«Μυστήριο 67 Αμολή» στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο

Η Μαριάννα Τουμασάτου στο «Μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά»
24 Αυγούστου 2023
Μάξιμος Μουμούρης και Νίκος Καμτσής στον «Πλατόνωφ»
24 Αυγούστου 2023
Η Μαριάννα Τουμασάτου στο «Μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά»
24 Αυγούστου 2023
Μάξιμος Μουμούρης και Νίκος Καμτσής στον «Πλατόνωφ»
24 Αυγούστου 2023

 

 

Διαδρομές σε αγροκτήματα και συμμετοχή σε αγροτικές εργασίες, μουσική, εικαστικές εγκαταστάσεις, performance και προβολές

 

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το «Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο», στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα. Ένα έργο της ερευνήτριας, εικαστικού και performance artist Αιμιλίας Μπουρίτη και της καλλιτεχνικής πλατφόρμας «Συν+Εργασία» που εστιάζει στη δημιουργία δικτύου και ανταλλαγών μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων της περιοχής.

«Αμολή» για τους αγρότες του Ασπροπύργου σημαίνει το αυλάκι του νερού που ποτίζει τις αγροτικές καλλιέργειες. Το «Μυστήριο 67 Αμολή» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιπατητική διαδρομή στα αγροκτήματα, συμμετοχή του κοινού στην αγροτική εργασία, όπως συγκομιδή φυστικιών και φύτευση οπωροκηπευτικών, αφηγήσεις, παραδοσιακή μουσική, αρβανίτικα τραγούδια, performance, εικαστική εγκατάσταση, προβολές, παρουσίαση του  ντοκιμαντέρ «100 χρόνια αγροτική ζωή στον Ασπρόπυργο», καθώς και συνάντηση μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων του Θριασίου Πεδίου. Οι δράσεις ολοκληρώνονται με την παρουσίαση από ερευνητές του Εργαστηρίου ΗΜΕ-ΠΡΟΠΕ ΠΑΔΑ των θεμάτων της ενεργειακής μετάβασης στις αγροτικές κοινότητες και οι προκλήσεις της χρήσης νερού για τους αγρότες του Θριασίου πεδίου.

 

 

Πρόκειται για μία πολύπλευρη αναφορά στην αγροτική Θεά Δήμητρα, την προστάτιδα της γεωργίας, η οποία παρά τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του Θριασίου πεδίου δεν έφυγε ποτέ από αυτό. Είναι ζωντανή όχι ως ένας μύθος αλλά ως μία πραγματικότητα αφού η πεδιάδα καλλιεργείται συστηματικά από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Το κρίσιμο μήνυμα του έργου είναι ότι η τροφή και η σύνδεση του ανθρώπου με τη γη είναι ένα διαχρονικό στοιχείο όχι μόνον επιβίωσης αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στοιχείο το οποίο οφείλει να διαφυλαχτεί και να έχει τον προστατευόμενο χώρο του στο διαρκώς μεταβαλλόμενο Θριάσιο Πεδίο.

Με εργαλεία τη σύγχρονη τέχνη, τη συμμετοχικότητα, τη βιωματική γνώση και την επιστήμη, το Μυστήριο 67 Αμολή προσεγγίζει τις αγροτικές κοινότητες των δύο πόλεων, της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου, ξετυλίγοντας την πολιτιστική κληρονομιά τους, μετατρέποντας το αγροτικό τοπίο σε πεδίο νέων δυνατοτήτων.

Συμμετέχουν: Αρβανίτες του Θριασίου Πεδίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Ασπροπύργου και τα μέλη του, καλλιτέχνες, επιστήμονες, αγρότες, θεωρητικοί, η τοπική κοινωνία και το ευρύτερο κοινό.

