Δημήτρης Πιατάς: «Το στοίχημα για εμένα ήταν να μπορέσω να μεταφέρω το πνεύμα του Ταλθύβιου σε μια αρχαία τραγωδία»

Αυτές είναι οι 47 Ελληνικές Μικρές Ιστορίες των Νυχτών Πρεμιέρας
2 Σεπτεμβρίου 2023
Το 1o Cycladic Kids Festival στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
4 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Δημήτρης Πιατάς ερμηνεύει το ρόλο του Ταλθύβιου στην παράσταση «Τρωάδες» που σκηνοθετεί ο Χρήστος Σουγάρης.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ο Δημήτρης Πιατάς μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Τρωάδες», η οποία ολοκληρώνει την καλοκαιρινή της περιοδεία στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο ηθοποιός μιλάει για το ρόλο του, τη συνεργασία του με το ΚΘΒΕ και τα νέα του σχέδια στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου.

 

«Είναι μεγάλη τιμή, που ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, επέλεξε έναν κωμικό ηθοποιό, για να αντιμετωπίσει ένα κείμενο του Ευριπίδη και δη έναν ήρωα ο οποίος δεν έχει ίχνος κωμικότητας» λέει ο Δημήτρης Πιατάς για τη συνεργασία του στην παράσταση «Τρωάδες» και για το ρόλο του Ταλθύβιου που ερμηνεύει.
«Θα έλεγα, ότι ο ρόλος μου είναι ένα τραγικό πρόσωπο, γιατί είναι ο κήρυκας και ο μάντης όλων των κακών που θα συμβούν στις γυναίκες της Τροίας, όπως στην Εκάβη, στην Ανδρομάχη, στην Κασσάνδρα. Ο ρόλος του Ταλθύβιου είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, καθώς δεν είναι στρατιωτικός, αλλά είναι ο αγγελιοφόρος των Αχαιών, δηλαδή των νικητών που έχουν κατατροπώσει την Τροία. Έχουν σκοτώσει όλη την ηγεσία και πρόκειται να δώσουν όλα τα γυναικόπαιδα στους Έλληνες βασιλείς που έλαβαν μέρος σε αυτή την εκστρατεία.

Η δουλειά μου, λοιπόν, είναι να ανακοινώσω που θα οδηγηθούν αυτά τα πρόσωπα. Στην πραγματικότητα είναι ένα πρόσωπο που μεταφέρει εντολές και ειδήσεις, δεν τις παράγει ο ίδιος. Ο Ταλθύβιος είναι πολύ ωραία φωτισμένος από τον Ευριπίδη, με την έννοια ότι είναι πολύ κοντά στο σήμερα. Δεν είναι ήρωας σ’ έναν κόσμο ηρώων, αλλά ένας άνθρωπος ικανός και υποχρεωμένος να κάνει μια δουλειά που ναι μεν την κάνει άψογα, αλλά δεν σημαίνει ότι του αρέσει και αυτό που κάνει. Έχει αυτό το αμφίδρομο και το στοίχημα για εμένα ήταν να μπορέσω να μεταφέρω το πνεύμα αυτού του ήρωα σε μια αρχαία τραγωδία. Η σύγχρονη ματιά ενός ήρωα στο σήμερα, γιατί έτσι το έγραψε ο Ευριπίδης και αυτή είναι και η αξία του ποιητή, χωρίς να προδώσω όμως ούτε τις προθέσεις ούτε την παλαιότητά του».

 

 

«Θα ήθελα να σταθώ και στη συνεργασία μου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, διότι καίτοι είναι ένας θεσμός και ένα κρατικό θέατρο, φέρει τη νεανικότητα και την ανανέωση του θεάτρου του σήμερα» συνεχίζει ο Δημήτρης Πιατάς. «Σε αυτό, πιθανώς έχει συμβάλει η επιλογή των προσώπων και η νέα γενιά των θεσσαλονικιών καλλιτεχνών που έρχονται σιγά σιγά στα πράγματα και θα κυριαρχήσουν, και το δικαιούνται και το αξίζουν. Έχω μια συνεργασία μοναδική, η οποία ξεκινώντας από πέρυσι με τον “Ηρώνδα” και φέτος με τις “Τρωάδες”, έχω την ελπίδα και την βεβαιότητα ότι θα πάει και πιο μακριά και θα ανακοινωθεί σύντομα κάτι πολύ καλό.

Πέρα από τη μεγάλη τιμή που φέτος βρίσκομαι και δουλεύω με αυτή την ομάδα, οφείλω να ομολογήσω ότι και εγώ πέρασα εξαιρετικά μαζί τους. Από την κυρία Ρούλα Πατεράκη στο ρόλο της Εκάβης που είναι το βαρύ μας χαρτί, η γηραιότερη μεν αλλά και η νεότερη σαν διάθεση, μέχρι όλους τους πολύτιμους συναδέλφους που είναι και φίλοι μου, όπως ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, η Μαρία Διακοπαναγιώτου και βεβαίως όλα τα νέα παιδιά που απαρτίζουν το Χορό των γυναικών.

