Το Connected We Stand Festival στις Ομπρέλες στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
14 Σεπτεμβρίου 2023
«Λάκωνες καλλιτέχνες» στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης
15 Σεπτεμβρίου 2023
Το Connected We Stand Festival στις Ομπρέλες στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
14 Σεπτεμβρίου 2023
«Λάκωνες καλλιτέχνες» στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης
15 Σεπτεμβρίου 2023

Η Θεατρική Ομάδα Memental παρουσιάζει την υπαρξιακή τραγική φάρσα «Λιποτάκτες», ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο του Σπύρου Ασημένιου από τις 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αλκμήνη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ερμής Περιστέρης και τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Στέλιος Κουλετάκης, Σπύρος Ασημένιος, Αλέξανδρος Μούστας, Κωστής Γεωργακόπουλος και Κατερίνα Μεφσούτ.

Είναι σε συνεχή κίνηση. Πάντα επιφυλακτικοί. Στέκονται μόνο για λίγο. Όπου βρουν. Στο πουθενά; Αλλού; Όχι εδώ πάντως. Γιατί ο πόλεμος μαίνεται. Αυτοί οι προδότες. Αυτοί εκεί! Οι λιποτάκτες.

Δυο ήρωες που βιώνουν το υπαρξιακό κενό και συμβάντα στα όρια του πιθανού. Σε ένα έργο που το παράλογο συνυπάρχει με το απολύτως ρεαλιστικό, το αφηρημένο με το απολύτως συγκεκριμένο και το τραγικό με το κωμικό. Η καθημερινή συνύπαρξη με το θάνατο και τη σκληρότητα, η διάλυση των ταυτοτήτων και η διάχυση των χαρακτήρων αποτυπώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό που έχει κλίμακα ανθρώπινη.

Το έργο καταπιάνεται με τον μετανεωτερικό τρόπο ζωής, την έννοια του πολέμου, την συντροφικότητα και την ταξική προκατάληψη. Η καλειδοσκοπική αυτή οπτική κλονίζει τις βεβαιότητές μας τόσο για το τι σημαίνει κοινωνική απόσυρση και κοινωνικοί κανόνες, όσο και για την έννοια του πολέμου.

 

 

Υπόθεση

Οι δυο ήρωες έχουν την πεποίθηση, πως είναι Λιποτάκτες κάποιου πολέμου. Περιπλανώνται σε ένα αστικό τοπίο και από τα σημάδια που βλέπουν ενισχύουν αυτή τους την πεποίθηση. Ο ένας, προσπαθεί να πείσει τον άλλον πως η συνεχής κίνηση είναι ζωτικής σημασίας. Βυθισμένοι στην ντροπή της λιποταξίας δένονται με μια βαθιά συντροφικότητα. Υπάρχει άραγε κάποια λύση στην περιπλάνηση των πρωταγωνιστών;

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Λιποτάκτες»

Δραματουργία: Σπύρος Ασημένιος
Σκηνοθεσία: Ερμής Περιστέρης
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίνα Αργυροηλιοπούλου και Μαίρη Ασημένιου
Σκηνικά & Κοστούμια: Κωστής Γεωργακόπουλος και Κατερίνα Μεφσούτ
Μουσική: Στέλιος Κουλετάκης
Φωτισμοί: Ερμής Περιστέρης
Οπτική Ταυτότητα – Επικοινωνία: Δανάη Γκουτκίδου
Σελιδοποίηση βιβλίου: Νεφέλη Οικονόμου Πάντζου
Σχεδιασμός Παραγωγής: Σοφία Αρναουτάκη
Παραγωγή: Mementaλ Theatre Group

Παίζουν: Στέλιος Κουλετάκης, Σπύρος Ασημένιος, Αλέξανδρος Μούστας, Κωστής Γεωργακόπουλος, Κατερίνα Μεφσούτ

Ευχαριστίες: Θανάσης Καφενταράκης

 

Πού: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Αθήνα, τ.κ. 118 54 (Μετρό Κεραμεικός)

Τηλέφωνο Κρατήσεων: 6970 727050

Πότε: 2 και 3, 9 και 10, 16 και 17 Οκτωβρίου 2023, στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ (κανονικό), 9 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, αναπήρων, 65+)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/lipotaktes/

 

 

Λίγα λόγια για την ομάδα

Η Memental Theatre Group δημιουργήθηκε το 2015 από τον Ερμή Περιστέρη και την Σοφία Αρναουτάκη και μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στον θεατρικό χώρο. Έχουν παρουσιάσει πρωτότυπα έργα βασισμένα στις αρχές του Θεάτρου της Επινόησης & Θεάτρου Ντοκουμέντο “Άκου μικρέ,” (Φεστιβάλ Αθηνών) & “Στιγμές” (Φεστιβάλ Ερμηνείες). Διασκευασμένα κείμενα, όπως την σύγχρονη μετασκευή του μύθου της Ηλέκτρας από τον Ερμή Περιστέρη “Ίσως να είναι η Ηλέκτρα” (STOK Theater, Ζυρίχη) & “Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” του Federico Garcia Lorca από τον Σπύρο Ασημένιο (6ο Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο) & σύγχρονα έργα όπως το “Γιοι και κόρες” του Γιάννη Καλαβριανού (Διεθνής Πανεπιστημιάδα Θεάτρου) & το “The Sunset Limited” του Cormac McCarthy (Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής). Μέλη της ομάδας είναι οι ηθοποιοί Σπύρος Ασημένιος (Αξύριστα Πηγούνια, σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη) και Στέλιος Κουλετάκης (Όλιβερ Τουίστ, σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη). Από το 2021, η ομάδα διατηρεί συνεργασία με το Terrasse Ensemble στην Ζυρίχη.