«Νεφέλες»: Μια κωμωδία για τα σύννεφα.… αλλιώς!

«Βενέμπρα»: έξι παραστάσεις στο ΠΛΥΦΑ
10 Οκτωβρίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Η κοριτσιέρα των Βούρλων»
10 Οκτωβρίου 2023
«Βενέμπρα»: έξι παραστάσεις στο ΠΛΥΦΑ
10 Οκτωβρίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Η κοριτσιέρα των Βούρλων»
10 Οκτωβρίου 2023

 

 

Μπορούν οι «Νεφέλες» του 2023 να χρωστάνε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ; Μπορεί ο Στρεψιάδης να πέφτει σε κατάθλιψη; Είναι ο Φειδιππίδης εθισμένος στα social media; Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις απαντά με τρόπο ευρηματικό και ευφάνταστο η ομάδα The Young Quill, με μία από τις πιο αγαπητές κωμωδίες του Αριστοφάνη, τις «Νεφέλες». Η παράσταση ολοκλήρωσε την καλοκαιρινή της περιοδεία και έρχεται στο θέατρο Μπέλλος για τη χειμερινή σεζόν 2023-2024 προσφέροντας μια απολαυστικά διαφορετική προσέγγιση, εμποτισμένη με σύγχρονα θέματα και παθογένειες.

Ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος και η Αικατερίνη Παπαγεωργίου στηριζόμενοι στους νοηματικούς άξονες της αρχαίας κωμωδίας, δημιούργησαν μία ελεύθερη διασκευή για παιδιά και εφήβους, αποδεικνύοντας πως ότι είναι κλασικό είναι και ανυπέρβλητα διαχρονικό, όσοι αιώνες κι αν περάσουν. Το αριστοφανικό κείμενο μέσα από τη σκηνοθετική προσέγγιση της Αικατερίνης Παπαγεωργίου έρχεται στο σήμερα με τρόπο έξυπνο και ρηξικέλευθο, καθώς οι ήρωες του εκπλήσσουν ταλαιπωρούμενοι από «σύγχρονες» συνήθειες και «διαχρονικές» επιθυμίες.

 

 

Ο Αριστοφάνης και οι Νεφέλες

Η κωμωδία των Νεφελών παρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ., και απέσπασε το τρίτο βραβείο. Ο Αριστοφάνης, επειδή πίστευε ότι οι Νεφέλες είναι ένα από τα καλύτερα έργα του, τις διόρθωσε ριζικά με σκοπό να τις παρουσιάσει ξανά στο κοινό. Έτσι, οι Νεφέλες που σώζονται έως σήμερα είναι η δεύτερη εκδοχή της κωμωδίας και καταπιάνονται με τα θέματα της παιδείας και της δικαιοσύνης και διακωμωδούν τη διδασκαλία του Σωκράτη και τις ιδέες των σοφιστών της εποχής. Σύμφωνα μάλιστα με τον Αριστοφάνη η κωμωδία αυτή πήρε το όνομά της από τις νεφελώδεις ιδέες της φιλοσοφίας, ενώ κατά τον Σωκράτη οι «Νεφέλες» ήταν οι Θεές που μαζί με το Χάος και τη Γλώσσα αντικαθιστούσαν τους θεούς της πόλης.

 

 

Η υπόθεση αυτών των σύγχρονων Νεφελών

Ο Στρεψιάδης είναι απελπισμένος καθώς πνίγεται στα χρέη και τον κυνηγούν οι δανειστές του. Αν και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον γιό του, Φειδιππίδη, περιμένοντας ότι θα σπουδάσει και θα τον βοηθήσει, εκείνος το αρνείται πεισματικά και ασχολείται μόνο με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξοδεύοντας αλόγιστα τα χρήματα του πατέρα του προκειμένου να αγοράζει likes και followers.

Τότε ο Στρεψιάδης με την παρότρυνση του επιστάτη του, Εμπεδοκλή, ξεκινάει τη φοίτησή του στην πολυσυζητημένη σχολή του Σωκράτη – η οποία υπόσχεται στους σπουδαστές της ότι τους μαθαίνει να ανταπεξέρχονται στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής- πιστεύοντας πως εκεί θα μάθει την τέχνη της διπλωματίας και της εξαπάτησης προκειμένου να παραπλανήσει τους δανειστές του. Ωστόσο, αποβάλλεται από τη σχολή, ως ανεπίδεκτος μαθήσεως και απελπισμένος πέφτει σε αφασία.

Ο Φειδιππίδης αποφασίζει να πάει ο ίδιος στη σχολή του Σωκράτη και πολύ σύντομα, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για έναν χώρο ουσιαστικής παιδείας και καλλιέργειας. Με την αποφοίτηση του, έχει μάθει όλα όσα δεν περίμενε ο Στρεψιάδης. Όχι μόνο δεν τον βοηθάει να παραπλανήσει τους δανειστές του, αλλά γίνεται δίκαιος πέρα από κάθε προσδοκία και δίνει στον πατέρα του, και σε όλους εμάς, την ελπίδα για μια σύγχρονη εποχή με πίστη σε υψηλές αξίες και ιδανικά, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Νεφέλες»

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Ζωγράφος
Μεταφορά και Διασκευή: Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Σκηνογραφική επιμέλεια: Η ομάδα The Young Quill
Κοστούμια: Ειρήνη Γεωργακίλα
Σύνθεση Μουσικής: Σίσσυ Βλαχογιάννη
Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Φωτισμοί: Κωστής Μουσικός
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Λεωνίδα
Βοηθός Ενδυματολόγου: Ίρις Μυρσίνη Σιδέρη

Παίζουν (αλφαβητικά):
Στρεψιάδης: Νίκος Γιαλελής
Σωκράτης: Τρύφωνας Ζάχαρης
Νεφέλη Β: Στεφανία Ζώρα
Νεφέλη Α: Αφροδίτη Κατσαρού
Φειδιππίδης: Γιώργος Κουμούτσος
Εμπεδοκλής: Γιώργος Μαρτίνος
Μαθητής του Σωκράτη: Μιχάλης Κατσούδας

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Γραφιστική επεξεργασία: Indigo Creative
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble
Διεύθυνση Παραγωγής: Φάνης Μιλλεούνης

Για ηλικίες από 6 έως 106 ετών!

 

Πού: Θέατρο Μπέλλος, Κέκροπος 1, Αθήνα, Πλάκα, Τ.Κ. : 105 58, τηλ. 210 3229889

Πότε: από 15 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Κυριακή πρωί στις 12:00 και τις καθημερινές για σχολεία

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 7 ευρώ (παιδικό), 10 ευρώ (κανονικό)

Προσφορά προπώλησης: 6 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/nefeles-tou-aristofani/

Facebook: https://www.facebook.com/theatrompellos
Instagram: https://www.instagram.com/theatrompellos/

Η παράσταση παρουσιάστηκε το καλοκαίρι 2023 με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.