 

 

 

 

Πληροφορίες για το «Μυστήριο 67 Αμολή»

Πρόγραμμα:

Ελευσίνα

Ημερομηνία: Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
Ώρα: 18.00 – 22.30
Τοποθεσία: Αγρόκτημα με φυστικόδεντρα του Αδάμ Αργυρίου (Οδός Στράτου Φράγκου, περιοχή Αεροδρομίου – Ελευσίνα)

Τραγουδούν οι αρβανίτισσες: Αικατερίνη Πέππα, Γεωργία Κριεκούκη, Δήμητρα Στέρπη, οικογένεια Βασιλείου Φαρμάκη και από τον Σύλλογο Γυναικών Μαγούλας οι Σπυριδούλα Παναγοπούλου, Ουρανία Λίγγου & Μαρίκα Γκόγκου

 

Ασπρόπυργος

Ημερομηνία: Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρα: 8.00 – 10.00
Τοποθεσία: Ιερός Ναός του Αγ. Δημητρίου στον Ασπρόπυργος
“Ευχή για τους γεωργικούς σπόρους”, τελετουργική προσφορά από την Αιμιλία Μπουρίτη και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου

Ημερομηνία: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρα: 18:00 – 22.30
Τοποθεσίες: Αγρόκτημα με οπωροκηπευτικά του Βαγγέλη Μουζάκα
Εξωκλήσι Αγίας Μαρίνας (οδός Αγίας Μαρίνας & Κων/ντίνου Καραμανλή – Ασπρόπυργος)

Τραγουδούν οι αρβανίτισσες: Μαίρη Αβράαμ, Ελένη Δάρρα, Κατερίνα Ηλία, Μαρία Καψάλα, Κούλα Λιόση, Σπυριδούλα Μουζάκα, Μαρία Μυλωνά, Βασιλική Νάσου, Καίτη Νερούτσου, Κατίνα Νερούτσου & Φανή Παπαδά

Χρήσιμες Πληροφορίες:
Μεταφορά θεατών με επιστροφή: Ηλεκτρικό Λεωφορείο του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Εκκίνηση από τα Δημαρχεία Ελευσίνας και Ασπροπύργου.

Δεν επιτρέπεται η φωτογράφηση, η βιντεοσκόπηση και η ηχογράφηση των παραστάσεων.

Συντελεστές:
Αιμιλία Μπουρίτη, Εμπνεύστρια της ιδέας «ΑΜΟΛΗ», Σκηνοθέτης, Εικαστικός, Performance Artist, Υπεύθυνη Πολιτιστικού και Κοινωνικού σχεδιασμού – Ερευνήτρια συμμετοχικών δράσεων
Παναγιώτης Κτενίδης, Ερευνητής – Συντονιστής Δράσεων σύνδεσης Πολιτισμού, Ενέργειας, Αειφόρου Ανθεκτικότητας των Αγροτικών Κοινοτήτων και των προκλήσεων της χρήσης νερού για τους αγρότες του Θριασίου πεδίου
Ανδρομάχη Οικονόμου, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ερευνητικός σύμβουλος
Μπία Παπαδοπούλου, Επιμελήτρια Εκθέσεων – Ιστορικός Τέχνης
Δέσποινα Σαββοπούλου, Επιμελήτρια κειμένων – Δημοσιογράφος, Θεατρολόγος
Πάνος Βιττωράκης, Εικονολήπτης, Σκηνοθέτης
Χάρης Καρούτσος & Χρήστος Μεγαρχιώτης, Εικονολήπτες, Μοντάζ
Βούλα Ανδρώνη, Υπεύθυνη οργάνωσης & εκτέλεσης παραγωγής – Φωτογράφος
Ιωάννης Στάμου, Παραδοσιακός μουσικός κλαρίνου
Τάσος Φωτίου, Καθηγητής μουσικής, μουσικός, performer, μουσική επιμέλεια
Κωνσταντίνος Μερετάκης, Μουσική εκτέλεση (Νταούλι).

Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: Καλλιτεχνική Πλατφόρμα «Συν+Εργασία» – ΑΜΚΕ

Με την υποστήριξη: Δήμος Ασπροπύργου – Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου

Το Μυστήριο 67 Αμολή υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΗΜΕ – ΠΡΟΠΕ ΠΑΔΑ) και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου.

Υπό την Αιγίδα και την Υποστήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων,του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μια διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης