«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» από τις Αθηναϊκές Μαριονέτες 

Εργαστήρια για την τέχνη της Όπερας του Πεκίνου από την GuoGuang Opera
14 Σεπτεμβρίου 2023
Το Connected We Stand Festival στις Ομπρέλες στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
14 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και ο Λευτέρης Ελευθερίου δανείζουν τις φωνές τους στον «Κουρέα της Σεβίλλης» που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Οι Αθηναϊκές Μαριονέτες και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζουν την όπερα του Gioachino Rossini σε λιμπρέτο του Τσέζαρε Στερμπίνι «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», από τις 21 έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

 

Τις φωνές τους δανείζουν οι ηθοποιοί: (με σειρά εμφάνισης) Σπύρος Μπιμπίλας, Ορφέας Παπαδόπουλος, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Τερέζα Καζιτόρη, Νίκος Τουρνάκης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Παύλος Εμμανουηλίδης, Λευτέρης Ελευθερίου, Σπύρος Παζιώτης, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Αντώνης Παπαβομβολάκης, Βασίλης Αθανασάκης και Γιάννης Μακρίδης. Εμψυχώνουν τις μαριονέτες οι Τιτίκα Βόβορα, Βασίλης Αθανασάκης, Μαργαρίτα Δημητρούση Πέτρος Αθανασάκης  και η ομάδα των Αθηναϊκών Μαριονετών. Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα των Αθηναϊκών Μαριονετών. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιάννης Μακρίδης

 

Οι Αθηναϊκές Μαριονέτες ιδρύθηκαν το 1999 από τους μαριονετίστες Βασίλη Αθανασάκη και Τιτίκα Βόβορα. Έχουν συνεργασθεί με φορείς όπως η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του ΥΠΠΟ, το Ίδρυμα Γουλανδρή κλπ, για την παραγωγή και παρουσίαση παραστάσεων και έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκπροσωπώντας την Ελλάδα και έχουν βραβευθεί, προάγοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και το θέατρο μαριονέττας. Οι παραστάσεις αντλούν από το Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, πρωτότυπα και κλασικά κείμενα: Πινόκιο, Αίσωπος 2000, Κοππέλια, Λίμνη των Κύκνων, Οδύσσεια, το παραμύθι των παραμυθιών, Αισώπου μύθοι, Σκουπιδοχώρα SOS, Ρουμπεστίνσκιν, Ο παπουτσομένος γάτος, Τα καινούγια ρούχα του βασιλιά, κ.ά. Εκτός από τις παραστάσεις που παρουσιάζουν στην Αθήνα, ο θίασος περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και παρουσιάζει παραστάσεις φιλανθρωπικού σκοπού για τη στήριξη ιδρυμάτων ΑΜΕΑ, ορφανοτροφείων κ.ά., έντονη είναι η συνεργασία του με θιάσους θεάτρου, θεάτρου σκιών, όπως και χοροθεάτρου.

 

O Θανάσης Τσαλταμπάσης.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Το ποιητικό κείμενο του Τσέζαρε Στερμπίνι βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό του Πιέρ-Ωγκυστέν Καρόν ντε Μπωμαρσαί αλλά και στο ποιητικό κείμενο του Τζουζέππε Πετροζελλίνι για την ομώνυμη όπερα του Τζοβάννι Παϊζιέλλο (1782). Η υπόθεση αφηγείται τα τεχνάσματα του κόμη Αλμαβίβα προκειμένου να παντρευτεί την όμορφη Ροζίνα, την οποία ο ηλικιωμένος κηδεμόνας της Ντον Μπάρτολο, προορίζει για τον εαυτό του. Με τη βοήθεια του πολυμήχανου κουρέα Φίγκαρο, ο οποίος γνωρίζει τους πάντες και τον γνωρίζουν οι πάντες, ο Αλμαβίβα επιτυγχάνει.

 

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Αρτζεντίνα της Ρώμης στις 20 Φεβρουαρίου 1816. Το 1833 αναφέρεται παράσταση της όπερας στο Σαν Τζάκομο της Κέρκυρας. Στην Αθήνα υπάρχουν στοιχεία για παράσταση–παρωδία (1837) και παρουσίαση της όπερας στο Φάληρο (1889). Ακόμα, αναφέρονται παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο της Ερμούπολης της Σύρου (1872-73). Από την Εθνική Λυρική Σκηνή η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 11 Μαρτίου 1942.

