«Ο Βομβιστής του Παρθενώνα» στο θέατρο Arroyo
10 Οκτωβρίου 2023
8ο KinderDocs: Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους
11 Οκτωβρίου 2023
«Ο Βομβιστής του Παρθενώνα» στο θέατρο Arroyo
10 Οκτωβρίου 2023
8ο KinderDocs: Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους
11 Οκτωβρίου 2023

 

Κείμενο από την theatermagger Άννα*

 

Οδηγίες προς πάσης φύσεως θεατές

Με τις αναρίθμητες παραστάσεις που ανεβαίνουν και αυτόν τον χειμώνα, έχω χάσει πια το μέτρημα, θα ήθελα να δώσω στους φίλους θεατές κάποιες μικρές συμβουλές κατά τη άφιξη, την παραμονή και την αποχώρησή τους, από το χώρο που παρουσιάζεται μια θεατρική παράσταση. Βλέπετε το θέατρο είναι αγάπη μεγάλη και καθώς παρακολουθώ αρκετές παραστάσεις κάθε σεζόν, έχω να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις.

 

 

 

 

 

30 λεπτά νωρίτερα
Αν η παράσταση που θέλετε να δείτε ξεκινάει στις 21.00, τι ώρα θα πρέπει να είσαστε στο θέατρο; Σίγουρα ούτε δέκα λεπτά νωρίτερα, ούτε πέντε αργότερα. Καλό θα ήταν να είσαστε στο χώρο του θεάτρου μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, δηλαδή στις 20.30. Όταν οι θεατές καθυστερούν, το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί και η έναρξη της παράστασης. Θα πάρετε το εισιτήριό σας, θα μιλήσετε με τη φίλη ή τον φίλο σας, θα χαζέψετε το θέατρο και τον κόσμο εκεί. Πάει πέρασε το μισάωρο, μπήκατε, καθίσατε, όλα μια χαρά.

 

Καραμέλες και τσίχλες
Εδώ μάλιστα, σας νιώθω. Έχετε ανάγκη να φάτε μια καραμέλα, πες γιατί πονάει ο λαιμός σας ή νιώθετε αμηχανία ανάμεσα σε τόσο κόσμο και θέλετε να μασάτε μια τσίχλα. Γιατί όμως να μην τη φάτε πριν μπείτε μέσα στην αίθουσα και όχι κατά τη διάρκεια της παράστασης; Σε περίπτωση που δεν το έχετε καταλάβει, ο ήχος από το ξετύλιγμα μιας καραμέλας είναι τουλάχιστον εκνευριστικός!

 

Βήχας
Νιώθετε ότι θέλετε να βήξετε, ότι θέλετε να φυσήξετε τη μύτη σας, ότι θέλετε να φταρτιστείτε, βρε αδελφέ! Θα μπορούσατε να το κάνετε στην άνεση του σπιτιού σας, αλλά όχι μέσα στην αίθουσα του θεάτρου όπου βρίσκεστε μαζί με άλλα 50-60 ή και 100 άτομα. Λίγο σεβασμός στον διπλανό μας, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Δεν λέω ότι μπορεί κανείς να κρατηθεί, αλλά μπορεί να γίνει κάπως πιο διακριτικά, τι λέτε;

 

 

Ρούχα, μπουφάν, παλτό, τσάντες
Εδώ θα ταίριαζε αυτό που λένε οι Σκανδιναυοί: less is more. Όταν αποφασίσετε να πάτε στο θέατρο, καλό θα ήταν να αφήσετε τα βαριά μπουφάν, τις γούνες, τις τεράστιες τσάντες και γενικά οτιδήποτε ογκώδες για κάποια άλλη περίσταση. Στην Ελλάδα ζούμε, δεν έχουμε και τόσο βαρύ χειμώνα! Άσε που τα περισσότερα θέατρα, έχουν μικρό χώρο ανάμεσα στα καθίσματα. Πού θα σφηνώσετε ένα χοντρό παλτό;

 

Το κούνημα του ποδιού
Βρίσκεστε μέσα στην αίθουσα ενός θεάτρου, δεν σας αρέσει η παράσταση ή σας έχουν τραβήξει με το ζόρι. Κάντε υπομονή για μία ώρα και κάτι και θα τελειώσει. Γιατί μαζί με εσάς να εκνευρίσετε και τους διπλανούς, τους μπροστινούς και τους πισινούς σας, κουνώντας τα πόδια σας πάνω κάτω; Κρίμα είναι, διότι οι άλλοι μπορεί να περνάνε καλά! Γούστα είναι αυτά!

 

Το τίναγμα των μαλλιών
Ευτυχώς ανήκετε στην κατηγορία που πηγαίνετε στο θέατρο λουσμένοι, έχουμε ζήσει και το αντίθετο. Ωστόσο, αν έχετε μακριά μαλλιά, είτε είστε κύριος είτε κυρία, θα ήταν πολύ κομψό εκ μέρους σας να επιδείξετε την μακριά σας κόμη πριν μπείτε στην αίθουσα του θεάτρου. Μέσα στην αίθουσα και με την συνύπαρξη κάποιων ανθρώπων είναι πολύ ενοχλητικό.

 

Το άνοιγμα του κινητού
Έχετε ακούσει μια φράση που λένε στα θέατρα πριν ξεκινήσει η παράσταση; Να σας υπενθυμίσω: «Παρακαλείσθε να χαμηλώσετε τα κινητά σας τηλέφωνα και να μην τα χρησιμοποιείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης». Έχετε έρθει να παρακολουθήσετε μια παράσταση, μπορείτε να δείτε τα μηνύματά σας αργότερα. Ας σεβαστούμε τους ηθοποιούς που βρίσκονται στη σκηνή και ενοχλούνται από το φως που εκπέμπει το κινητό, καθώς και τους υπόλοιπους θεατές.

 

Το ψιθύρισμα στον διπλανό
Ας πούμε ότι μιλάτε για την παράσταση που βλέπετε και άντε να σας το δώσουμε, αλλά θα μπορούσατε παρακαλώ να το κάνετε μετά το χειροκρότημα; Πραγματικά κάθε φορά που δύο θεατές σχολιάζουν την παράσταση ή μιλάνε μεταξύ τους, εμένα προσωπικά με κάνει να χάνω την εικόνα

 

 

 

*Το παραπάνω κείμενο υπογράφει η Άννα, θεατρόφιλη και αναγνώστρια του theatermag. Αν ενδιαφέρεστε να γράψετε την άποψή σας σχετικά με κάποιο πολιτιστικό θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να στείλετε το κείμενό σας στο marilena@theatermag.gr.