Χριστίνα Κυπραίου και Μιχάλη Πητίδη, τι συμβαίνει «Μέχρι το καλοκαίρι»;

Γαλλική κωμωδία με τους «2 Αλφρέντ»
22 Αυγούστου 2023
«Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης #Τσερνόμπιλ» από την ομάδα Ονειρόδραμα
23 Αυγούστου 2023
Γαλλική κωμωδία με τους «2 Αλφρέντ»
22 Αυγούστου 2023
«Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης #Τσερνόμπιλ» από την ομάδα Ονειρόδραμα
23 Αυγούστου 2023

Η Μελίνα Κοτσέλου, η Χριστίνα Κυπραίου, ο Γιώργος Μπουφίδης, ο Μιχάλης Πητίδης, η Δέσποινα Σταυρίδη και η Ζωή Σιγαλού ερμηνεύουν στην παράσταση «Μέχρι το καλοκαίρι».

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ζέστη, θάλασσα, διακοπές, παιδικές αναμνήσεις, ανεμελιά, ραστώνη και γλυκά φρούτα. Το όνειρο του καλοκαιριού. Με την αλλαγή της εποχής πραγματοποιείται μια γιγαντιαία μετακίνηση πληθυσμού. Η Χριστίνα Κυπραίου και ο Μιχάλης Πητίδης, εμπνέονται από το ελληνικό καλοκαίρι και υπογράφουν το κείμενο και τη δραματουργία της παράστασης «Μέχρι το καλοκαίρι». Οι δύο καλλιτέχνες μιλούν στο theatermag για τη συνεργασία τους στην ομότιτλη παράσταση, που παρουσιάζεται στο Παλιό Κολυμβητήριο, την Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

 

Πώς προέκυψε η ιδέα για την παράσταση «Μέχρι το καλοκαίρι» και τι σημαίνει ο τίτλος της;

Χριστίνα Κυπραίου και Μιχάλης Πητίδης: Παλαιότερα τα καλοκαίρια ξεκινούσαν και τελείωναν με ένα πολύ δυνατό συναίσθημα: την αίσθηση απόλυτης ελευθερίας και παιχνιδιού χωρίς όριο. Όσο τα χρόνια περνάνε δεν είναι λίγες οι φορές που ψάχνουμε τα ίδια παιδικά συναισθήματα, που όλο και πιο δύσκολα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για πολλούς, η ανεμελιά έχει αντικατασταθεί με ατελείωτες ώρες εργασίας. Η ιδέα λοιπόν προέκυψε από τα πλάνα που προσπαθούσαμε να κάνουμε την άνοιξη για το καλοκαιρι αυτό. Κάτι μεταξύ σε: θα χρειαστεί να πάω να δουλέψω τουλάχιστον 2 μήνες, αλλά μήπως πάμε 4 μέρες κάπου φθηνά και ήσυχα; Οι γύρω μας έκαναν παρόμοιες συζητήσεις με ένα παράπονο όπως: ελπίζω να καταφέρω να πάρω άδεια μια βδομάδα, μας έχει τρελάνει η ζέστη, πωπω θυμάσαι που μετρούσαμε τα παγωτά…αλλά και ωχ θα γεμίσει το νησί με κόσμο και θα τρέχω όλη μέρα, αλλά τι να κάνουμε πρέπει να δουλέψουμε 3 μήνες για να βγάλουμε τον χειμώνα. Επίσης, οι δυο μας έχουμε δουλέψει σεζόν, όπως κι όλοι οι περφόρμερ.

Ο τίτλος έχει να κάνει με την αίσθηση της αναμονής για την επόχη του καλοκαίριου. Για τα παιδιά και ίσως για κάποιους ενήλικες, η αναμονή αυτή ισοδυναμεί έναν απλό και πολύ καθαρό χαρακτήρα χαράς. Αλλά για πολλούς, η χαρά αυτή διατηρείται ως ισχυρή ανάμνηση αλλά αν είμαστε ειλικρινείς, έχει αντικατασταθεί με τα πιο ενήλικα συναισθήματα της ευθύνης και της υποχρέωσης.

 

O Μιχάλης Πητίδης.

 

Πώς συνεργαστήκατε πάνω στο κείμενο και τη δραματουργία της παράστασης, ποια έρευνα κάνατε;

Χριστίνα Κυπραίου και Μιχάλης Πητίδης: Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε. Όταν ξεκινάμε ένα νέο κείμενο πάντα ξεκινάμε με μία έρευνα. Ο τύπος της έρευνας, εξαρτάται από το θέμα του κειμένου, αλλά και το ύφος του κειμένου. Για το «Μέχρι το καλοκαίρι», κάναμε συνεντεύξεις με γνωστούς, φίλους, άτομα των οικογενειών μας, αλλά και ανθρώπους που δεν ξέρουμε τόσο καλά και κουβεντιάσαμε για την καλοκαιρινή εργασία, για το πως ζούσαν το καλοκαίρι ως παιδιά και πως είναι το καλοκαίρι για έναν εργαζόμενο ενήλικα.

