Τρίο El Greco: Φαίδων Μηλιάδης, Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος και Αλεξία Μουζά στο Μέγαρο

Ο Δημήτρης Σαμόλης με τις «Στρακαστρούκες» στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
4 Οκτωβρίου 2023
Η θεατρική ομάδα Aloof παρουσιάζει το «Κραπ»
4 Οκτωβρίου 2023
Ο Δημήτρης Σαμόλης με τις «Στρακαστρούκες» στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
4 Οκτωβρίου 2023
Η θεατρική ομάδα Aloof παρουσιάζει το «Κραπ»
4 Οκτωβρίου 2023

Ο βιολονίστας Φαίδων Μηλιάδης, η πιανίστα Αλεξία Μουζά και ο τσελίστας Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος συμπράττουν ως Trio El Greco.

 

Τρεις νεαροί μουσικοί με λαμπρή καλλιτεχνική πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολυβραβευμένοι, περιζήτητοι και ενθουσιώδεις δεξιοτέχνες με διεθνείς σολιστικές εμφανίσεις, αλλά και με αξιοζήλευτες συνεργασίες με γνωστές ορχήστρες. Ο βιολονίστας Φαίδων Μηλιάδης, ο τσελίστας Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος και η πιανίστα Αλεξία Μουζά επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ‒αυτή τη φορά ως Trio El Greco‒ για μία και μοναδική συναυλία την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στις 20.30.

Σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, θα επιχειρήσουν να αναδείξουν λιγότερο γνωστές πλευρές του ρεπερτορίου για τρίο με πιάνο και να αναζητήσουν κρυφές συνάφειες και απρόσμενες ομοιότητες ανάμεσα στον γερμανικό ρομαντισμό του Γιοχάννες Μπραμς, στο τσεχικό ιδίωμα του Αντονίν Ντβόρζακ και στο ατμοσφαιρικό ύφος του Αρμένιου Άρνο Μπαμπατζανιάν. Παρότι οι τρεις συνθέτες μοιάζουν ετερόκλητοι, οι δημιουργίες τους για τον συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την ειλικρινή και γεμάτη πάθος διαδραστική σχέση ανάμεσα στο βιολί, το βιολοντσέλο και το πιάνο. Στη συναυλία του Τrio El Greco θα ακουστούν: το Τρίο με πιάνο αρ. 3 σε φα ελάσσονα του Dvořák, το Τρίο με πιάνο αρ. 3 σε ντο ελάσσονα του Brahms και το Τρίο με πιάνο σε φα δίεση ελάσσονα του Babadjanian.

 

Το Τρίο Εl Greco…

… σχηματίστηκε στην Αθήνα το 2016. Οι τακτικές εμφανίσεις του σε σκηνές όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ωδείο Αθηνών, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, αλλά και σε εναλλακτικούς χώρους συναυλιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το έχουν αναδείξει σε ένα από τα πιο ενεργά σχήματα μουσικής δωματίου της χώρας. Ο στόχος για μια ιστορικά ενημερωμένη ερμηνεία οδήγησε το Τρίο El Greco να ασχοληθεί εις βάθος με το πρώιμο έργο του Beethoven και να ερμηνεύσει στο σύνολό του το έργο 1 του συνθέτη.

Με αφορμή αυτή την εμφάνιση, γράφτηκε στο περιοδικό «Οδός Πανός»: «Η ερμηνεία τους ξεδίπλωσε τον αρμονικό πλούτο των έργων και ανέδειξε τους μουσικούς διαλόγους με ελεγχόμενη ένταση και διάφανο ήχο. Η ομοιογένεια του ήχου, που δεν είναι δεδομένη στα σύνολα μουσικής δωματίου, αποτελεί για το Τρίο Εl Greco μια κατάκτηση.» Το 2018, το Τρίο συμμετείχε στο αφιέρωμα στον Γιώργο Τσοντάκη που έγινε στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη, όπου ερμήνευσε έργα του έλληνα συνθέτη, ενώ το καλοκαίρι του 2019 συμμετείχε στο 14ο Θερινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Κουβέιτ.

Το 2020, τα μέλη του σχήματος εκπροσώπησαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στον κύκλο διαδικτυακών συναυλιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (European Concert Hall Organisation-ECHO) και παρουσίασαν σειρά συναυλιών σε αρχαιολογικούς χώρους εντός και εκτός Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της σεζόν 2023-2024, το κοινό θα έχει ακόμη την ευκαιρία να παρακολουθήσει συναυλίες με την κιθαρίστα Έλενα Παπανδρέου (24.10), τον βιολοντσελίστα Κωνσταντίνο Σφέτσα και τον πιανίστα Στέφανο Θωμόπουλο (31.10), τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου και την πιανίστα Χαρά Ιακωβίδου (27.11), τις σολίστ του πιάνου Νέλλη Σεμιτέκολο και Λίλια Μπογιατζίεβα (06.12) καθώς και με τους Ιάσωνα Κεραμίδη (βιολί), Μπένεντικτ Κλαίκνερ (βιολοντσέλο) και Απόστολο Παληό (11.12, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Έτους Ραχμάνινοφ).

 

 

Πληροφορίες για τη συναυλία των Τρίο El Greco

Πού: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 7282333, www.megaron.gr

Πότε: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023, στις 20.30

Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 12 ευρώ και 16 ευρώ

 

Πληροφορίες
https://www.facebook.com/megaron.gr
https://www.instagram.com/megaron_athens/
https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall
https://twitter.com/MegaronAthens