Η Δανάη Σπηλιώτη σκηνοθετεί τον «Πλατόνωφ»

«Ένας άλλος κόσμος»: H καθημερινή πάλη των μεγαλοστελεχών στην ταινία του Στεφάν Μπριζέ
2 Οκτωβρίου 2023
«Λάχανα και Χάχανα – Ο Καλός μου Εαυτός» για δεύτερη χρονιά στον «Ελληνικό Κόσμο»
2 Οκτωβρίου 2023
«Ένας άλλος κόσμος»: H καθημερινή πάλη των μεγαλοστελεχών στην ταινία του Στεφάν Μπριζέ
2 Οκτωβρίου 2023
«Λάχανα και Χάχανα – Ο Καλός μου Εαυτός» για δεύτερη χρονιά στον «Ελληνικό Κόσμο»
2 Οκτωβρίου 2023

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Πλατόνωφ» που ανεβαίνει στο θέατρο Θησείον σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη. (Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης, Αντώνης Χρήστου).

 

Η παράσταση του έργου του Άντον Τσέχωφ «Πλατόνωφ» παρουσιάζεται από τις 16 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη στο θέατρο Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νίκη Βακάλη, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Στέλιος Θεοδώρου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Κατερίνα Νταλιάνη, Ντίνος Ποντικόπουλος και Αντώνης Χρήστου. Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Χατζηζήσης.

 

 

 

Με οχτώ ερμηνευτές και ζωντανή μουσική επί σκηνής θα παρακολουθήσουμε ένα καλοκαιρινό πάρτι στην αυλή ενός αρχοντικού που καταρρέει. Πρόκειται για το πρώτο έργο του εικοσάχρονου Τσέχωφ, που βρέθηκε άτιτλο και οι μελετητές του έδωσαν το όνομα «Πλατόνωφ». Μια εικόνα της ταραγμένης προεπαναστατικής Ρωσίας. Στοιχεία που θα δούμε στα επόμενα έργα του Τσέχωφ μα και στοιχεία ιδιαίτερα, απομεινάρια του ρομαντισμού. Με διάθεση ιλαρή, όπου η φιλοσοφία μπλέκεται με τις ανθρώπινες αδυναμίες και το γελοίο. Ελαφρότητα, χιούμορ και υπαρξιακό βάθος.

Σε μία διαλυμένη αυλή, οι ηθοποιοί θα πουν την ιστορία μιας παρέας με κορυφαίο τον Πλατόνωφ, έναν ταλαντούχο, γοητευτικό δάσκαλο, που καταστρέφεται και καταστρέφει. Στοιχειό της σκοτεινής νύχτας, της ταραγμένης εποχής του.

Οι ήρωες του έργου, βρίσκονται ριγμένοι σε έναν κόσμο χωρίς σταθερές, χωρίς ασφάλειες: σε μια εποχή ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Ιδανικά και βεβαιότητες έχουν αρθεί. Ο κόσμος τους γέρνει προς το τέλος. Ένα χρονικό ήττας. Η κηδεία μιας εποχής. Ο Τσέχωφ μέσα σε αυτό το σκοτεινό και ταραγμένο σύμπαν μιλά γι’ αυτό που ξέρει καλά: για τον άνθρωπο, τον έρωτα και τις ελπίδες. Άνθρωποι χωρίς πυξίδα, χωρίς σταθερές, παλεύουν να κρατηθούν από το γλέντι, το γέλιο, τον έρωτα. Μια σκοτεινή ταραγμένη νύχτα που δε λέει να ξημερώσει. Η ανθρωπολογική ματιά του Τσέχωφ κάνει το έργο διαχρονικό. Άνθρωποι υπέροχοι και άθλιοι μαζί.

Υπέροχοι εξαθλιωμένοι. Η νέα ζωή ταχύτατη και αμείλικτη τους ξεπερνάει. Ο έρωτας, τα όνειρα, οι ελπίδες για το μέλλον παλεύουν να υπάρξουν ενάντια στην καταστροφή. Το μέλλον σπρώχνει να βγει σα μωρό που ήρθε η ώρα του. Διανύουμε ταραγμένες εποχές. Κι όταν όλα διαλύονται, όταν σπάει το έδαφος, από τί θα κρατηθούμε αν όχι από το μαζί. Η παράσταση καλεί σε αυτό το μαζί που ολοένα τείνει στην διάλυση.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Πλατόνωφ»

Σκηνοθεσία/ διασκευή: Δανάη Σπηλιώτη
Μετάφραση: Κώστας Θεοφάνους
Μουσική: Δημήτρης Χατζηζήσης
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Δανάη Σπηλιώτη, Ελένη Χαΐνη
Βοηθός σκηνοθέτιδος: Ελένη Χαΐνη
Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης, Αντώνης Χρήστου
Επικοινωνία παράστασης: Cont Act (Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας)

Παίζουν: Νίκη Βακάλη, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Στέλιος Θεοδώρου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Κατερίνα Νταλιάνη, Ντίνος Ποντικόπουλος, Αντώνης Χρήστου.
Μουσικός επί Σκηνής: Δημήτρης Χατζηζήσης
Παραγωγή: Roswitha ΑΜΚΕ
Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ

Η μετάφραση του έργου από τον Κώστα Θεοφάνους κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δαμιανός.

 

Πού: Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, Τουρναβίτου 7, Θησείο, τηλ. 210 325 5444

Πότε: από 16 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη στις 21.00. Διάρκεια παράσταση: 120 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ (κανονικό), 15 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/platonof-thiseion/

.