«Τα Ξύλινα σπαθιά»: ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους

«Swallow»: το αντίδοτο στο προσωπικό τραύμα
28 Σεπτεμβρίου 2023
Διαγωνισμός για το εργαστήριο «Από τις λέξεις στη σκηνή»
29 Σεπτεμβρίου 2023
«Swallow»: το αντίδοτο στο προσωπικό τραύμα
28 Σεπτεμβρίου 2023
Διαγωνισμός για το εργαστήριο «Από τις λέξεις στη σκηνή»
29 Σεπτεμβρίου 2023
Η παράσταση του έργου «Τα Ξύλινα σπαθιά» του Παντελή Καλιότσου, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη, με τους ηθοποιούς Τάκη Βαμβακίδη, Μάκη Πατέλη, Θωμά Χαβιανίδη, Παναγιώτη Λέκκα, Γιάννη Τσαλίδη, Μαρία Κοκκινίδου, Ανούς Μπογοσιάν, Θάνο Δεσποτόπουλο, Σπύρο Σιδέρη, Ηλία Τσούμπελη και Βασίλη Πέτρου. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 18 Οκτωβρίου στο Θέατρο Βρετάνια και είναι μία υπερπαραγωγή της Εταιρείας  Όψεις Θεάτρου, με έντεκα ταλαντούχους  ηθοποιούς και καταξιωμένους συντελεστές,  με τις εντυπωσιακές video προβολές και 3D animation, φιλοτεχνημένες από τον Γιάννη Ντουσιόπουλο, αναπαριστώντας τους πολλαπλούς σκηνικούς χώρους.

 

Με αριστοτεχνικά σκηνικά, κατασκευασμένα από τον  σκηνογράφο Αριστοτέλη Καρανάνο και υπέροχα κοστούμια από την Αλεξάνδρα Σιάφκου,  με τις εξαίσιες μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, που θα μας μεταφέρουν στη Μανωλίτσα, και κυρίως θα μας ταξιδέψουν στη παιδική μας ηλικία, εκεί που η αθωότητα, το παιχνίδι και το νοιάξιμο για τους γύρω μας, ήταν η μόνη ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους. Μία παράσταση με πολλή δράση, παιχνίδι, χιούμορ, συναίσθημα, μουσική, όμορφες εικόνες, σημαντικά νοήματα και κοινωνικά μηνύματα.

 

 

Λίγα λόγια για το έργο

Στο χωριό  Μανωλίτσα, λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όταν ακόμη οι μνήμες  είναι νωπές,  ένας πονηρός έμπορος παιχνιδιών, αποφασίζει να αλλάξει την βιτρίνα του μαγαζιού του και να αντικαταστήσει  τα παραδοσιακά παιχνίδια, με κάθε λογής πολεμικά, γοητεύοντας όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τον δάσκαλο, ξεσηκώνοντάς τα και παρασύροντάς τα σε ένα ξέφρενο πολεμικό παιχνίδι με σκοπό την αύξηση του κέρδους του. Οι μαθητές, καταστρώνουν σχέδια στα διαλείμματα του σχολείου, για να κατατροπώσουν τον «εχθρό», χωρίζονται σε ομάδες και αρχίζει η δράση.  Τι θα γίνει όμως, όταν τα παιδιά θα έρθουν αντιμέτωπα με τις συνέπειες του «πολέμου»;

 

Ο συγγραφέας,  με το ιδιαίτερο χιούμορ του, την αμεσότητα, την ειλικρίνεια και την ευρηματικότητά του, μέσα από ένα ατέλειωτο παιχνίδι, αγγίζει με την τρυφεράδα του, τις καρδιές των παιδιών,  τα συγκινεί και τα εμπνέει απέναντι στο παναθρώπινο πρόβλημα του πολέμου και τα βοηθάει  να αντιληφθούν πως κανένας πόλεμος δεν είναι καλός, ακόμα και αυτός που παίζεται με ξύλινα σπαθιά.

 

 

Το σημαντικό αυτό, αντιπολεμικό έργο του Παντελή Καλιότσου, με συνεχείς επανεκδόσεις από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε (1974),  εξυμνεί την παιδική φιλία, την αλληλεγγύη και την αξία της  ειρήνης.
Εξαίρει την δηµιουργική δύναµη  που επιφέρει στην παιδική ψυχή το ελεύθερο παιχνίδι. Ταυτόχρονα, µέσα από τη φιλία και  την ομαδικότητα, τα παιδιά αναπτύσσουν αισθήματα ενσυναίσθησης, µαθαίνουν ν’ αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τα αισθήµατα των άλλων, μποϊκοτάρουν τον πόλεμο, καθιστώντας εαυτούς παράδειγμα προς μίμηση για τους ενήλικες.

 

Το έργο του Τα Ξύλινα σπαθιά  τιμήθηκε με  το βραβείο του Διαγωνισμού Παιδικού Βιβλίου στην Κόστα Ρίκα  (1997). Ο Παντελής Καλιότσος (1925-2016), βραβευμένος και πολυγραφότατος, τρυφερός και άμεσος,  γράφοντας και ζώντας με Mνήμη και Όνειρο όπως ο ίδιος έχει πει, έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες και βιβλία για παιδιά και ενήλικες.  Εργάστηκε για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, σε προγράμματα, κυρίως παιδικά.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Τα Ξύλινα σπαθιά»

Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία:  Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Σκηνικά-Κοστούμια:  Αριστοτέλης Καρανάνος-Αλεξάνδρα Σιάφκου
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση:  Μιχάλης Αβραμίδης
Φωτισμοί:  Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Video προβολές /3D animation:  Γιάννης Ντουσιόπουλος
Κίνηση: Κική Μπάκα
Εικονογράφηση Αφίσας: Κατερίνα Χαδουλού
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Κοκκινίδου, Θωμάς Χαβιανίδης
Βοηθός χορογράφου: Ματίνα Κωστιάνη
Οργάνωση παραγωγής:  Θοδωρής Ντουρντουρέκας
Υπεύθυνος Eπικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Παραγωγή: Όψεις Θεάτρου Εταιρεία Θεάτρου και Πολιτισμού

 

Παίζουν: Τάκης Βαμβακίδης, Μάκης Πατέλης, Θωμάς Χαβιανίδης, Παναγιώτης Λέκκας, Γιάννης Τσαλίδης,  Μαρία Κοκκινίδου, Ανούς Μπογοσιάν, Θάνος Δεσποτόπουλος, Σπύρος Σιδέρης, Ηλίας Τσούμπελης, Βασίλης Πέτρου

 

Πού: Θέατρο Βρετάνια, Πανεπιστημίου 7, Αθήνα, τηλ. 210 3221579
Πότε: από 18 Οκτωβρίου 2023 καθημερινές για σχολεία
Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 5325563 / 6986 691690 – 6977 063881