«Swallow»: το αντίδοτο στο προσωπικό τραύμα

Μιλτιάδης Φιορέντζης: «Η περσόνα του Γουόρχολ ήταν ένα κινούμενο έργο τέχνης, ένα διαρκές δημόσιο έκθεμα»
28 Σεπτεμβρίου 2023
«Τα Ξύλινα σπαθιά»: ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους
29 Σεπτεμβρίου 2023

 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Μυρσίνη Καρματζόγλου, Γεωργία Ποντσουκτσή και Ραφαέλα Τσομπανούδη. Κρατήστε τα ονόματα των τριών ηθοποιών που είδαμε στην παράσταση «Swallow», γιατί κάτι μου λέει ότι σύντομα θα τα ακούμε όλο και περισσότερο.

Τρία νέα κορίτσια, ρούφηξαν το κείμενο της βραβευμένης συγγραφέως Στεφ Σμιθ, ένιωσαν κάθε του λέξη και ερμήνευσαν τους ρόλους της Άννας, της Σαμάνθα και της Ρεμπέκα πάνω στη σκηνή του θεάτρου Μπέλλος, με εργαλεία τις λέξεις και το σώμα τους. Σε αυτό το θεατρικό ταξίδι είχαν οδηγό τους τον σκηνοθέτη Χάρη Θώμο, ο οποίος φαίνεται να έχει αναλύσει σε βάθος τα κρυμμένα μηνύματα του κειμένου, ο ίδιος έχει κάνει άλλωστε και τη μετάφραση του έργου. Ο σκηνοθέτης καθοδήγησε τις τρεις ηθοποιούς, τόσο μέσω του κειμένου, όσο και μέσω της κίνησης που έχει επιμεληθεί μαζί με τη Μέλπω Βασιλικού.

 

Η Ραφαέλα Τσομπανούδη ερμηνεύει την εγκλωβισμένη στο σπίτι της Άννα, που αναζητά βοήθεια. (Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Κόγιας).

 

Με έναν όμορφο συγχρονισμό οι τρεις ηθοποιοί κινούνται στη σκηνή, μονολογούν μέχρι που κάποια στιγμή οι δρόμοι τους συναντώνται και έτσι ο μονόλογος γίνεται διάλογος. Διάλογος που αποκαλύπτει τα προσωπικά τραύματα της κάθε ηρωίδας και την ανάγκη της κάθε μιας για μια νέα αρχή. Βρισκόμαστε πολύ κοντά τους, είναι άλλωστε η συνθήκη του θεάτρου Μπέλλος, που κάνει τον θεατή να νιώθει τον παλμό του ηθοποιού δίπλα του.

Η Μυρσίνη Καρματζόγλου, ως Σαμάνθα, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα σώμα διαφορετικού φύλου, παλεύει να βρει μια νέα ταυτότητα και να γίνει ο Σαμ. Και το καταφέρνει πολύ καλά, διότι πράγματι μας έκανε να πιστέψουμε ότι είναι ο Σαμ, καθώς κατάφερε να «βγει» από τη Σαμάνθα και τη Μυρσίνη και να «μπει» στο σώμα του Σαμ.

Η Ραφαέλα Τσομπανούδη, ως Άννα, έχει μήνες να βγει από το διαμέρισμά της, το σπάει, το καταστρέφει μήπως και μπορέσει να βρει την ίαση. Η Γεωργία Ποντσουκτσή, ως Ρεμπέκα, ωθεί τον εαυτό της στην καταστροφή μετά τον πρόσφατο χωρισμό με το σύντροφό της. Αυτοτραυματίζεται, στην προσπάθειά της να αποδεχτεί το προσωπικό της τραύμα.

Τρεις νέες ηθοποιοί και ένας νέος σκηνοθέτης έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και είπαν δυνατά ότι «Swallow» σημαίνει καταπίνω τα λάθη μου και προχωράω βήματα μπροστά. Αυτό κάνει και η ομάδα Dot Ensemble του Χάρη Θώμου, που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη και υπόσχεται ωραίες συνεργασίες, πρωτότυπα θεατρικά κείμενα που θα τα δούμε σε ιδιαίτερα ανεβάσματα.

 

Η Μυρσίνη Καρματζόγλου και η Γεωργία Ποντσουκτσή κρύβονται πίσω από τον αληθινό τους εαυτό μέχρι να αποκαλύψουν την πραγματικότητα. (Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Κόγιας).

 

Η ομάδα DOT Ensemble

Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2018 από ανήσυχους νέους καλλιτέχνες – φοιτητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες – με κοινό σημείο την αγάπη τους για τις παραστατικές τέχνες και την ανάγκη για θεατρική εξερεύνηση και καινοτομία. Αποτελεί μια μη κερδοσκοπική κολεκτίβα ανήσυχων δημιουργών που σκοπεύει να εξοικειώσει το κοινό με νέα σύγχρονα έργα και παραστατικές προσεγγίσεις από όλο τον κόσμο, ενώ, παράλληλα, στοχεύει στην πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία και την διάδοσή της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Facebook: https://www.facebook.com/DOTEnsemble

Web: https://www.dot-ensemble.gr

 

Η Μυρσίνη Καρματζόγλου, στην προσπάθειά της να αποδεχτεί τον εαυτό της ως Σαμ και όχι ως Σαμάνθα, δίνει μια μοναδική ερμηνεία. (Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Κόγιας).

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Swallow»

Μετάφραση: Χάρης Θώμος
Επιμέλεια μετάφρασης: Αδριανός Φριλίγγος
Σκηνοθεσία: Χάρης Θώμος
Β. Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κρίκος
Επιμέλεια κίνησης: Μέλπω Βασιλικού
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Μαρία Καβαλιώτη
Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα
Μουσική – Sound Design: Μάριος Αποστολακούλης
Trailer: Νίκος Παπαθανασίου
Ψηφιακό κολάζ: Γιώργος Μαντζάρης, Χάρης Θώμος
Μακέτα: Χάρης Θώμος
Φωτογραφίες concept: Γιώργος Μαντζάρης
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Κόγιας
Οργάνωση παραγωγής: DOT Ensemble ΑΜΚΕ

Επί σκηνής:
Μυρσίνη Καρματζόγλου (Σαμ)
Γεωργία Ποντσουκτσή (Ρεμπέκα)
Ραφαέλα Τσομπανούδη (Άννα)

 

Πού: Θέατρο Μπέλλος, Κέκροπος 1, Αθήνα 105 58, τηλ. 210 322 9889

Πότε: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στις 21.00 και Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023, στις 19.30.

Εισιτήρια: 14 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (φοιτητικό), 11 ευρώ (ατέλειες: Δραματικές / Καλλιτεχνικές σχολές, άνεργοι – ΑμεΑ) 11 ευρώ (ομαδικό – σύλλογοι, 8+ άτομα)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: more.com