Ο Θοδωρής Γκόγκος για πέμπτη χρονιά με «Το παλτό»

«Το Καπλάνι της Βιτρίνας» στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»
25 Σεπτεμβρίου 2023
«Ο Επισκέπτης» επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
25 Σεπτεμβρίου 2023
«Το Καπλάνι της Βιτρίνας» στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»
25 Σεπτεμβρίου 2023
«Ο Επισκέπτης» επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
25 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Θοδωρής Γκόγκος στην παράσταση «Το παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ. (Φωτογραφίες: Χρήστος Γκλίβας -Γιώργος Σταύρος).

 

Η Θεατρική Διαδρομή παρουσιάζει στο θέατρο Αργώ – Studio την παράσταση του εμβληματικού έργου της ρωσικής λογοτεχνίας «Το παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ, από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου. Μια παράσταση, που στη διαδρομή της ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και παίχτηκε σε πολλές πόλεις τις Ελλάδας αλλά και θεατρικές σκηνές της Αθήνας συνεχίζει λόγω επιτυχίας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά φέτος στο θέατρο Αργώ, σε μια συγκλονιστική ερμηνεία του Θοδωρή Γκόγκου, που ξετυλίγει επί σκηνής μέσα από έναν τραγελαφικό, σπαρακτικό θεατρικό μονόλογο το μεγαλείο της γραφής του συγγραφέα.

 

 

Ένας υπαλληλάκος είναι ο ήρωας στο κορυφαίο διήγημα του Gogol, που δημοσιεύτηκε το 1842. Το δικό του όνειρο: δε λαχταράει μια γυναίκα αλλά ένα πανωφόρι. Σ’ αυτό έχουν συγκεντρωθεί όλες του οι επιθυμίες, όλη του η αντίληψη για σπουδαιότητα, κοινωνική επιβολή. Μένει μέρες και νύχτες νηστικός, στερείται το κάθε τι και μαζεύει καπίκι καπίκι την αξία του! Το παλτό θα τον κάνει καλύτερο, πιο σημαντικό στην κοινωνία. Όμως το ίδιο παλτό θα είναι και αυτό που θα τον στοιχειώσει…

«Όλοι μας ξεπροβάλαμε κάτω από το παλτό του Γκόγκολ» είχε πει ο άλλος κορυφαίος Ρώσος λογοτέχνης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ενώ ο Μπιελίνσκι υμνεί τον Γκόγκολ: που «από το τίποτα φτιάχνει το παν» και όλα τα διηγήματά του τα χαρακτηρίζει η απλότητα του μύθου, το εθνικό τους χρώμα, η ακέρια τους αλήθεια της ζωής, η πρωτοτυπία τους και το κωμικό τους στοιχείο που τα εμψυχώνει, στοιχείο που πάντα νικάει το βαθύ αίσθημα της λύπης και απελπισίας.
Όλες αυτές οι ιδιότητες έχουν μια κοινή πηγή: Ο Γκόγκολ είναι ποιητής, είναι ένας ποιητής της πραγματικής ζωής! Στάθηκε ο πατέρας της ρωσικής πεζογραφίας, σίγουρα πρώτος αυτός αντίκρισε με τόλμη και ειλικρίνεια τη ρώσικη πραγματικότητα, λίγοι συγγραφείς έχουν για το λαό τους τόση σημασία όσο εκείνος για την αφυπνιζόμενη Ρωσία.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το παλτό»

Κείμενο: Νικολάι Γκόγκολ
Σκηνοθεσία – διασκευή: Θοδωρής Γκόγκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμελη Παπαοικονόμου
Φωτογραφίες: Χρήστος Γκλίβας -Γιώργος Σταύρος
Video: Στεριανή Βερνιώτου
Σχεδιασμός αφίσας: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Σκηνικά – σχεδιασμός φωτισμών: Θοδωρής Γκόγκος
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Κονταξής
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: KMTD Productions Θεατρική Διαδρομή
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Ερμηνεύει: ο Θοδωρής Γκόγκος

 

Πού: Θέατρο Αργώ – Studio, Ελευσίνιων 13-15, Αθήνα 104 37 (Στάση metro Μεταξουργείο), τηλ. 210 5201684

Πότε: από 19 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.0

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο: (φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+), 5 ευρώ (ατέλεια)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: ΤΟ ΠΑΛΤΟ του Νικολάι Γκόγκολ | Εισιτήρια online! | More.com