Βραδιά μνήμης στο Νότη Μαυρουδή στο Φεστιβάλ Ρεματιάς

Αλίκη Κατσαβού και Ιάσων Λαγουτάρης στο «Έργο Δύο Προσώπων»
12 Σεπτεμβρίου 2023
Ο Γιάννης Λεοντάρης σκηνοθετεί την «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου: Χριστίνα»
12 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Νότης Μαυρουδής και ο Κώστας Θωμαΐδης στην ηχογράφηση του αλμπουμ "Ερως Ανήκατε Μάχαν", το 1985.

 

Αφιερωμένη στον συνθέτη και κιθαριστή Νότη Μαυρουδή, είναι η συναυλία με τίτλο «Ενθύμιον Νότη Μαυρουδή. Από την άκρη τ’ ουρανού ως τα φεγγάρια», που παρουσιάζεται την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς. Πρόκειται για την πρώτη συναυλία αναφοράς και μνήμης στο σπουδαίο έργο του Νότη Μαυρουδή, επτά μήνες μετά τον ξαφνικό και αδόκητο θάνατό του. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, υπό την οργανωτική και μουσική επιμέλεια του Νίκου Χατζηελευθερίoυ και με τον Κώστα Ιωαννίδη στο πόντιουμ, συμπράττει με το κιθαριστικό σύνολο Guitarte ensemble (Νίκος Χατζηελευθερίου, Μαρία Παπαμιχαήλ, Χρήστος Φάκλαρης) και τον ερμηνευτή Κώστα Θωμαΐδη.

 

Ο Νότης Μαυρουδής.

 

Το Guitarte ensemble επιλέγει, επιμελείται και παρουσιάζει έναν κύκλο αντιπροσωπευτικών τραγουδιών του σπουδαίου συνθέτη σε μια ξεχωριστή εκτέλεση, που αναδεικνύει τόσο το ξεχωριστό και ιδιαίτερο κιθαριστικό ύφος του Νότη Μαυρουδή όσο και το συνθετικό βάθος των τραγουδιών του. Βασικό στοιχείο και καινοτομία αποτελεί η αναδημιουργία τους σε μορφή διαλόγου Κιθάρας – Συμφωνικής Ορχήστρας και Τραγουδιού. Άλλωστε, ο Νότης Μαυρουδής άφησε ένα μεγάλο σε όγκο και αξία έργο πολλαπλών ακροάσεων και αναγνώσεων.

 

Το Guitarte ensemble.

 

Γιατί το Guitarte ensemble; Επειδή ο Νότης Μαυρουδής είχε και έχει – παρά την απουσία του – ξεχωριστή και ιδιαίτερη θέση στον κιθαριστικό χώρο καθιερώνοντας και εμπεδώνοντας μια ιδιαίτερη φόρμα στο σχήμα τραγούδι – κιθάρα. Ο ίδιος, ως συνθέτης και εκτελεστής ταυτόχρονα ανέδειξε ένα σχήμα, που ήταν απόλυτα καθιερωμένο στην εποχή της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, εξέλιπε τον 19ο αιώνα, ενώ από τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά, ήταν αποδεκτό και διαδεδομένο κυρίως στο χώρο της ροκ και ποπ.

 

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου.

 

Γιατί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου; Επειδή αποτελεί τον τόπο όπου παιδιά και νέοι μουσικοί έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν και να εκφράζονται μέσα από τη Συμφωνική Μουσική. Επειδή για τον Νότη Μαυρουδή το χτίσιμο της σχέσης των νέων με τη μουσική, μέσω της διδασκαλίας, ήταν κορυφαία και σημαντική αποστολή. Δάσκαλος στην κιθάρα, μετέδωσε τις γνώσεις σε μαθητές του που σήμερα διαπρέπουν σαν σολίστ. Αυτός, άλλωστε ήταν και ο λόγος, όπου η οικογένεια του σπουδαίου συνθέτη είχε ζητήσει αντί στεφάνων να γίνουν προσφορές στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Γιατί με τη φωνή του Κώστα Θωμαΐδη; Επειδή, το ποιητικό, βαθύ και ευαίσθητο ερμηνευτικό ιδίωμα του γνωστού τραγουδιστή – ο ίδιος έχει ερμηνεύει πολλά τραγούδια του Νότη Μαυρουδή σε α’ εκτέλεση – ενσαρκώνει με μοναδικό τρόπο τον ποιητικό λόγο – ήχο του συνθέτη.

