«Φυτώριο Τέχνης» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
5 Σεπτεμβρίου 2023
«Γελώντας στο Αφγανιστάν» μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου
5 Σεπτεμβρίου 2023
«Φυτώριο Τέχνης» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
5 Σεπτεμβρίου 2023
«Γελώντας στο Αφγανιστάν» μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου
5 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Luis Gόmezbeck ερμηνεύει στην παράσταση «Ελευθερία Κινήσεων» που παρουσιάζεται στο θέατρο Άβατον. (Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου).

 

Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα
«Η πόλις», Κ.Π. Καβάφης

Η παράσταση του έργου «Ελευθερία Κινήσεων» του πολυβραβευμένου συγγραφέα Ramiro Torres de Miguel ανεβαίνει σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Θέατρο Άβατον, για τρεις μόνο παραστάσεις στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου και την 1 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία του ιδίου και μετάφραση – ερμηνεία Luis Gomezbeck.

Πώς είναι να γεννιέσαι σε μία χώρα και να μεταναστεύεις σε μία άλλη; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει ένας μετανάστης; Τι συνεπάγεται η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον, σε μια νέα χώρα, μια νέα γλώσσα και μια νέα πραγματικότητα όπου είσαι ξένος;

Ο Luis Gomezbeck υποδύεται τον μετανάστη, ο οποίος μόνος του μπροστά στο κοινό, αναλογίζεται πώς είναι να γεννιέσαι σε μια χώρα και να μεταναστεύεις σε μια άλλη. Μιλά σε πρώτο πρόσωπο και με παρρησία ξεδιπλώνει την ιστορία όλης της ανθρωπότητας ανεξαρτήτως εποχής με τους στίχους του Καβάφη να παρεμβάλλονται σε καίρια σημεία.

Το δίδυμο Torres de Miguel – Gόmezbeck δεν είναι άγνωστο στο αθηναϊκό κοινό, αφού έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα τα έργα «Serengeti» και «Narita Airport» Η φιλία και η συνεργασία τους μετρά τουλάχιστον 25 χρόνια (στο Μεξικό, την Αργεντινή και την Ελλάδα). Και οι δύο καλλιτέχνες υπήρξαν κάτοικοι διαφορετικών χωρών και κράτησαν επαφή όλα αυτά τα χρόνια. Στην Ελλάδα έχουν παρουσιάσει τα έργα «Serengeti», «Narita Airport», «Puerto Madryn» και «Διέλευση προς τον… Θάνατο» σε συνεργασία με τους Έλληνες καλλιτέχνες Δέσποινα Σαραφείδου, Χάρη Χιώτη, Ναταλί Τσάβες, Κωνσταντίνο Θεμελή, Χάρη Μπότση κ.ά. Το έργο «Ελευθερία Κινήσεων» είναι η νέα παραγωγή της ΣΑΪΤΑ εταιρείας πολιτισμού ΑΜΚΕ, που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.

 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το έργο “Ελευθερία Κινήσεων” είναι ένας μονόλογος που έγραψα βασισμένος σε μαρτυρίες μεταναστών. Είναι ιστορίες μετανάστευσης, δηλαδή, που ναι μεν είχαν μια δύσκολη πορεία, αλλά είχαν και ένα αίσιο τέλος. Το κείμενο αναλύει με παρρησία, το φαινόμενο της μετανάστευσης από τη σκοπιά των ίδιων των μεταναστών και των εμπειριών τους μέσα από την καθημερινότητα, την προσαρμογή και την ενσωμάτωσή τους. Δηλαδή, την εκμάθηση μιας καινούριας γλώσσας, την εύρεση εργασίας, την τακτοποίηση εγγράφων και αδειών και κυρίως τη μετατροπή της ατομικής υπόστασης σε ξένο στοιχείο.

Επίσης, συνέλαβα την ιδέα του έργου, όταν συνειδητοποίησα πως η μετανάστευση, την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί σε ένα περιττό κακό και για πολλούς είναι η αιτία όλων των δεινών της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Όμως, στην πραγματικότητα η μετανάστευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ιστορία της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό και κατά κάποιον τρόπο, όλοι είμαστε απόγονοι μεταναστών.

Σκέφτηκα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να διηγηθώ αυτές τις ιστορίες με τη βοήθεια του καρδιακού μου φίλου και ηθοποιού Λούις Γκόμεζμπεκ. Η συμμετοχή του στην παράσταση είναι για ‘μένα ιδιαίτερα σημαντική, διότι γνωριζόμαστε πάνω από 25 χρόνια, προτού καν και οι δύο μεταναστεύσουμε. Αμφότεροι, έχουμε ζήσει πάνω από τη μισή μας ζωή εκτός Μεξικό και έχουμε να διηγηθούμε πολλά. Τέλος, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το έργο μου να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Αθήνα, στον τόπο που χάρισε απλόχερα το θέατρο στην ανθρωπότητα. Ramiro Torres de Miguel

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ελευθερία Κινήσεων»

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Ramiro Torres de Miguel
Μετάφραση – Ερμηνεία: Luis Gόmezbeck
Βοηθός σκηνοθέτη – Οργάνωση παραγωγής: Βιργινία Μιχαήλ
Ενδυματολόγος: Ελένη Εξάρχου
Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Ψυχράμης
Γραφιστικά: Iván Riegwlen
Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου
Γραφείο Τύπου – Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Σαΐτα Εταιρεία Πολιτισμού ΑΜΚΕ

 

Πού: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210 3412689

Πότε: Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21.00, Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023, στις 19.00 (για τρεις μόνο παραστάσεις)

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος) 12 ευρώ (προσφορά προπώλησης: για αγορές έως 20/9)

Κρατήσεις – Αγορά εισιτηρίων:
Στο ταμείο του θεάτρου και στο τηλέφωνο: 2103412689
Στο τηλέφωνο της ΣΑΪΤΑ εταιρείας πολιτισμού: 6973 021866