Μαριλένα Τριανταφυλλίδου: «Το θέμα της παράστασης “… και βγαίνω!” είναι η μετάβαση από το “μέσα” στο “έξω”, από το “εγώ” στο “εσύ»” και τον έξω κόσμο»

Martzi Feelgood, Στέφανος, Vanila swing, FatElvis και Κωνσταντίνος Παπαδάκης στο Faust
26 Σεπτεμβρίου 2023
Η Αιμιλία Βάλβη μιλάει για την «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου: Χριστίνα»
26 Σεπτεμβρίου 2023

H Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, σκηνοθέτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Artika, σκηνοθετεί την παράσταση για βρέφη «… και βγαίνω!».

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πώς αντιλαμβάνονται και ανακαλύπτουν τα πολύ νεαρά παιδιά τον κόσμο των μεγάλων; Πώς βοηθάει η φαντασία την κατανόηση της πραγματικότητας; Πού τελειώνει το «Εγώ» και που αρχίζει ο κόσμος; Με όχημα αυτά τα παραπάνω ερωτήματα η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Artika και σκηνοθέτρια Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, μιλάει στο theatermag για την παράσταση «… και βγαίνω», η οποία παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στο Studio Mαυρομιχάλη. Πρόκειται για μια παράσταση με ζωντανή μουσική και χορό για θεατές από 10 μηνών!

 

H Artika, είναι η ομάδα που έφερε το θέατρο για πολύ μικρές ηλικίες στην Ελλάδα και κλείνει 16 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας και δημιουργίας. Πώς ξεκίνησε η ομάδα και ποια είναι η πορεία της;

Η ομάδα ξεκίνησε με την ορμή που είχαμε τότε, ως νέες καλλιτέχνιδες η Κατερίνα Αλεξάκη και εγώ, και με την επιθυμία να δημιουργήσουμε ένα «χώρο», στον οποίο θα μπορούσαμε να παίξουμε, να πειραματιστούμε και να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά, δημιουργώντας ένα δικό μας χώρο παραστάσεων και φέρνοντας ένα άγνωστο, μέχρι τότε, είδος θεάτρου στην Ελλάδα, το θέατρο που απευθύνεται στις πολύ νεαρές ηλικίες, δηλαδή στα βρέφη και στα νήπια.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, έφεραν διάφορες αλλαγές, συνεχίσαμε όμως, σταθερά προσαρμοζόμενοι στις εκάστοτε συνθήκες και εξελισσόμενοι, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, η ομάδα να έχει άλλα δύο μέλη, την Κλεονίκη Καραχάλιου και τον Βασίλη Καζή, αλλά και άλλους συνεργάτες που τους αισθανόμαστε και αυτούς μέρος της ομάδας, να δημιουργεί παραστάσεις κυριολεκτικά, για όλες τις ηλικίες και να παρουσιάζει τη δουλειά της, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

 

«… και βγαίνω!» είναι ο τίτλος της νέας σας  παράστασης. Ποιο είναι το θέμα της;

Το θέμα της τελευταίας μας αυτής παράστασης, είναι η μετάβαση από το «μέσα» στο «έξω», από το «εγώ» στο «εσύ» και τον έξω κόσμο. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, είναι πως στη ζωή μπορούμε να προχωράμε παρέα με τους φόβους μας και κάθε βήμα που κάνουμε, όσο μικρό ή μεγάλο, μας ενδυναμώνει και μας ετοιμάζει για κάτι μεγαλύτερο.

 

 

Πώς θα δούμε τους ηθοποιούς Μαρία Μπαλούτσου και Βασίλη Καζή στη σκηνή;

Η Μαρία αντιπροσωπεύει το «μέσα» στην παράσταση. Είναι μία εξαιρετικά ταλαντούχα ηθοποιός, που θα τη δούμε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του «έξω», με τόλμη, φόβο, χιούμορ και πολύ χορό. Ο Βασίλης από την άλλη πλευρά, αντιπροσωπεύει το «έξω» στην παράσταση και φέρει μαζί του, ως ταλαντούχος μάγος της μουσικής που είναι, τον μαγικό κόσμο της μουσικής που μπορεί να αποτελέσει το μέσο, το καταφύγιο, το εφόδιο για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.

 

 

Θέατρο με ζωντανή μουσική και χορό για θεατές από 10 μηνών. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τον τρόπο που θα παρακολουθήσουν οι μικροί θεατές την παράσταση;

Προτιμούμε πάντα, οι θεατές μας και ειδικά όταν απευθυνόμαστε και στα βρέφη, να κάθονται κάτω σε μαξιλάρια, στην αγκαλιά του συνοδού τους. Έτσι, λοιπόν, θα τους δούμε και σε αυτή την παράσταση, που παίζεται στο ζεστό και οικείο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη, όπου παρουσιάζουμε τις δουλειές μας εδώ και πολλά χρόνια. Γενικότερα, σημαντικό για εμάς είναι να δημιουργούμε ένα περιβάλλον που θα κάνει τους θεατές μας να αισθανθούν ασφάλεια και άνεση, καθώς για πολλούς από αυτούς μπορεί να είναι η πρώτη φορά που πηγαίνουν στο θέατρο.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «… και βγαίνω!»

Σκηνοθεσία: Μαριλένα Τριανταφυλλίδου
Δραματουργία: Κατερίνα Αλεξάκη
Χορογραφία: Ίριδα Κυριακοπούλου
Μουσική: Βασίλης Καζής
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Γεωργία Μπούρδα
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Ερμηνεία: Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλης Καζής
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωνσταντίνου
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Οργάνωση παραγωγής: Artika

Πού: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, τηλ. 210 6453330

Πότε: από 7 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Σάββατο στις 17.30

Παραστάσεις καθημερινά για τα σχολεία στο θέατρο ή στο χώρο σας: 6908 881527

Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr/event/omada-artika-kai-vgaino/

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο: ανεργίας, Ομαδικό 15 άτομα+), Οι παραστάσεις θα παρουσιάζονται επίσης καθημερινά για τα σχολεία στο θέατρο ή στο χώρο σας: 6908881527

Διάρκεια παράστασης: 35 λεπτά