
«Λεοπόλδος ο Με τ’Άλας»: το νέο έργο του Ηλία Γραμματικογιάννη στο Θέατρο Παραμυθίας
9 Οκτωβρίου 2023
Η Αλεξάνδρα Καρακατσάνη συναντά ξανά την «Ακάλυπτη»
9 Οκτωβρίου 2023
Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου
Πώς αλλοτριώνει η εξουσία αυτόν που την αποκτά; Η Μυρσίνη Καρματζόγλου μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Oleanna», που παρουσιάζεται από την Εταιρεία Θεάτρου Monks στο Θέατρο Τ, στη Θεσσαλονίκη. Η σκηνοθέτις υπογράφει και τη μουσική σύνθεση της παράστασης, εξηγεί το θέμα του έργου του Ντέιβιντ Μάμετ, καθώς και τους ρόλους που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιάννης Μαυρόπουλος και Βικτώρια Παπαδοπούλου – Σισκοπούλου.
«Η “Oleanna” του Ντέιβιντ Μάμετ, είχε πέσει στα χέρια μου όταν σπούδαζα στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ το είχα διαβάσει, μου είχε κάνει εντύπωση, αλλά δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα ασχολούμουν σε το έργο αυτό» εξηγεί η σκηνοθέτις Μυρσίνη Καρματζόγλου. «Ήταν ένα κείμενο που διάβασα, με εντυπωσίασε, με προβλημάτισε και έμεινε εκεί. Η αφορμή για το ανέβασμά του στο Θέατρο Τ, ήρθε από τον Γιάννη Μαυρόπουλο, ο οποίος ερμηνεύει στην παράσταση και επίσης έχει κάνει τη μετάφραση του έργου. Ο Γιάννης λοιπόν, έπρεπε να κάνει τη διπλωματική της υποκριτικής του, οπότε συναντηθήκαμε για να δούμε ποιο έργο θα επιλέξει και η “Oleanna” ήταν μια πρόταση. Μας προβλημάτισε πολύ το έργο αυτό, γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ επίκαιρο, καθώς τα θέματα που διαπραγματεύεται σε συνδυασμό με το ακαδημαϊκό περιβάλλον που διαδραματίζεται, μάς προβληματίζουν αφορούν και θεωρούμε ότι είναι καλό να τα συζητάμε. Οπότε με το που ξεκινήσαμε τη δουλειά πάνω σε αυτό το έργο και κάθε μέρα που το ξανασυναντάμε στις παραστάσεις μας, συνεχώς μας προβληματίζει και σκεφτόμαστε λέξη λέξη, τι λέει αυτό το έργο».

O Γιάννης Μαυρόπουλος και η Βικτώρια Παπαδοπούλου – Σισκοπούλου ερμηνεύουν στην παράσταση «Oleanna» που σκηνοθετεί η Μυρσίνη Καρματζόγλου. (Φωτογραφίες: Ανθούλα Αηδώνη).
Το ρυθμικό γράψιμο του Μάμετ
«Αυτό που με ιντριγκάρει πολύ είναι ο τρόπος που είναι γραμμένο» συνεχίζει η Μυρσίνη Καρματζόγλου. «Ο λόγος του Μάμετ, με το ρυθμικό γράψιμο που ο ένας διακόπτει τον άλλον, που ο ένας προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον δικό του τρόπο με τον άλλον και οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο κάθε ήρωας, νομίζω ότι είναι μετρημένες, συγκεκριμένες και βαλμένες με πολύ λεπτομέρεια.
Η Κάρολ, την οποία ερμηνεύει η Βικτώρια Παπαδοπούλου – Σισκοπούλου, αλλάζει ο τρόπος ομιλίας της από πράξη σε πράξη και αυτό ήταν κάτι στο οποίο θέλαμε να δώσουμε έμφαση. Πώς αλλάζει ο άνθρωπος με ό,τι του συμβαίνει και πώς αυτό αποτυπώνεται στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί λεκτικά. Στη αρχή βλέπουμε ότι δυσκολεύεται να επικοινωνήσει μετά βλέπουμε ότι αυτό αλλάζει μέσα από όλα όσα της συμβαίνουν.
Επί σκηνής θα δούμε τους δύο ηθοποιούς αντιμέτωπους ο ένας με τον άλλον, πάνω σε ένα τραπέζι, σε ένα έδρανο. Ο ένας απέναντι από τον άλλον, όλη την ώρα, από την αρχή ως το τέλος. Αν μπορούσα να επιλέξω μια φράση που με εντυπωσιάζει πολύ είναι “Στην τελική, πρέπει να δεις πώς δρας”. Σημασία έχουν οι πράξεις μας και ο τρόπος με τον οποίον επιλέγουμε να ενεργούμε κάθε φορά. Νομίζω ότι αυτή η φράση είναι μεγάλος πυρήνας του έργου, γιατί οι πράξεις τελικά και των δύο είναι αυτές που έχουν μεγάλη σημασία για το πώς ο καθένας και η κάθεμια καταλήγει στο έργο».
Για την υποκριτική και τη σκηνοθεσία
«Είμαι ηθοποιός και σκηνοθέτις και ανάλογα με τη θέση που βρίσκομαι, απλώς λέω με διαφορετικό τρόπο την ιστορία» λέει η Μυρσίνη Καρματζόγλου. «Στο κομμάτι της σκηνοθεσίας θέλω να κοιτάξω στα μάτια τους ηθοποιούς, να συζητήσουμε μαζί και να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο η δική μου ιδέα και η δική τους πρόταση θα έρθουν επί σκηνής και θα πούμε αυτή την ιστορία μαζί.
