Οι «Παρακμάζουσες» στο θέατρο Δόρα Στράτου

Δεύτερος χρόνος για την παράσταση «Ο καθένας πεθαίνει μόνος του»
7 Σεπτεμβρίου 2023
Θεατρικό εργαστήρι από την PROVAT.O. ATHENS στον Μικρό Κεραμεικό
7 Σεπτεμβρίου 2023
Δεύτερος χρόνος για την παράσταση «Ο καθένας πεθαίνει μόνος του»
7 Σεπτεμβρίου 2023
Θεατρικό εργαστήρι από την PROVAT.O. ATHENS στον Μικρό Κεραμεικό
7 Σεπτεμβρίου 2023

 

Την ΑριστοφΟνική κωμωδία «Παρακμάζουσες» του Γιώργου Μανιού, παρουσιάζει η Abysson Productions, στο θέατρο Δόρα Στράτου στις 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου.​ Η σκηνοθεσία είναι Εμμάνουελ Μανιού και η παραγωγή της Abysson Productions.​ ​Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί ​Τάσος Παλαντζίδης​, Νέλλη Γκίνη, Κώστας Φραγκολιάς​,​​ Ασπασία Κοκόση​, Παναγιώτης Καρμάτης, Έλενα Μεντζέλου​, ​Νίκος Τριφύλλης​ και εξαμελής Χορός με κορυφαία την Θέλμα Καραγιάννη​.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι Έλληνες έδωσαν αρκετές μάχες συνδέοντας άρρηκτα την ελευθερία τους με την επανάσταση ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση. Το 430 π.χ. είναι η εποχή του Περικλή, του Θουκυδίδη, του Αριστοφάνη, του Σωκράτη, αλλά και η πρώτη χρονιά που ξέσπασε ο μεγάλος Πελοποννησιακός πόλεμος. Η παράσταση είναι μία σάτιρα για κάθε λογής εξουσία.

 

 

Η υπόθεση

Στην αρχαία Αθήνα, μια συντηρητική οικογένεια βιώνει τις αλλαγές που σηματοδοτεί η απώλεια του πατέρα στον πόλεμο, αλλά και την επανάσταση που επιφέρουν οι νέες ιδέες και οι ανατρεπτικές διδασκαλίες κάποιων σοφών της εποχής. Η διχόνοια, η δίψα για εξουσία και ο ανταγωνισμός των μεγάλων, σε αντίθεση με την ανάγκη για ανεξαρτησία των γυναικών και την αμφισβήτηση στο κατεστημένο από τους νεότερους, φέρνει σε σύγκρουση το παλιό με το καινούριο.

Οι εμπλεκόμενοι ζητούν συμβουλές από το μαντείο και με τρόμο βλέπουν το μέλλον που περιμένει τους Έλληνες. Μπροστά στον κίνδυνο ενώνονται και αναζητούν λύσεις. Τότε, με την παρέμβαση του Δία, η ίδια οικογένεια επιλέγεται να ταξιδέψει στον χρόνο – στις επόμενες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Ελληνικός λαός -για να μεταφέρει το πνεύμα της ενότητας και την σπίθα της επανάστασης που θα φουντώσει την φλόγα της ελευθερίας.

Επίσης, στις «Παρακμάζουσες», μαζί με τον έμμετρο λόγο και την μουσική αναβιώνουν μελοποιημένοι Ομηρικοί, Ορφικοί ύμνοι και ποιήματα της Σαπφούς. Μια ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Παρακμάζουσες»

Κείμενο: Γιώργος Μανιός
Σκηνοθεσία: Εμμάνουελ Μανιός
Φωτισμοί: Άγγελος Παπαδόπουλος
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αρετή Κοκκίνου
Παράγωγη: AbyssOn production/ Γεωργία Σαραντοπούλου

Πρωταγωνιστούν: Τάσος Παλαντζίδης, Νέλλη Γκίνη, Κώστας Φραγκολιάς, Ασπασία Κοκόση, Παναγιώτης Καρμάτης, Έλενα Μεντζέλου, Νίκος Τριφύλλης και (6μελής) Χορός με κορυφαία την Θέλμα Καραγιάννη

Πού: Θέατρο Δώρα Στράτου, Λόφος Φιλοπάππου, Αθήνα

Πότε: 11, 12, 13 Σεπτεμβρίου 2023, στις 20.45

Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ και 14 ευρώ, (άνεργοι, φοιτητικό, ΑΜΕΑ)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/parakmazouses/