«Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας» στο θέατρο Φούρνος

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κύματα» στην Κεφαλονιά 
23 Αυγούστου 2023
Το «Όνειρο» στο θέατρο Ροές
24 Αυγούστου 2023

Οι ηθοποιοί Μαρία Σάββα, Λευτέρης Καταχανάς, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και Αιμιλία Κεφαλά ερμηνεύουν στην παράσταση «Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας» που παρουσιάζεται στο θέατρο Φούρνος.

 

H παράσταση «Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας», μετά από την επιτυχημένη πορεία της την περασμένη σεζόν, παρουσιάζεται στο θέατρο Φούρνος από 2 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2023, κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Πρόκειται για ένα οδικό ταξίδι γεμάτο εκπληκτικά και σουρεαλιστικά pit stops, με χαρακτήρες που αιωρούνται στο όριο της φαντασίας και της οικειότητας.

Η Εταιρεία θεάτρου Παίκτες, συνεχίζοντας την έρευνα ανάπτυξης της μικρής φόρμας στο θέατρο, παρουσιάζει τη σύνθεση διηγημάτων της βραβευμένης συγγραφέως Σαμάνθα Σβέμπλιν. Τα διηγήματα επιλέχτηκαν από το βιβλίο της «Mouthful of Birds», η αγγλική μετάφραση του οποίου έχει τιμηθεί με το Man Booker International Price 2019. Η μετάφραση, η δραματουργία και η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Σάββα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Λευτέρης Καταχανάς, Αιμιλία Κεφαλά, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και η σκηνοθέτις.

Η Σαμάνθα Σβέμπλιν, το έργο της οποίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους «Παίκτες», χτίζει πυκνούς και παράξενους κόσμους, διερευνώντας την ψυχολογία των ανθρώπινων σχέσεων και τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη και ερμηνεύουμε τον πολιτισμό, με κοφτερά δόντια και χιούμορ. Οι ιστορίες της καταφέρνουν να διαλύσουν τους αποδεκτούς κανόνες της κοινωνίας και να μας κάνουν να αναρωτηθούμε πώς θα μπορούσαμε να περιηγηθούμε στην ηθική χωρίς αυτούς και γιατί τους αποδεχθήκαμε κάποτε.

 

 

Σαμάνθα Σβέμπλιν, συγγραφέας

Η Σαμάνθα Σβέμπλιν έχει χαιρετιστεί ως μια από τις μεγαλύτερες Αργεντινές διηγηματογράφους των τελευταίων δεκαετιών. Με το ξεχωριστό ταλέντο της να συνδυάζει τον σουρεαλισμό με τo συναίσθημα, η ευφυής συγγραφέας συνθέτει ιστορίες που βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε μικροσκοπικά μυστήρια και παραμύθια. Η Schweblin μέσα από αυτές αναρωτιέται αν είμαστε αρκετά δυνατοί για να κοιτάξουμε τα σκοτεινά πράγματα στον κόσμο. «Οι αδερφοί Γκριμμ και ο Φραντς Κάφκα επισκέπτονται την Αργεντινή, στις σκοτεινές χιουμοριστικές ιστορίες της Samantha Schweblin για ανθρώπους που έχουν γλιστρήσει μέσα από ρωγμές ή έχουν πέσει από τρύπες σε εναλλακτικές πραγματικότητες», γράφει για το έργο της ένας από τους σπουδαιότερους διηγηματογράφους παγκοσμίως, ο JM Coetzee (Τζον Μάξγουελ Κούτσι, Nobel 2003). «Οι ιστορίες της Schweblin συγκεντρώνουν έναν κόσμο στον οποίο οι πολιτισμένοι υποχωρούν συνεχώς και το να είσαι άνθρωπος σημαίνει να ζεις σε μια κατάσταση απόγνωσης». (The New Yorker).

 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Η δραματουργία εστιάζει στους δεσμούς των προσώπων, στη σύνδεση αλλά και στην αλληλεξάρτηση. Η Schweblin αναμετριέται με την επιθυμία να αγαπήσει, με την μητρότητα και την πατρότητα, με το τραύμα του παιδιού, με τη διαφορετικότητα -δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα θέματα- και τα αναδεικνύει με μια φρέσκια ματιά. Η σκηνοθεσία αναδεικνύει την ατμόσφαιρα του μυστηρίου των σχέσεων μέσα από εικόνες που καθρεφτίζουν τον κάθε χαρακτήρα, ο καθένας στο δικό του προσωπικό βάθρο. Τέσσερις ηθοποιοί εναλλάσσουν ρόλους, η αφήγηση γεννά παράξενες μορφές, που μεταλλάσσονται σε εικόνες οι οποίες προκύπτουν μέσα από σωματικούς και λεκτικούς αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών και υποδεικνύουν τους κρυμμένους συμβολισμούς. Video-προβολές ενσωματώνονται στην κάθε ιστορία προσθέτοντας τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την εξέλιξή της και λειτουργούν συμπληρωματικά με την θεατρική δράση». Μαρία Σάββα

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας»

Συγγραφέας: Σαμάνθα Σβέμπλιν (από τη συλλογή διηγημάτων: Mouthful of birds)
Μετάφραση – δραματουργία – σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα
Διασκευή: Μαρία Σάββα με τη συμβολή της ομάδας
Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλία Κεφαλά
Ηθοποιοί: Λευτέρης Καταχανάς, Αιμιλία Κεφαλά, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σάββα
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Παίκτες

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ:
https://www.facebook.com/PAIKTESTheatreCompany
https://www.facebook.com/mar.savva

 

Πού: Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, ΤΚ 11472 Αθήνα, τηλ. 210 6460748 https://goo.gl/maps/brP2QqXJbUZ4QsXXA

Πότε: από 2 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα στις 20.30 και Τρίτη στις 21.00. Έως 7 Νοεμβρίου 2023

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά (με διάλειμμα)

Εισιτήρια: Στη Viva και στο ταμείο του θεάτρου Φούρνος (τηλ. 210 6460 748), 14 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (άνω των 65 ετών), 10 ευρώ (φοιτητικό), 8 ευρώ (άνεργοι, αμεα, ατέλειες σπουδαστών & ηθοποιών)

Προπώληση εισιτηρίων μέσω Viva: https://www.viva.gr/tickets/theater/desmoi-istories-anoikeias-kathimerinotitas-1/

Εarly Bird: Προσφορά στις τιμές εισιτηρίων στη Viva έως 15 Σεπτεμβρίου Κανονικό: 12€ (αντί 14€). Άνω των 65 ετών: 10€ (αντί 12€). Φοιτητικό: 8€ (αντί 10€). Ανέργων, αμεα, ατέλειες (σπουδαστές & ηθοποιοί): 6€ (αντί 8€)