Δράττομαι της συνέντευξης αυτής και θα ήθελα να ανακοινώσω και την τιμή που μου έγινε, να αναλάβω την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου από τον φετινό χειμώνα. Αναλαμβάνω μια θέση περισσότερη υπεύθυνη σε έναν χώρο και μια πόλη σαν το Βόλο, που και διαθέτει ένα θεατρόφιλο κοινό και εξαιρετικά θέατρα για να ανεβάσουμε όσα οραματίστηκε η Μελίνα Μερκούρη. Να δημιουργήσουμε ένα περιφερειακό θέατρο που να είναι ζωντανό και ζων οργανισμός. Ελπίζω ότι θα είμαι και εγώ ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας και θα μπορέσω να βοηθήσω από το χώρο του Βόλου.

Το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, είναι αφιερωμένο και φέρει το όνομα του Βαγγέλη Παπαθανασίου, τιμώντας έναν Έλληνα, ο οποίος από την Αγριά του Βόλου όπου και γεννήθηκε, έγινε διάσημος σε όλη τη γη. Το άνοιγμα του θεάτρου θα γίνει με μια μεγάλη γιορτή στις 25 Σεπτεμβρίου στο Βόλο, προς τιμήν του Βαγγέλη Παπαθανασίου, με συμμετοχή των μουσικών σχημάτων της πόλης, που θα παίξουν μουσικές συνθέσεις του ιδίου, πλαισιωμένες οπτικά από το Νίκο Σούλη και παρουσιαστή τον Θανάση Λάλα και τον Λουδοβικο των Ανωγείων να τραγουδά στο τέλος, σαν προσωπικός φίλος του που τον αποχαιρέτισε μουσικά και στην κηδεία του στο Παρίσι, σκηνοθετημένα από εμένα».

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Τρωάδες»

Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία -Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Σκηνικά -Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Στέφανος Κορκολής
Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης
Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Δανάη Πανά
Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

Διανομή (αλφαβητικά): Μελίνα Αποστολίδου (Αθηνά), Λουκία Βασιλείου (Αθηνά, Ελένη), Μομώ Βλάχου (Αθηνά), Χαρά Γιώτα (Αθηνά), Ηλέκτρα Γωνιάδου (Αθηνά), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Κασσάνδρα), Αντώνης Καφετζόπουλος (Ποσειδώνας), Χριστίνα Μπακαστάθη (Αθηνά), Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Μενέλαος), Μπέττυ Νικολέση (Αθηνά), Ρούλα Πατεράκη (Εκάβη), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Αθηνά, Ελένη), Δημήτρης Πιατάς (Ταλθύβιος), Πολυξένη Σπυροπούλου (Αθηνά), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Αθηνά), Θεοφανώ Τζαλαβρά (Αθηνά), Μαρίζα Τσάρη (Ανδρομάχη), Μάρα Τσικάρα (Αθηνά)

* Έκτακτη αντικατάσταση: Γιάννης Χαρίσης

Γυναίκες: Μαριάννα Αβραμάκη, Μελίνα Αποστολίδου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Χαρά Γιώτα, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Ζωή Ευθυμίου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Εύη Κουταλιανού, Λωξάνδρα Λούκας, Ελένη Μισχοπούλου, Χριστίνα Μπακαστάθη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Μπέτυ Νικολέση, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Φωτεινή Τιμοθέου, Μάρα Τσικάρα

 

Πού: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Αθήνα

Πότε: Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21.00

Εισιτήρια:

Διακεκριμένη 35 ευρώ

Α΄Zώνη: 30 ευρώ
Β΄& Γ΄ Ζώνη: 25 ευρώ
Άνω διάζωμα (Δ): 20 ευρώ

Άνω διάζωμα (Ε): 15 ευρώ

Άνω διάζωμα (ΣΤ): 10 ευρώ*
Άνω διάζωμα(ΣΤ): 5 ευρώ ατέλειες -Ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.

* Άνω διάζωμα: ενιαία τιμή 10 ευρώ η οποία περιλαμβάνει και τα εκπτωτικά, Φοιτητικό & Άνω των 65

Προπώληση εισιτηρίων: ntng.gr | viva.gr | 11876 | wind | public | mediamarkt | tickets.aefestival.gr, Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου).
Τηλεφωνικά: 211 8008181, ΑΜΕΑ: 210 3221 897 & tameia@aefestival.gr

Πληροφορίες για προπώληση εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

 

Πρόγραμμα παραστάσεων Σεπτεμβρίου:

  •         Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου- Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκη
  • ·        Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου- Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
  • ·        Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου-Ωδείο Ηρώδου Αττικού
  •         Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Παπάγου