Θέατρο Τ / Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός 2023-2024
4 Σεπτεμβρίου 2023
«Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή» για τρίτη χρονιά στο Vault
5 Σεπτεμβρίου 2023
Θέατρο Τ / Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός 2023-2024
4 Σεπτεμβρίου 2023
«Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή» για τρίτη χρονιά στο Vault
5 Σεπτεμβρίου 2023

 

Κείμενο από XZY*

Πάθαμε Επιδαυρίτιδα. ΣΤΟΠ.

Πρόκειται για μια νόσο που επηρεάζει κυρίως ηθοποιούς και σκηνοθέτες του θεάτρου. Τα αίτια ξεκινούν από τη στιγμή που ο καλλιτέχνης έρχεται σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου, κατά πάσα πιθανότητα σε κάποια δραματική σχολή, και δη με τα κείμενα της αρχαίας μας δραματουργίας. Το μικρόβιο μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, από τους παλαιότερους στους νεότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Η έξαρση της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής νόσου, παρουσιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα τον χειμώνα, καθώς απουσιάζει η επαφή του καλλιτέχνη με το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που έγινε από το υπουργείο Υποστήριξης Καλλιτεχνών, μήπως και υπάρξει κάποια μείωση της Επιδαυρίτιδας, έδειξαν πως μόνο με την πλήρη αποχή από έργα των Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη και Αριστοφάνη, μπορεί να υπάρξει μια σχετική ισορροπία.

Αυτό το καλοκαίρι, η Επιδαυρίτιδα έφτασε στα ανώτερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί έως τώρα, καθώς οι παραστάσεις που ανέβηκαν στο θέατρο της Επιδαύρου, είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί ο ιός ακόμα και στους θεατές.

Το υπουργείο Υποστήριξης Καλλιτεχνών προειδοποιεί, σε περίπτωση που ένας καλλιτέχνης ασθενεί από Επιδαυρίτιδα, θα πρέπει να μένει μακριά από πάσης φύσεως κείμενα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας. Κάθε γραπτό έργο θα πρέπει να απομακρύνεται από τον ίδιο και να φυλάσσεται μακριά του. Να απέχει από συζητήσεις με θέμα τον Αισχύλο, τον Σοφοκλή, τον Ευριπίδη, τον Αριστοφάνη και σε καμία περίπτωση να μην να αναφέρονται μπροστά του ονόματα όπως Αντιγόνη, Μήδεια, Εκάβη, Ιφιγένεια, Ηλέκτρα, Ελένη και Ίων, Φιλοκτήτης, Ιππόλυτος, Ορέστης.

Βέβαια, η ερώτηση είναι πως αν βρούμε το αντίδοτο, τι θα γενούμε χωρίς Επιδαυρίτιδα; Ακόμα και αυτή ήσαν μια κάποια λύσις.

 

*Το παραπάνω κείμενο υπογράφει αναγνώστης του theatermag, που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. Αν ενδιαφέρεστε να μας πείτε την άποψή σας σχετικά με κάποιο πολιτιστικό θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να στείλετε το κείμενό σας στο marilena@theatermag.gr.