Επίσης είδαμε ταινίες, ακούσαμε μουσική, ψάξαμε πίνακες, οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει υλικό για την παράσταση. Η έρευνα λειτουργεί ως αφορμή για την δραματουργική δουλειά στην πρόβα. Η σύνθεση του κειμένου αλλά και η διαμόρφωση της δραματουργίας, έγινε κατά τη διάρκεια των προβών και οι περφόρμερ ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας. Το τελικό κείμενο καθορίζεται από το ποιοι είναι αυτοί που παίζουν, σε ποια στιγμή βρίσκονται κατά τη διάρκεια των προβών, αλλά και για ποιο πράγμα θέλουν να μιλήσουν. Όμως το κείμενο δεν θα λέγαμε πως είναι έργο ντοκιμαντέρ, αλλά μία μυθοπλασία που βασίζεται στα βιώματα και στις σκέψεις των μελών της ομάδας ή και στοιχειων που προέκυψαν από την έρευνα.

 

H Χριστίνα Κυπραίου.

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους ρόλους που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί, καθώς και για τους δικούς σας;

Χριστίνα Κυπραίου και Μιχάλης Πητίδης: Δεν θα λέγαμε ότι υπάρχουν ακριβώς ρόλοι στο έργο. Ωστόσο υπάρχουν χαρακτήρες. Ο κάθε περφόρμερ παίζει κάποιους χαρακτήρες, ανάλογα με τη στιγμή του έργου. Κάποιοι χαρακτήρες έχουν μεγαλύτερη συνέχεια και επανεμφανίζονται σε πολλές στιγμές, έτσι μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη μέσα στο χρόνο. Άλλοι, εμφανίζονται για μια στιγμή και δεν εμφανίζονται ξανά.

 

Ερμηνεύετε και σκηνοθετείτε την παράσταση. Πώς συνεργαστήκατε με τους ηθοποιούς και τους υπόλοιπους συντελεστές;

Μιχάλης Πητίδης: Οι αρχικές μας συναντήσεις ήταν συζητήσεις γύρω από την έρευνα πάνω στο θεματικό περιβάλλον του έργου. Ήταν ένας κύκλος συζητήσεων γύρω από τη σχέση μας με το καλοκαίρι, τις διακοπές, τις δουλειές που έχουμε κάνει ως τώρα στη σεζόν, τη σχέση με τις οικογένειές μας τα καλοκαίρια, τις φιλίες, τους έρωτες, αλλά και όσα έχουμε ακούσει για αυτά, αλλά δεν τα έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι. Σιγά σιγά, άρχισαν οι συναντήσεις αυτές να συσσωρεύουν ένα υλικό από το οποίο αντλούσαμε στοιχεία για να τα μεταφέρουμε σε κάποιο κείμενο ή να φτιάξουμε κάποιο χαρακτήρα ή να σχεδιάσουμε κάποια σκηνή. Στη περίπτωση των κειμένων, πάντα γίνεται μία προετοιμασία από εμάς κι έπειτα τα φέρνουμε στην πρόβα, όπου τα διαβάζουμε και συζητούμε γι’ αυτά. Το κείμενο αλλάζει συνεχώς μέχρι να φτάσει σε μια μορφή που αισθανόμαστε ότι εκφράζει κάτι σημαντικό για μία εμπειρία ή εξυπηρετεί την πορεία της δραματουργίας.

 

Ποια θέματα σας απασχολούν ως καλλιτέχνες;

Χριστίνα Κυπραίου και Μιχάλης Πητίδης: Δεν υπάρχει κάποιο θέμα συγκεκριμένο. Σίγουρα κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται ή επανεμφανίζονται, ωστόσο αυτά δεν έχουν να κάνουν ακριβώς με ένα θέμα αλλά με το πως βλέπουμε τον κόσμο. Είναι κομμάτι της έκφρασής μας και των απόψεών μας. Τα θέματα μάλλον προκύπτουν από τις συγκυρίες και τις συνθήκες του κάθε πρότζεκτ. Από μία τυχαία συνάντηση ή ένα πρόσφατο συμβάν.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μέχρι το καλοκαίρι»

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Πητίδης
Κείμενο/Δραματουργία: Χριστίνα Κυπραίου, Μιχάλης Πητίδης
Σκηνογραφική επιμέλεια και φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος
Κίνηση: Ναταλία Καλογεροπούλου
Παίζουν: Μελίνα Κοτσέλου, Χριστίνα Κυπραίου, Γιώργος Μπουφίδης, Μιχάλης Πητίδης, Δέσποινα Σταυρίδη, Ζωή Σιγαλού
Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

 

Πού: Παλιό Κολυμβητήριο, Καβάλα

Πότε: Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023, στις 21.00

Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: viva.gr και ticketservices.gr