«Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή» για τρίτη χρονιά στο Vault

Πάθαμε Επιδαυρίτιδα
4 Σεπτεμβρίου 2023
Η ομάδα Artika με δύο παραστάσεις για παιδιά στο Studio Μαυρομιχάλη
5 Σεπτεμβρίου 2023
Πάθαμε Επιδαυρίτιδα
4 Σεπτεμβρίου 2023
Η ομάδα Artika με δύο παραστάσεις για παιδιά στο Studio Μαυρομιχάλη
5 Σεπτεμβρίου 2023

Η Ράνια Σχίζα ερμηνεύει το ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή στο μονόλογο της Κικής Μαυρίδου «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λάσκαρης. (Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου).

 

 

Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει από τις 14 Οκτωβρίου για τρίτη χρονιά την παράσταση του έργου «Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή» της Κικής Μαυρίδου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη με τη Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Vault τον Μάρτιο του 2022 καταγράφοντας από την αρχή συνεχόμενα sold out και παρατάσεις, αλλά και αξιοσημείωτα σχόλια από κοινό και κριτικούς. Ταξίδεψε και παρουσιάστηκε με την ίδια επιτυχία στην Πειραματική Σκηνή του ΘΟΚ στην Κύπρο, στη Θεσσαλονίκη, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, στην Πάτρα, τη Δράμα, την Καρδίτσα, το Αγρίνιο

Είναι μία από τις εννέα παραστάσεις του θεατρικού project «Ο Γιος μου… ». Ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών. Η παράσταση «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» πήρε τα βραβεία καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας και καλύτερης παράστασης /2ο βραβείο κοινού (ενώ ήταν υποψήφια και για τα βραβεία καλύτερου Πρωτότυπου Κειμένου και καλύτερης Μουσικής) στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Kulturosupa.gr. Επίσης, ήταν υποψήφια και για τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου νεοελληνικού έργου και καλύτερης Μουσικής στα βραβεία κοινού του All4fun 2022.

 

 

Υπόθεση του έργου

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, μητέρα του σπουδαίου μεταπολεμικού λογοτέχνη Κώστα Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν. «Η μάνα αυτουνού». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του.

«Η μάνα αυτουνού», από τα λιγότερα φωτισμένα πρόσωπα στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Στον οποίο βασίστηκε για να γράψει και το σημαντικότερο έργο του. Το «Τρίτο Στεφάνι». Που αποτελεί, πέρα από μια καταγραφή κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Κι αν το «Τρίτο Στεφάνι» ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα τα κρυμμένα μυστικά, που κρατάμε καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής μας.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή»

Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικό / Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης
Κατασκευή κοστουμιού: Ειρήνη Αβζίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς
Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions
Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις Αιγόκερως
Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση
Παραγωγή: Team Vault AMKE
Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα
Τη φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος

 

Πού: Πολυχώρος Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός, Αθήνα (πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες (11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00): 213 0356472, 6951832070

Πότε: από το Σάββατο 14 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο στις 18.00 και Κυριακή στις 21.15

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ (γενική είσοδος), 11 ευρώ (μειωμένο εισιτήριο: φοιτητές / σπουδαστές / κάτοχοι κάρτας πολυτέκνων / ΑμΕΑ/Άνω των 65 ετών / κάτοχοι κάρτας ανεργίας)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/i-mana-autounou/

FB Page: http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

Instagram: vault.theatre.plus