«Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ» για δεύτερη χρονιά
28 Αυγούστου 2023
«O Ραφτάκος των λέξεων» επιστρέφει με δροσερές φθινοπωρινές παραστάσεις!
29 Αυγούστου 2023

 

Η παράσταση του έργου «Ο τόρνος» του Γιάννη Κεντρωτά παρουσιάστηκε με επιτυχία τον προηγούμενο χειμώνα στο θέατρο Olvio, προκάλεσε αίσθηση και στη συνέχεια ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηρίστηκε ως «έργο διαμάντι» που «με όχημα το χιούμορ, σφάζει αναίμακτα» και «ρίχνει αριστοτεχνικά φως στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα». Η μαύρη κωμωδία «Ο τόρνος»* του Γιάννη Κεντρωτά παρουσιάζεται από τις 25 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Olvio, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κοιλάκου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ελισσαίος Βλάχος, Τάνια Παλαιολόγου, Σήφης Πολυζωΐδης και Φοίβος Συμεωνίδης.

 

 

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης στο σημείωμα του «πρόκειται για ένα οξύ κοινωνικό σχόλιο πάνω στην καθημερινή βία. Έργο βαθιά τραγικό, με σουρεαλιστικά στοιχεία και περισσότερο μαύρο από ότι κωμικό, “Ο τόρνος” αντλεί το υλικό του από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, το περιστρέφει μέσα από 8 σκηνές, διεισδύει, παθαίνει εμπλοκή και ανατινάσσεται μπροστά μας ξεβολεύοντας τον θεατή που στέκεται αμήχανα στο να γελάσει, να στεναχωρηθεί ή να θυμώσει. Σαν ένα μικρό ατύχημα, σε ένα μικρό μηχανουργείο, που πέρασε στα ψιλά. Σαν ένα μικρό ανέκδοτο ή σαν αστείο. Η ζωή του Αλέξη. Η ζωή ενός αγοριού που μεγαλώνει μέσα στη θαλπωρή μιας παραδοσιακής οικογένειας στις παρυφές μιας ελληνικής πόλης και προσπαθεί να βρει τα πατήματα του για να σταθεί με περηφάνεια και αισιοδοξία στις αναποδιές της ζωής».

 

 

Το έργο γράφτηκε μέσα στην προηγούμενη δεκαετία της ελληνικής και διεθνούς οικονομικής και πολιτικής κρίσης και «μεταξύ κωμωδίας και δράματος, στέκεται κριτικά στις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας». Παρουσιάζεται για τρίτη φορά πάντα σε παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας Ξανθίας.

*Ο τόρνος είναι μηχανή που χρησιμοποιείται για την μορφοποίηση μετάλλου, ξύλου κ.τ.λ. με την σύσφιξή του σε συσκευή συγκράτησης (τσοκ) και με την περιστροφή του κάτω από ισχύ κατάλληλου εργαλείου κοπής για περιστροφή, διάτρηση, διαμόρφωση πρόσοψης, κατασκευή σπειρώματος κ.λ.π. Η διαδικασία της επεξεργασίας με τόρνο ονομάζεται τόρνευση. Το αντικείμενο που προκύπτει είναι συμμετρικό ως προς τον άξονα περιστροφής. Ανάλογα με το μέγεθός τους χωρίζονται σε τόρνους ελαφρού, ημιβαρέος και βαρέος τύπου (πηγή: Βικιπαίδεια).

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο τόρνος»

Κείμενο: Γιάννης Κεντρωτάς
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος
Σκηνικά: Άννα Σάπκα
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Δεντάκης
Φωτογραφίες προώθησης και παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Γραφιστικά / Σχεδιασμός αφίσσας: Γιάννης Κεντρωτάς
Παραγωγή: «Ξανθίας» Α.Μ.Κ.Ε.
Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ελισσαίος Βλάχος, Τάνια Παλαιολόγου, Σήφης Πολυζωΐδης, Φοίβος Συμεωνίδης

 

Πού: Θέατρο Olvio, Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Βοτανικός. Στάση Μετρό Κεραμεικός, Αθήνα, τηλ. 210 3414118

Πότε: από 25 Σεπτεμβρίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος 15 ευρώ, Φοιτητικά 10 ευρώ, Άνεργοι και ΑμεΑ 5 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά