Αιμιλία Κεφαλά: «Τα έργα της Σαμάνθα Σβέμπλιν ξετυλίγονται σαν περίπλοκα κινηματογραφικά καρέ μιας ταινίας που παρακολουθούμε από την κλειδαρότρυπα»

Ο «Κωλόκαιρος» στο Θέατρο Χώρα
1 Οκτωβρίου 2023
Θεατρικά εργαστήρια στο «ΝΤόΜ»
2 Οκτωβρίου 2023
Ο «Κωλόκαιρος» στο Θέατρο Χώρα
1 Οκτωβρίου 2023
Θεατρικά εργαστήρια στο «ΝΤόΜ»
2 Οκτωβρίου 2023

Η Αιμιλία Κεφαλά ερμηνεύει στην παράσταση την παράσταση «Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας» που παρουσιάζεται στο θέατρο Φούρνος.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Στη σκηνή του θεάτρου Φούρνος ερμηνεύει διάφορους και διαφορετικούς ρόλους. Η Αιμιλία Κεφαλά μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας», η οποία ανεβαίνει από τις 4 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Μαρίας Σάββα. Η παράσταση είναι μια σύνθεση διηγημάτων της βραβευμένης συγγραφέως Σαμάνθα Σβέμπλιν από το βιβλίο της «Mouthful of Birds».

 

Τι είναι αυτό που – κατά τη γνώμη σας – κάνει τα έργα της Σαμάνθα Σβέμπλιν τόσο σημαντικά;

Χειμωνιάτικο γκρίζο πρωινό. Η ομίχλη σκεπάζει τις οροφές των κτιρίων, με δυσκολία βλέπεις τη μύτη σου. Ένας άντρας ξαπλωμένος σε μια οδοντιατρική καρέκλα περιμένει με το στόμα ανοιχτό. Εξαγωγή φρονιμίτη. Ο γιατρός βάζει άφοβα τα χέρια του μέσα στο στόμα του άντρα, πιάνει το δόντι με το εργαλείο του, και το τραβάει αδίστακτα. Το δόντι πετάγεται έξω. Ο άντρας ουρλιάζει. Είχε ξεχάσει να του κάνει αναισθησία. Αυτό ακριβώς έχουν και τα έργα της Σβέμπλιν. Σε μια εποχή που τα ζωντανά μας κύτταρα μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, εκείνη κάνει εξαγωγή φρονιμίτη χωρίς αναισθησία. Και τσιτώνει τα νεύρα. Οξύνει τις αισθήσεις. Σε ξυπνάει βίαια.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε; Πώς δουλέψατε, ποια έρευνα κάνατε;

Οι ρόλοι που φέρνω στη σκηνή είναι διάφοροι και διαφορετικοί. Από ένα 13χρονο κορίτσι που αποφασίζει να τρέφεται μόνο με ζωντανά πουλιά, μια γυναίκα που χρόνια αρκείται στον ετεροπροσδιορισμό της από τον σύντροφό της, μια νύφη που ο γαμπρός μόλις την εγκατέλειψε σε έναν αυτοκινητόδρομο πλάι σε κάποιες δημόσιες τουαλέτες, μέχρι το – όχι και τόσο –, ζωντανό έργο τέχνης ενός, – κάθε άλλο παρά – καλλιτέχνη. Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες βρίσκονται σε έντονες σωματικές καταστάσεις, που ενίοτε γίνονται και ακραίες. Ακολούθησα μια πορεία από το σώμα προς τα μέσα, μελετώντας ό,τι αυτό δημιουργούσε, και χτίζοντας σε σχέση πάντοτε με αυτό.

 

Οι ηθοποιοί Μαρία Σάββα, Λευτέρης Καταχανάς, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και Αιμιλία Κεφαλά ερμηνεύουν στην παράσταση «Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας» που παρουσιάζεται στο θέατρο Φούρνος.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τη Μαρία Σάββα, πώς σας έχει οδηγήσει σκηνοθετικά;

Η Μαρία είναι μια γυναίκα σκηνοθέτις σε μια εποχή που το να είσαι αφενός γυναίκα αφετέρου σκηνοθέτις, είναι αδιαμφισβήτητα δύο πολύ μεγάλες προκλήσεις. Με τη Μαρία, αν και έχουμε αρκετά διαφορετικό σημείο έναρξης, κώδικες, και ορολογίες, μας ενώνει ο κοινός στόχος, που δεν είναι άλλος από το θέατρο: την ειλικρινή, αδρή, συν-κινητική μεταφορά των ιστοριών της Σβέμπλιν πάνω στη σκηνή. Πάντα ανοιχτή σε προτάσεις, δουλέψαμε κάθε κομμάτι χωριστά με αφοσίωση, άλλοτε συμφωνώντας, άλλοτε διαφωνώντας, μα πάντοτε δοκιμάζοντας.

 

 

Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται το έργο;

Τα έργα της Σαμάνθα Σβέμπλιν ξετυλίγονται σαν περίπλοκα κινηματογραφικά καρέ μιας ταινίας που παρακολουθούμε από την κλειδαρότρυπα. Μια βουτιά στο διαφορετικό, στο όχι συνηθισμένο, στο ανοίκειο, και την ώρα που βρεγμένος, στέκεσαι μπροστά στα γεγονότα, μπαίνουν στο τραπέζι: η αναγνώριση, η αποδοχή, η οικογένεια, οι αναμνήσεις, ο «κρυφός» μας εαυτός, η πατριαρχία, η ίδια η τέχνη.

 

 

Πώς θα σας δούμε επί σκηνής; Μπορείτε να μας δώσετε μια αίσθηση του σκηνικού χώρου, του φωτισμού και των κοστουμιών σας;

Ο σκηνικός χώρος συντίθεται και αποσυντίθεται στην έναρξη και στο φινάλε της κάθε ιστορίας. Καναπές, γραφείο, πάγκος, μπαρ, τραπέζι, σκαμπό, πέτρα, μπάνιο, αυτοκίνητο, πιάνο, κρεβάτι, καθιστικό: όλα συναρμολογούνται από την ένωση 10 ασπρόμαυρων κύβων. Τα κοστούμια σε χρωματική αρμονία ή αντίθεση με τους κύβους και την λευκή πλεκτή κουρτίνα, μοιάζουν με πινελιές σε μπλοκ ακουαρέλας. Με τη σύμπραξη του φωτός ολόγυρα, μπαίνει η ατμόσφαιρα στην πρίζα.

 

Ποια – κατά τη γνώμη σας – είναι η πιο δυνατή σκηνή της παράστασης;

Μια βαθιά αλληγορική σκηνή συμπυκνωμένης βίας από όλους προς όλους, με θύματα και θύτες τους πάντες και καθέναν ξεχωριστά: «Ο Ίρμαν». Η τρίτη σε σειρά ιστορία που παρουσιάζουμε. Σε ένα παρακμιακό βρώμικο μπαρ, ένα ξημέρωμα (που μπορεί να είναι και νύχτα), σταματά για μια μπύρα ένα ζευγάρι. Η γυναίκα μικροβιοφοβική, προσκολλημένη στον σύντροφό της σαν σκουλήκι σε αγκίστρι, φαινομενικά ουδέτερη στα βίαια ξεσπάσματά του, και ο άντρας, απαίδευτος, τραχύς, αυτό που θα λέγαμε (με τον απόλυτο κυνισμό αρμόζει σε αυτό το χαρακτηρισμό) «παλαιάς κοπής». Ο σερβιτόρος, ένας ιδιαίτερα κοντός άντρας, περιφέρεται σαν χαμένος. Και πίσω από τον πάγκο της κουζίνας κρύβεται ένα πτώμα. Αυτά τα συστατικά συνθέτουν μια πολύπλοκη, ανοίκεια συνθήκη. Το τι συμβαίνει παρακάτω δεν μπορώ να το πω. Μπορώ μονάχα να το δείξω.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας»

Συγγραφέας: Σαμάνθα Σβέμπλιν (από τη συλλογή διηγημάτων: Mouthful of birds)
Μετάφραση – δραματουργία – σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα
Διασκευή: Μαρία Σάββα με τη συμβολή της ομάδας
Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλία Κεφαλά
Ηθοποιοί: Λευτέρης Καταχανάς, Αιμιλία Κεφαλά, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σάββα
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Παίκτες

https://www.facebook.com/PAIKTESTheatreCompany
https://www.facebook.com/mar.savva

 

Πού: Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, ΤΚ 11472 Αθήνα, τηλ. 210 6460748
https://goo.gl/maps/brP2QqXJbUZ4QsXXA

Πότε: από 2 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα στις 20.30 και Τρίτη στις 21.00. Έως 7 Νοεμβρίου 2023

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά (με διάλειμμα)

Εισιτήρια: more.com και στο ταμείο του θεάτρου Φούρνος (τηλ. 210 6460748), 14 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (άνω των 65 ετών), 10 ευρώ (φοιτητικό), 8 ευρώ (άνεργοι, αμεα, ατέλειες σπουδαστών & ηθοποιών)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας | Εισιτήρια online! | More.com

Early Bird: Προσφορά στις τιμές εισιτηρίων στη more.com έως 15 Σεπτεμβρίου
Κανονικό: 12€ (αντί 14€). Άνω των 65 ετών: 10€ (αντί 12€).
Φοιτητικό: 8€ (αντί 10€). Ανέργων, αμεα, ατέλειες (σπουδαστές & ηθοποιοί): 6€ (αντί 8€)