 

O Λευτέρης Ελευθερίου.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η κλασική ερώτηση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ανέβασμα ενός κλασικού έργου είναι: «Γιατί επιλέξατε ένα κλασικό έργο; Και γιατί το συγκεκριμένο;». Η απάντηση που πάντα θέλω να δίνω είναι «Ακριβώς επειδή είναι κλασικό. Και επειδή είναι ωραίο»
Τα «μεγάλα», «κλασικά», «εμβληματικά» έργα, έχουν αυτό το υπέροχο χαρακτηριστικό: μπορείς να τα «δεις» και να τα «διαβάσεις», υπό το πρίσμα της εποχής τους, αλλά και της δικής σου. Και να βρεις ομοιότητες, αναλογίες, διαφορές, προεκτάσεις με τις οποίες αξίζει να ασχοληθείς, να παίξεις, να φωτίσεις. Και να έχεις ένα ωραίο ταξίδι Τα επόμενα ερωτήματα που θέτεις ο ίδιος, είναι αυτά που καθορίζουν και το ταξίδι: «Πώς; Πότε; Πού;»

 

Οι απαντήσεις έρχονται μέσα από τυχαία – ή όχι και τόσο – γεγονότα, εικόνες και προβληματισμούς. «Πώς;» «Με μαριονέτες που κινούνται σαν ζωντανές». «Πότε;» «Σε μια εποχή με ωραία μουσική, ωραία λόγια, ωραία ρούχα». «Πού;» «Σε ένα πλοίο που το λένε Σεβίλλη». Ο Κουρέας της Σεβίλλης λοιπόν, με τις μαγικές «Αθηναϊκές Μαριονέτες» του Βασίλη Αθανασάκη και της Τιτίκας Βόβορα, με την μουσική από την όπερα του Ροσίνι και τα λόγια από το λιμπρέτο του Στρεμπίνι, σε μια διαφορετική Σεβίλλη που πλέει σε μια θάλασσα. Με ηθοποιούς που δίνουν ακόμη μια πνοή στις μαριονέτες και ερμηνεύουν οι ίδιοι τις άριες της όπερας. Η χαρά του σκηνοθέτη. Τους ευχαριστώ για όλα.  Κυρίως για το ταξίδι. Παύλος Εμμανουηλίδης

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Κουρέας της Σεβίλλης»

Μουσική: Gioachino Rossini
Λιμπρέτο: Τσέζαρε Στερμπίνι
Μετάφραση, Προσαρμογή κειμένου, Σκηνοθεσία: Παύλος Εμμανουηλίδης
Μουσική Διδασκαλία, Ενορχήστρωση: Σπύρος Παζιώτης
Σχεδιασμός – Κατασκευή σκηνικού: Βασίλης Αθανασάκης
Κοστούμια: Katerina Maksimovskaya, Αθηναϊκές Μαριονέτες, M-Paul
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Αθανασάκης
Φωτογραφίες: Ελληνική Κοινότητα Instagram

 

Δανείζουν τις φωνές τους οι ηθοποιοί: (με σειρά εμφάνισης)
Φιορέλλο: Σπύρος Μπιμπίλας
Κόμης Αλμαβίβα: Ορφέας Παπαδόπουλος
Φίγκαρο: Θανάσης Τσαλταμπάσης
Ροζίνα: Τερέζα Καζιτόρη
Μπάρτολο: Νίκος Τουρνάκης
Μπέρτα: Ματθίλδη Μαγγίρα
Αμπρόζιο: Παύλος Εμμανουηλίδης
Μπαζίλιο: Λευτέρης Ελευθερίου
Αξιωματικός: Σπύρος Παζιώτης
Καπετάνιος: Δημήτρης Δημητρόπουλος
Ναύτες: Αντώνης Παπαβομβολάκης, Βασίλης Αθανασάκης, Γιάννης Μακρίδης

 

Εμψυχώνουν τις μαριονέτες οι:
Τιτίκα Βόβορα
Βασίλης Αθανασάκης
Μαργαρίτα Δημητρούση
Πέτρος Αθανασάκης
και η ομάδα των Αθηναϊκών Μαριονετών

 

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα των Αθηναϊκών Μαριονετών

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιάννης Μακρίδης

 

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνίου 32, Πειραιάς,

 

Παραστάσεις:
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 στις 10.00 και στις 12.00
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 στις 10.00, στις 12.00
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 στις 15.00 και στις 20.00
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 στις 11.00 και στις 18.00

 

Διασκευασμένη όπερα, διάρκεια: 70 λεπτά

 

Τιμές εισιτηρίων:
Στις παραστάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής:
Για σχολεία και συλλόγους: 8 ευρώ (παιδικό), 10 ευρώ (ενηλίκων)
Ελεύθερα εισιτήρια: 10 ευρώ (ομαδικό), 12 ευρώ (προπώληση, παιδικό, συνταξιούχων, ανέργων, φοιτητικό, ΑΜΕΑ), 5 ευρώ ενηλίκων (ταμείο)
Στις παραστάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής:
10 ευρώ (ομαδικό), 12 ευρώ (προπώληση, παιδικό, συνταξιούχων, ανέργων, φοιτητικό, ΑΜΕΑ), 15 ευρώ ενηλίκων (ταμείο)