτος, Ηλίας Βαλάσης, Σπύρος Ασημένιος, Αντωνία Πιτουλίδου

 

Πού: Μικρό Χόρν,  Αμερικής 10, Aθήνα, τηλ. 211 1826479
Πότε: από 14 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Σάββατο στις 18.00
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμή εισιτηρίου: VIP: 25 ευρώ, Α’ Ζώνη: 20 ευρώ, Β’ Ζώνη: 18 ευρώ, Φοιτητικό, Ανέργων, Παιδικό (έως 12 ετών): 16 ευρώ, Αμεα (χωρίς κινητικά προβλήματα): 16 ευρώ
Εισιτήρια: more.com by viva, στο τηλεφωνικό κέντρο των Αθηναϊκών Θεάτρων 211 1000365 και στο ταμείο του Θεάτρου Αλίκη
Για ομαδικές κρατήσεις κος Κώστας Μπάλτας 6972 217952