«Η ανάσα του κόσμου» στο Θέατρο Ρεματιάς

«Μυστήριο 166 State of Emergency» του Αθανάσιου Κανάκη
21 Σεπτεμβρίου 2023
Η Κατερίνα Μαραγκού με τη «Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο Θέατρο Αμαλία
22 Σεπτεμβρίου 2023
«Μυστήριο 166 State of Emergency» του Αθανάσιου Κανάκη
21 Σεπτεμβρίου 2023
Η Κατερίνα Μαραγκού με τη «Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο Θέατρο Αμαλία
22 Σεπτεμβρίου 2023
Το νέο χορογραφικό έργο της Μαριέλας Νέστορα / YELP danceco. με τίτλο «Η ανάσα του κόσμου», εστιάζει στην αναπνοή ως τη πρωταρχική σχέση του σώματος με τον κόσμο. Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, στις 2 Οκτωβρίου.

 

Τα φυτά είναι -και ήταν πάντα- οι σημαντικότεροι συγκάτοικοι μας στον πλανήτη. Βρισκόμαστε σε μια σχέση αμοιβαιότητας μαζί τους. Εισπνέουμε το οξυγόνο που εκπνέουν και εισπνέουν το διοξείδιο που εκπνέουμε. Πώς μπορούμε να ανακινήσουμε τις οικολογικές συγγένειες που μας συνδέουν σε εναν ταχέως κλιματικά μεταβαλλόμενο κόσμο;

 

 

Χορευτές και μουσικοί συνθέτουν τον εφήμερο οργανισμό της παράστασης, ο οποίος γίνεται αντιληπτός ως μέρος ενός άλλου μεγαλύτερου οικοσυστήματος. Η χορογραφία διερευνά την λειτουργία της αναπνοής ως κόμβο βιολογικό, ψυχολογικό και πνευματικό που συνδέει διαφορετικά είδη και πολιτισμούς. «Η ανάσα του κόσμου» ενεργοποιεί την ενσυναίσθηση και προτείνει την εμπειρία μας παράστασης ως σύναξη διαφορετικών ειδών.

 

«Η ανάσα του κόσμου», στην Αθήνα, μετά την πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Δίον, για μια μόνο παράσταση στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.

 

Ο αέρας που αναπνέουμε δεν είναι τόσο μια αμιγώς γεωλογική ή ορυκτή πραγματικότητα όσο το αποτέλεσμα της αναπνοής άλλων ζωντανών όντων.  Για την αναπνοή εξαρτόμαστε από 
τις ζωές των άλλων. Emanuele Coccia

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η ανάσα του κόσμου»

Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα
Συν-δημιουργία/ Ερμηνεία: Ιωάννα Τουμπακάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Παγώνα Μπουλμπασάκου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ανάργυρος Δενιόζος
Μουσικοί: Λεωνίδας Παλαμιώτης, Ρενάτο Κούσης
Κοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου-Digitaria
Καλλιτεχνική συνεργασία Έλενα Νοβάκοβιτς
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
Σχεδιασμός αφίσας: Μαρία Έλενα Μύρκα
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Εκτέλεση Παραγωγής: Kart  Productions, Μαρία Ξανθοπουλίδου, Αναστασία Καβαλλάρη

 

Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου.

 

Πού: Θέατρο Ρεματιάς, Χαλάνδρι
Πότε: 2 Οκτωβρίου 2023, στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ μειωμένο
Προπώληση εισιτηρίων:
τηλ. κέντρο- 210 7234567,
εκδοτήριο- Πανεπιστημίου 39

 

YELP danceco./ Μαριέλα Νέστορα

Η ομάδα χορού YELP danceco. ιδρύθηκε το 2000 με έδρα την Αθήνα. Με χορογράφο τη Μαριέλα Νέστορα έχει στο ιστορικό της πάνω από 22 παραγωγές, και συνεργασίες: Φεστιβάλ Αθηνών (Das (ist) ein…, Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό, Rapidly becoming), Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Lebenswelt), Διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας (Α-Μ Ι), MIR festival (Erosions). Με σταθερή παρουσία στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καβάλα, Βόλο, Χανιά, Ύδρα) και στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Εστονία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία), έργα της επιλέχθηκαν από τις Πλατφόρμες Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και από το Σύστημα Αθήνα. Έχει υποστηριχθεί με επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού (2002- 5, 2008, 2019, 2020, 2021) και αναθέσεις από ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Στέγη Γραμμάτων και τεχνών.

 

Η ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco. εξελίσσει το καλλιτεχνικό της έργο μέσα από συνομιλία θεωρίας και πράξης. Εξερευνά την συνάντηση του χορού και της χορογραφίας με διαφορετικά πεδία γνώσης κυρίως φιλοσοφία, βιολογία, θεωρία παραστατικών τεχνών, φυσικές επιστήμες. Διαμορφώνει τις ανάλογες πρακτικές και χορογραφικά εργαλεία για κάθε διαδικασία δημιουργίας, προσεγγίζοντας πάντα το σώμα ως όλον – κίνηση, αντίληψη, παρουσία και ενεργή σκέψη. Πειραματίζεται συχνά με την συνθήκη θέασης: ανανεώνοντας την προκαθορισμένη μετωπική σχέση με το κοινό, επιλέγοντας μη θεατρικούς χώρους ή το δημόσιο χώρο για τις παραστάσεις της και προσκαλώντας τη συμμετοχή των θεατών. Πρόθεση είναι η δημιουργία εμπειρίας που θέτει ερωτήματα, μετατοπίζει οπτικές και ευαισθητοποιεί την αντίληψη του σώματος.