Η Ίρις Κατσούλα λέει «Η μάνα είναι μάνα ρε»

«Βουνά, ζώα & Ξωτικά»: η νέα έκθεση της Γεωργιάννας Νταλάρα
26 Σεπτεμβρίου 2023
Αργύρης Αγγέλου και Βαρβάρα Λάρμου στην «Αφροδίτη με τη γούνα»
26 Σεπτεμβρίου 2023
«Βουνά, ζώα & Ξωτικά»: η νέα έκθεση της Γεωργιάννας Νταλάρα
26 Σεπτεμβρίου 2023
Αργύρης Αγγέλου και Βαρβάρα Λάρμου στην «Αφροδίτη με τη γούνα»
26 Σεπτεμβρίου 2023

 

Η Ίρις Κατσούλα σκηνοθετεί την παράσταση «Η μάνα είναι μάνα ρε» η οποία παρουσιάζεται από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στο Χώρο τέχνης HGW, στα Εξάρχεια. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Σάββας Βασιλειάδης, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ειρήνη Ιωάννου, Αντριάν Κολαρίτζ και Δημήτρης Μαγκλάρας.

 

Μία millennial σκηνοθέτης με σπουδές στην υποκριτική και στη σκηνοθεσία, προσπαθεί να πρωτοπορήσει ανεβάζοντας ένα λαϊκό έργο της δεκαετίας του 1970 σε μία «meta» εκδοχή, εντάσσοντας όλες τις φόρμες θεάτρου που έχει δει και διδαχθεί. Διαλέγει το έργο, μάλλον, τυχαία και αρνείται πεισματικά να το αποδώσει. Κοροϊδεύει τη λαϊκότητα της ομιλίας, χλευάζει της δυσκολίες της ζωής των χαρακτήρων. Τις αντιλαμβάνεται ως κοινοτυπίες, γραφικότητες μιας άλλης γενιάς, σαφώς πιο πρωτόγονης από τη δική της. Το αποτέλεσμα; Ένα δραματούργημα.

 

 

Ο θίασος απαρτίζεται από ηθοποιούς που τελείωσαν δραματικές σχολές, πήγαν σε casting, σε σεμινάρια σκηνοθετών και είναι πρόθυμοι να πρωτοπορήσουν, παρότι δεν τους απασχολεί καθόλου το έργο. Αυτό που κατά βάθος θα ήθελαν είναι να καταφέρουν να παίξουν στην τηλεόραση, να δίνουν συνεντεύξεις στις πρωινές εκπομπές και να κάνουν επιτέλους περήφανη την Ελληνίδα μάνα τους.

Ηθοποιούς που η δίψα τους για αναγνώριση, ασυνείδητα, τους ξυπνά «φονικά» ένστικτα. Ένστικτα που πηγάζουν από τον ανταγωνισμό και την απόρριψη που έχουν βιώσει βγαίνοντας στο «σανίδι». Ένστικτα που μοιάζουν με τα ένστικτα των φυλακόβιων που καλούνται να ενσαρκώσουν στο έργο.

Το έργο είναι μια «ανοιχτή» πρόβα. Πρόκειται για μία σκληροπυρηνική κωμωδία, ωδή στη σοβαροφάνεια με την οποία αντιλαμβανόμαστε την τελετουργία της πρόβας. Καυτηριάζει τον έμμεσο και τον άμεσο ρατσισμό που επωάζεται στις μέρες μας, παρουσιάζει τον τρόμο των νέων καλλιτεχνών μπροστά στο cancel culture και ξεμπροστιάζει τη δήθεν ευαισθησία και αλληλεγγύη που εκφράζεται στα social media και λησμονείται εντός ολίγων ημερών. Μία «meta» επιθεώρηση που απευθύνεται στους μυημένους στο θεατρικό «γίγνεσθαι» θεατές, αλλά και σε όλους όσους είναι πρόθυμοι να κάψουν κάποια εγκεφαλικά κύτταρα.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η μάνα είναι μάνα ρε»

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Ίρις Κατσούλα
Παίζουν: Σάββας Βασιλειάδης, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ειρήνη Ιωάννου, Αντριάν Κολαρίτζ, Δημήτρης Μαγκλάρας
Επιμέλεια Κίνησης: Ιωάννα Χρυσομάλλη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Στέβη Κουτσοθανάση
Φωτογραφίες: Ίρις Κατσούλα
Σχεδιασμός Αφίσας: Κωνσταντίνος Σελλάς
Παραγωγή: Fem Tettix

 

Πού: Χώρος τέχνης HGW, Μαυρομιχάλη 138 και Κομνηνών, Εξάρχεια, Αθήνα

Πότε: από Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 (για 6 παραστάσεις)

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/i-mana-einai-mana-re/?fbclid=IwAR2P7xwuW9xf1zq2JvGRhNClVtzj1Ehh9ERFrx67csJiRwZH9xIls0tnpvk

Ο χώρος διαθέτει ράμπα-ανελκυστήρα για αναπηρικά αμαξίδια

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παράσταση περιέχει γυμνό χωρίς λόγο.