 

Ο Κώστας Θωμαΐδης.

 

Στο πρόγραμμα της βραδιάς-αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη έχουν συμπεριληφθεί κομμάτια:
Από τη δεκαετία του 1960, όπως τα «Άκρη δεν έχει ο ουρανός», «Ήταν μεγάλη η νύχτα», «Φώναξέ με» κ.ά.
Από την επιστροφή του στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετία του 1970, όπως τα «Κρίση» σε ποίηση Μ. Χατζιδάκι, «Η ωραία Ανδριάννα των Αθηνών» από το δίσκο «Ζωγραφιές από τον Θεόφιλο» κ.ά. Από τη πιο «ώριμη» συνθετική του περίοδο, όπως τα «Κοντά σου» σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη, «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια», «Θα πλέξω μενεξέδες», «Πρωϊνό Τσιγάρο», κ.ά.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, μία ξεχωριστή μουσική σύμπραξη συναντάει το υψηλής καλλιτεχνικής αξίας έργο του Νότη Μαυρουδή σε μια κατάθεση τιμής και ψυχής στην παρακαταθήκη του και τη συνεισφορά του στη μουσική. Άλλωστε, όπως ο ίδιος έγραψε στο εισαγωγικό του σημείωμα στον δίσκο Carte Postale (2006): «…υπάρχουν προσωπικότητες που απουσιάζουν από τη ζωή, αλλά όχι από τη ζωή μας, που είναι ανάμεσά μας».

 

Λίγα λόγια για τη Συμφωνική ορχήστρα νέων Δήμου Χαλανδρίου

Η Συμφωνική ορχήστρα νέων του Δήμου Χαλανδρίου, συστάθηκε μέσω ενός διετούς (2017-19) προγράμματος συνεργασίας με την Underground youth orchestra. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ξεκίνησε την αυτόνομη πορεία της. Σήμερα αφού κατόρθωσε να κρατήσει τη λειτουργία της μέσα στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, των lockdown και των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, συνεχίζει την πορεία της, προσφέροντας σε παιδιά και νέους μουσικούς της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τη δυνατότητα να δρουν στα πλαίσια της Συμφωνικής μουσικής και της ομαδικής έκφρασης. Στις τάξεις της δραστηριοποιούνται δεκάδες παιδιά και νέοι μουσικοί από το Χαλάνδρι και την ευρύτερη περιοχή, κατορθώνει δε, στα πλαίσια της λειτουργίας της να συνεργάζονται μουσικές-εκπαιδευτικές δομές της πόλης.

 

Πληροφορίες για τη συναυλία «Ενθύμιον Νότη Μαυρουδή. Από την άκρη τ’ ουρανού ως τα φεγγάρια»

Συμφωνική ορχήστρα νέων του Δήμου Χαλανδρίου
Σολίστ
Κώστας Θωμαΐδης
Guitarte ensemble: Μαρία Παπαμιχαήλ, Χρήστος Φάκλαρης, Νίκος Χατζηελευθερίου
Διεύθυνση Συμφωνικής Ορχήστρας: Κώστας Ιωαννίδης
Οργανωτική και μουσική επιμέλεια: Νίκος Χατζηελευθερίου
Συμμετέχει η «Κιθαριστική ορχήστρα» του Μουσικού εργαστηρίου του Δήμου
Χαλανδρίου υπό τη διεύθυνση της Αλίκης Νταή

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

 

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2023

Πού: Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Χαλάνδρι

Πότε: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, στις 20.30

Είσοδος Ελεύθερη

Κρατήσεις θέσεων: more.com