Στην άλλη μου ιδιότητα, όταν είμαι εγώ ηθοποιός δηλαδή, κοιτάω πάλι στα μάτια τον σκηνοθέτη και προσπαθώ να καταλάβω αυτό που θέλει. Προτείνω αυτό που εγώ ερμηνεύω και συζητάμε μαζί. Είναι μια διαρκής συνδιαλλαγή. Είναι μια διαδικασία που όταν τη βλέπω και από τις δύο οπτικές είναι μαζί και συνυπάρχουμε εκεί.
Σαν τρόπος επικοινωνίας και τρόπος δουλειάς μού φαίνονται και τα δύο εξίσου λεπτομερή, δύσκολα, πολύ ενδιαφέροντα αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο. Δεν μπορώ να δώσω μια ακριβή απάντηση, γιατί ακόμα δεν έχω την εμπειρία να το κάνω, προς το παρόν αισθάνομαι ότι πάντα στόχος είναι να πούμε την ιστορία. Στη μια περίπτωση δίνω το υλικό μου, το σώμα και τη φωνή μου, στην άλλη θα δώσουν οι άλλοι τη φωνή τους και κάτι τους έχω πει και εγώ μέσα σε αυτό».
Για τη μουσική και τη συνεργασία με τους δύο ηθοποιούς
«Υπογράφω και τη μουσική σύνθεση στην παράσταση, είναι κάτι που το ξεκίνησα πέρυσι. Η μουσική με οδηγεί και πάντα ακούω το λόγο αρκετά μουσικά, ειδικά σε αυτό το ρυθμικό, ρεαλιστικό κείμενο της “Oleanna”. Με βοηθάει να αντιλαμβάνομαι και να «ακούω» μουσικά και ρυθμικά τα πράγματα και γι’ αυτό θέλω να ασχοληθώ, να εμβαθύνω και να ερευνήσω περισσότερο το κομμάτι της μουσικής γενικώς.
Ο Γιάννης Μαυρόπουλος, που ερμηνεύει τον καθηγητή στην παράστασή μας, υπογράφει και τη μετάφραση του έργου στα ελληνικά. Η Βικτώρια και ο Γιάννης είναι μέλη της θεατρικής ομάδας Monks, ο Γιάννης είναι και σκηνοθέτης. Είναι δύο άνθρωποι που δουλεύουν πολύ και είναι συνδεδεμένοι με αυτό που κάνουν και αυτό είναι πολύ συγκινητικό. Αντιμετωπίζουν με απόλυτο σεβασμό τη δουλειά τους και δεν αφήνουν καμία λεπτομέρεια να πέσει κάτω και αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Πραγματικά ό,τι και να πω και για τους δύο είναι λίγο. Να πω επίσης πως ο Γιάννης κι εγώ είμαστε μέλη του Μικρού Βορρά ενώ τη Βικτώρια θα τη δούμε και στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και φυσικά υπάρχει και η συνέχεια και με την ομάδα Monks με άλλα πλάνα που έχουμε φέτος».
Πληροφορίες για την παράσταση «Oleanna»
Μετάφραση: Γιάννης Μαυρόπουλος
Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Καρματζόγλου
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Εύα Σουγιουλτζή
Μουσική σύνθεση: Μυρσίνη Καρματζόγλου
Φωτισμοί: Γιώργος Μιχαλάκος
Σχεδιασμός αφίσας: Χάρης Θώμος
Φωτογραφίες: Ανθούλα Αηδώνη
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου MONKS
Επί σκηνής: Γιάννης Μαυρόπουλος, Βικτώρια Παπαδοπούλου – Σισκοπούλου
Πού: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333
Πότε: από 25 Σεπτεμβρίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30. Παράταση παραστάσεων έως τις 31 Οκτωβρίου 2023
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ & πολυτέκνων, 7 ευρώ (ατέλειες, μόνο για τις 25-26/9 και τις 2-3/10)
Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/oleanna-theatrotaf/
Parking: Ιδιωτικός χώρος parking ακριβώς δίπλα από το Θέατρο Τ. Τιμές: 3€ η πρώτη ώρα | +1€ για κάθε επόμενη ώρα
Σας ενδιαφέρει:
Το Θέατρο Τ είναι προσβάσιμο σε αναπηρικά αμαξίδια.
Με την επίδειξη του εισιτηρίου σας, έχετε 10% έκπτωση στο ουζερί «Το Πλατανάκι» ακριβώς απέναντι από το Θέατρο Τ.
Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη της παράστασης.
Περισσότερα:
Website Θεάτρου Τ: https://theatrot.gr
Facebook page Θεάτρου Τ: www.facebook.com/theatrot
Instagram profile Θεάτρου Τ: theatro_t
Facebook page Monks: www.facebook.com/monkstheatregroup
Instagram profile Monks: www.instagram.com/monks.thea
Θερμές ευχαριστίες για την υποστήριξη στους χορηγούς της παράστασης: Visual Advertising, Desknet Φοιτητικό Φροντιστήριο και ΚΟΥΖΙΝΑΚΙ Εστιατόριο.